180fps-nebo-nic-aneb-hardwarovi-hejlove-pochvalen-bud-snobismus
Blogy čtenářů Článek 180FPS nebo nic - aneb hardwaroví hejlové - pochválen buď snobismus !

180FPS nebo nic - aneb hardwaroví hejlové - pochválen buď snobismus !

Kdyby nebylo HW snobů nebylo by ani top grafik.

Reklama

Kdyby nebylo HW snobů nebylo by ani top grafik.

Je zvláští sorta lidí kteří musí mít to nejlepší. A je jim úplně jedno kolik to stojí. Samozřejmě, jsou i mezi PC hráči. Často vystupují velmi arogantně, lezou do diskuzí o běžných kartách pro běžné hráče a lamentují nad tím jak se výkon nikam nehýbá a proč všichni blázní, když tu ten výkon je už dva roky. U nejsilnějších grafik se vztekají že dropují  k 80FPS což je přece NEHRATELNÉ !

Přitom paradoxně, stále ještě platí, že výkon her určují zastaralé a slabé konzole, což už uznali i sami výrobci, takže místo toho aby jednu konzoli vyráběli deset let, po třech a půl letech na trhu udělají upgrade (a tím přiznají jak to vlastně je.) Konzole jsou dneska slabé herní počítače na úrovni low endu, dávno jsou pryč ty časy kdy výkonem byly nad PC, (to se stalo naposledy v roce 1997 s Xboxem a PS-3 a to je už tedy málem deset let.)

 

Vezmeme li to rozumem: Co je hratelná frekvence (často uzamknutá na konzolích  ?) 30FPS !!! Třeba v PC verze Zaklínače 3 máte v nastavení tuto volbu:  Uzamknout snímkovou frekvenci na: Neomezeně, 30FPS,60FPS. Takže ano - 30FPS stačí. Já to vím z War thunderu kde nepoznám rozdíl mezi 30-70 nebo 100FPS za vteřinu. A to je MP kde je frekvence docela důležitá.

Takže vykládat že pokud GTX1080 dropuje k 80FPS (když za plynulý - i podle výrobců her je považováno 30 až 60FPS) tak je to málo - tak to už je prostě diagnoza zvaná HW onanie (suma sumárum, nevím co s prachama, potřebuuju je roztočit, tak si vymyslím koninu o 180FPS a plynulé hratelnosti... která je jen když to jede okolo těch 180FPS - samozřejmě že to je totální hovadina. Jediný důvod proč tomuto věřit je - psychologický. Vím že se chystám provést naprosto nesmyslný nákup, potřebuji si jej obhájit a tak si vymyslím tento argument. Proč ? Abych obhájil koupi něčeho co nemá smysl. Ano, předražené grafiky z čistě racionálního hlediska smysl opravdu nemají.

Na trhu by mohla být klidně jedna jediná karta, klidně s výkonem GTX 1080 nebo ekvivalentního Radeonu a oba majoritní výrobci by mohli - pokud by chtěli, prodávat i tu katy této výkonové kategorie okamžitě za těch šest tisíc. Avšak proč by to výrobci dělali když se najde furt dost hejlů co jim těch dvacet tisíc a víc za to dá ? Oni z nich dostanou dvacet tisíc za předražené karty a pak to samý za rok prodávají za masaryka a boženu - hotovo dvacet a bohatí HW onanističtí hejlové si můžou koupit další předraženou grafiku a pak se vztekat že výkon nikam neleze a že oni ho přece už měli dávno. Ano-  ale ne za čtvrtinu. Stačí si vzpomenout kolik stály karty pět let zpátky - a ne, není to dolarem. Nejdražší, dvoučipové byly za nějakých 15 000-16 000. HW weby tehdy psaly - kde jsou ty časy když jsme za podobný výkon platili dvacet a více tisíc ! Ano, to co dneska stojí sedmičku(základní herní grafiky nižší mainstream) stálo tři a půl, to co desítku(mainsteam) pět tisíc a za deset tisíc už byly nejsilnější jednočipové grafárny. Ale samo, nevynášelo to tak jak mělo, tak se dělají tyhle předražené karty pro hejly a snoby - proč je asi na nich ta 100$/€ přirážka a nálepka founders edition když jsou de facto horší nežli pozdější upravené a OC karty - tím přece minimálně Nvidia naznačuje kam tím míří :) Nikdo rozumný, kdo uvažuje ekonomicky nebude platit sto dolarů za nic. Někdo by mohl argumentovat že s grafikami je to jako se supersporty, ale pokud si koupíte Ferrari FXX K anebo Buggati Schiron máte skvělou investici. Pokud si koupíte drahou grafárnu, za ten rok (někdy ani to ne) můžete lamentovat kde je posun ve výkonu ? A to není GTX1080 tím posledním, příjdou ještě dražší karty - od obou výrobců s ještě vyšší cenovkou - a ještě více nesmyslným výkonem.

Paradoxně, tenhle výkon má možná smysl ve VR (HW nadšenci asi budou mít doma nějakou tu VR helmu) ale u normálních her, které už dlouho neprodělaly žádnou zásadní grafickou revoluci, to smysl nemá. Bez ukazatele FPS nemáte šanci mezi 30-60 a víc FPS poznat (a pokud se někdo nimrá ve snímkové frekvenci, než aby hrál, tak je něco špatně s hrou. Nedokáže vtáhnout do děje.)

Ale co, pokud HW hejlové chtějí utrácet své peníze, budiž. Ale neměli by prudit normální hráče svou povýšenou arogancí a ukřivděným pláčem. Výrobci jim rádi vyhoví smějíce se pod fousy.

Aneb blahoslaveni ti, kteří si hru užíjí aniž by FPS sledovali a z jeho propadů třebas k těm 80FPS těžkou hlavu sobě dělali !

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama