2.tisíciletí rok nezapomenutelných osobností herního průmyslu
Blogy čtenářů Článek 2.tisíciletí rok nezapomenutelných osobností herního průmyslu

2.tisíciletí rok nezapomenutelných osobností herního průmyslu

Anonymní

Anonymní

V tomto pokračování z článků (Staří známí aneb pohled do minulosti) popíši postavy z her, které se nám dostaly do povědomí po roce 2000. Tak nebudu to…

Reklama

V tomto pokračování z článků (Staří známí aneb pohled do minulosti) popíši postavy z her, které se nám dostaly do povědomí po roce 2000. Tak nebudu to natahovat dlouhými úvodními řečmi a přejdu rovnou k věci. Doufám, že s mým výběrem budete spokojeni a bude se vám líbit. Přeji příjemné čtení. (pozn. Tento článek může a pravděpodobně i bude obsahovat spoilery)

1.Max Payne (Max Payne)

 

Můj výběr začíná již v roce 2001 Hrou roku tehdy byl Max Payne. Nepříliš známé vývojářské studio Remedy ze sídlem ve Finsku se tehdy postaralo o totální mega-super-bombu na poli počítačových her. Nikdo před nimi totiž nedokázal tak dobře zpracovat bullet-time (zpomalení času). A věru nebyl to jen bullet-time, který tuto hru udělal takovou oblíbenou. Příběh Maxe, který je zaměstnancem NYPD (New York City Police Department, nebo i policie) začíná, když přichází domou za svou ženou a dítětem. Už první momenty po vstupu do bytu naznačují, že něco je špatně. Jeho byt přepadli neznámí chlapci, který fičel na drogách a vzali vše, co bylo Maxovi nejdražší. Rodinu. Rozhodl se, že svou bolest přemění na něco krásné, něco co mu dodá sílu žít. Bohužel se změnil na pomstu. Ne nadarmo se také hlavní postava volá Max Payne (Max vstoupí do služeb DEA, což je protidrogová jednotka a ničí feťáků, který mohly za smrt jeho ženy. Postupem času Max zjišťuje, že pavučina kartelu sahá stále na vyšší místa a za obchodem s drogami mohou vysoce postavený a vlivný lidé. Max je svou pomstu ochoten dokonat za každou cenu a proti sobě si poštve i své bývalé kolegy z policie. Začne jednat na vlastní pěst a vše co kupónem zůstává, jsou plné pytlů na mrtvoly a kila prázdných nábojnic. Maxův příběh dostal i pokračování s podnázvem The Fall of Max Payne, pád Maxe Payna nebo pád do lásky. Max spolu se svou novou láskou Monou Sax bojují proti gangu zlých chlapců a mafii, a průběh to má velmi podobný prvnímu dílu. Ani zde není nouze o hromady mrtvol a olovo. V současnosti se tato oblíbená značka mění na trilogii a už je také oznámeno pokračování. Nuž uvidíme jak se to celé vyvine a zda se Max nakonec usadí a odejde na zasloužený důchod.

 

2.Tommy Angelo (Mafia)

 

Kolik z Vás si řeklo, že všechno by bylo jinak kdybyste se jen v tu danou minutu nacházely na jiném místě? Kolik z Vás si řeklo, že ten a ten člověk mohl žít, kdyby nenastoupil do toho auta? Kolik z Vás si řeklo, že nemuseli jít do banky vybrat peníze právě v den, kdy tam proběhla loupež? Podobnou otázku si může položit i Tommy. Přesouváme se do 30-tých let minulého století. Ameriku bičuje krize a každý je rád aspoň zato co má. Tommy má svůj taxík, který sice mnoho nevynáší, ale mohlo být i hůř. Jedného dne po šichtě se jen tak poflakoval po městě, zastavil v Hobokenu, aby si dal cigaretku. Ještě si ani nestihl pořádně vychutnat první tah, když zaslechl střelbu. Najednou zpoza rohu výběhli dva chlápci v oblecích se zbraněmi v rukách. Jeden byl ošklivě postřelen na noze, ten druhý, menší už křičel na Tommyho, ať vleze do káry. Kdo by odmítl uposlechnout, pokud na Vás míří pistole? Donutili ho nastoupit do taxíku a řídit. A toto byl právě Tommyho osudný moment. Jediná nesprávná minuta na nesprávném místě, a celý život nabral diametrálně odlišný směr. Tommy se po tomto incidentu pod tíhou událostí přidal do rodiny mafiánů, jejímiž členy byli i zmínění dva chalpíci Paulie a Sam. A byl to právě Paul, kdo se stal nejlepším Tomovím přítelem. Vždyť je lepší umřít mladý a bohatý, jako starý, nemocný a chudý. To si řekl i Tommy a stal se jedním z nejobávanějších pistolníků Salieriho rodiny. Celá Malá Itálie měla před ním respekt a úctu. Najednou každý znal jeho jméno a každý věděl, že jim může pomoci, ale i pěkně po * rat život. Tommy nakonec neumřel mladý, ale jeho život rozhodně nebyl tím příkladovým. Kdo promeškal výbornou Mafii, nelze jej nazývat pravým hráčem. Ještě i dnes mě tato hra udivuje svým filmovým podáním, kterým by strčila do kapsy nejeden skutečný film. V dobách kdy Mafia brázdila naše monitory, ji mohlo prekonat už jen GTA3. To ale rozhodně nedosahovalo kvality Mafie v žádném ohledu. Mafia rozhodně nepadla do smetiště bezduchých her. Děkujeme Dane Vávro!

 

3. Nico Bellic (GTA4)

Niko, Niko, Niko. Grand Theft Auto 4 je příběhem Nika Bellica, veterána Bosenské války. Příběh tohoto GTA začíná příchodem Nika do ameriky, do města Liberty City, kde přišel snít svůj ame-rický sen. Roman je Nikův bratranec a formou listů  nasliboval hory doly, jestliže přijde do ameriky zá ním. Niko vedený touto vidinou, ale i pomstou se vydá na dlouhou a klikatou cestu. Prachy, auta, ženy, toho všeho mělo být na dostatek. Ale sliby se slibují a blázni se radují. Zjištění, že není ani žen, prachů ani drahých aut rozhodně nikoho nepotěší. A dokonce to není ani neutrální, protože Romanova taxíková firma jde ke dnu a na krku má vymahače peněz. Je to Vlastně horší než špatné. Ale Niko se nedá odradit, když ujel tak dlouhou cestu a vydá se ne zrovna světlými chodníky za penězi. Zbraně, krev a utrpení Nika pronásledují i za velkou louži. Špinavou prací, vraždami, loupežemi a krádežemi se pomalu, ale jistě vypracoval na seriózního gangsta ameriky. Roman se časem oženil a dá se říci, že oběma se jejich americký sen splnil. Zbývalo už jen dokonat pomstu ještě z dob války v Bosně. Jenže za jakou cenu? Nebyla příliš velká?

 

4.Bezejmenný hrdina (Gothic)

 

Nestává se příliš často, aby hrdina hry nedostal jméno. Nedozvěděli jsme se ho v první, ani druhé části. Až třetí pokračování Gotiku nám naznačilo, jak by se asi musela rozumně tato postava volat. No, jméno mu chybí, ale vy-nahrazuje tu trochou sarkasmu, vtipu a důvtipu. I pro tyto vlastnosti bylo velmi zajímavé poslouchat dialogy vedené v tomto super-hardcore-německém fantasy RPG. Postupně jsme si prošli trestaneckou kolonii, ostrov Khorinis a Myrtanu. Velmi zajímavě se kroutil příběh, který jsme mohli i ovlivňovat. Tato hra se jako jedná z mála charakterizuje tím, že máme možnost ovlivnit průběh hrou. Měli jsme možnost stát se členem sekty, stínů anebo banditů, později v druhém pokračování byli na výběr trochu honosnější povolání a tím určit další průběh hrou. Gothic 2 jsme si mohli projít jako vyvolený bojovník a tedy paladin nebo ohnivý mág. No a třetí povolání bylo tak trochu přízemní a špinavé. Prace za peníze, kterou by dělali jen žoldáci. A poslední díl nám dal na výběr už jen zaměření spíše politického rázu, a mohli jsme být prakticky čímkoliv, od mága až po rubače lidí a monster. Proti našemu Bezejmenném hrdinovi stály hordy nepřátel v podobě nemrtvych, orků, lidí a dalších jiných příšer, s kterými ale po rozumném rozdělení bodů do statistik nebyl problém zatočit. Na svých toulkách nebudeme sami. Během svého putování si najdeme přátele na život a na smrt: Miltena, Gorna, Diega, Leeho a Lestera. Tohoto bezejmenného chlapa nezastaví asi nic na širém světě. Důkazem toho je i to, že se přičinil  o pád bariéry v trestanecké koloni, zabil mocného démona Space, poslal do věčných lovišť čtyř draků různých elementů a jednoho nemrtveho draka. Zažehnal i orky. Prostě šílený výkon. Bezejmenný hrdina rozhodně svým dětem bude moci vyprávět šílené a neuvěřitelné příběhy, které zažil při svém putování. I tato hra má již svoje pokračování v podobě čtvrtého a zatím posledního dílu. škoda, že o vývoj se již už nestará Piranha Bytes.

 

5.Jack Carver (FarCry)

Červená košile s palmami, kraťasy, slunce a Valerie, kráska, která se chtěla nechat doplavit na tajuplný ostrov. Jack Carver vlastnil malou výletní loď a ta ho i dobře živila. Plavil se širým mořem, tu a tam, někoho někam dopravil, jednoduchá, pohodová a sluncem zalitá práce. A ani Valerie nebyla ničím jiná. Chtěla se jen dostat na krásný, panenský tropický ostrov. Její důvod byl tak jako ona, krásně naivní. Dělání fotek a kochání se přírodou. Ale osud chtěl všechno jinak. Počas plavby k ostrovu loď v noci zastihla neuvěřitelně silná bouřka a loď se nedaleko pobřeží převrhla. Obě těla byla vyplavena na pobřeží toho ostrova, kde už čekalo nemilé překvapení. Když Jack nabyl vědomí, nestihl ani vyschnout a už se za ním hnala džunglí bizarní obluda. Už, už mu dýchala na krk, když Jack propadl přes malý otvor do opuštěného válečného bunkru. Ráno, když konečně procitl a srovnal si všechno v hlavě, našel v bunkru připravenou vysílačku, kevlarovou vestu a zbraň. A tato kombinace nevěstí nikdy nic dobrého. Z vysílačky se ozval neznámý doktor, který se představil jako Doyle. A tento doktor pěkně krásně vylíčil, na jaký hrůzostrašný ostrov to chtěla jít Val fotit přírodu a že vlastně ona ani není tím, za koho se vdávala, ale je agentkou FBI, která přišla odhalit tajné experimenty tamního šíleného a zvráceného doktora Krugera. A jeden výsledek pokusů už Jacka v noci při příchodu přivítal. Tropická dovolená, pláže a palmy už čekají. Tato hra při svém vydání téměř trumfla tehdy vycházející Half-Life 2 av pohodě předběhla i nekonečně vydávaný Doom3. Crytek se svou krásnou až pohádkovou grafikou vypálil rybník Johnovi Carmakovy, a i Gabe Newell měl obavy o své dílo při tomto frontálním německém útoku, který přišel odnikud a objevil se zčista jasna. Tento rok byl opravdu dobrý. Tři megapecky na poli FPS žánru. Něco takového tu ještě nebylo. A přesně jak se předpokládalo, právě tyto tři zmíněné výtvory obsadily první tři cenné místa. Na třetím místě se usadil temný a strašidelný Doom3. Tropický ostrov, pláž a moře se lidem líbily asi víc, než tma a druhý tak skončil FarCry. Na stupeň vítězů se postavilo City17 a legenda legend, opět přelomový Half-Life. Sláva vítězům čest poraženým!

 

6.Sam Fisher (Splinter Cell)

Tom Clancy, výborný autor, který píše romány, jejichž náplní je převážně boj proti terorismu, stojí i za tímto dílem. Sam Fisher. Speciální agent Third Echelonu. Je to agentura podobná NSA (National Security Agency) jen je o trochu dost smrtící a méně hlasitá. Těžko na mapě ukázat místo kde Sam nebyl ... vlastně ani nebyl. Proč byl i nebyl? Nejlepším přítelem Sama je temnota, tichost, preciznost práce a jeho Five-Seven s tlumičem. Sam je v podstatě duch. Nikdo ho nevi-del přicházet ani odcházet, ale každý ví, že na daném místě byl. O tom by mohli hovořit omráčení a zneškodnění nepřátelé. Musí to být těžká práce, kdy agentura jeho existenci po-pírá. Sam je specialista na boj zblízka, počítačovou techniku a špionážní techniku​​. Je vysílán do všech koutů světa v zájmu bezpečnosti své země. Jeho cíle jsou informace v počítačích a vysoce postavení lidé v nelegálních organizacích. O tom by nám mohl vyprávět například John Brown. Sam se ne / ukázal na našich monitorech v šesti dílech. Pravděpodobně se dočkáme i dílu sedmého. Už je to nějaký ten pátek, co sledujeme Fisherův příběh. A bude zajímavé sledovat, jak tento příběh skončí. Nuž Sam Fisher, přeji ti hodně štěstí v tvé práci ať se tam buď ukážeš nebo ne.

 

7.Arthas, Thrall (Warcraft 3)

 

Dalším v pořadí bude třetí díl Warcraftu. Dvojice Arthas a Thrall. Těžko říct, kdo stojí na straně dobra a kdo na straně zla, možná by bylo lepší říci, že každý stojí na své straně. Příběh toho to univerza je tak neskutečně složitý a zamotaný, že se určitě vyplatí porozhlédnout se na jeho rozuzlení a i přečíst si o tomto světě v knižní předloze. Základním kamenem této série je nenávist lidí vůči orkům a s toho pramenící téměř nekonečná válka. Pekelné stvoření ušili řádně velkou síť intrik, aby prosadili svou vůli. Rozepsat se tu o příběhu a o tom, jak to všechno začalo by trvalo možná týden a stále bych se nedostal k tomu, co chci říct. S tohoto si už můžete utvořit obrázek o tom, jak složité a velkolepé toto dílo je. Napíšu proto jen několik řádků, které možná ani nebudou dávat smysl někomu nezainteresovanému. Pojďme nato. Arthas je paladin a bojovník světla. Bojuje za alianci, pomáhá bezbranným a obyčejným lidem Východního království. Ničí zlo, orků, nemrtvých, pekelníků a vlastně všechny nepřátele aliance. Arhas je zároveň i synem krále a jediným dědicem koruny. Jednoho dne se z nenazdaní objeví nový, ještě horší nepřítel, jako jsou samotní orkové. Přímo samé peklo a jeho zástupci se prodrali na denní světlo. Přišli zahalit celý svět do roušky temnoty, smrti, chaosu a teroru. Tato hrozba se pojmenovala plamenná legie. Na čele Plamenné legie je Kel' Tuzád. Tomu zase velí král lichů, sídlící na vrcholku světa, na Northrendu. Arthas se rozhodne, že nejlepším řešením zažehnání zla, bude frontální útok a odseknutí hlavy hada. Kel'Tuzáda při tomto útoku pokoří a zabije. A pak vzhůru se svým vojskem přímo na Northrend. Jenže to ještě nikdo nemohl vědět, že král lichů přesně tohle měl v plánu a Arthas padne do pasti, přičemž se rázem  s paladina stává přesně jeho protějšek. Arthasovy srdce pod minutou zčerná jako uhel. Mění se na :Líchovym šampionem, na rytíře smrti. Zavraždí krále a svého otce zároveň a uvrhne říši lidi do záhuby a na pokraj vyhynutí. Během toho, na opačné straně světa v Kalimdoru se odehrává zcela jiný příběh. Thrall vede svůj orčí klan k lepším zítřkům(Ne nejde tu o komunismus nebojte se).

Plamenná legie nemá v úmyslu zničit pouze alianci, ale všechny živé na světě. A i orkové jsou vyhnáni z Východního království. Thrall utíká před Aliancí, ale hlavně před Plamenou legii do Kalimdoru, zemi neznáme ale dobře zásobené a neprobádané. Tam si založí vlastní mocnou říši a smaže všechnu minulost. Postaví hlavní město, Bastu a poslední pevnost orků a trollů, Ogrigammar. No stín minulosti dohnal časem i tuto rasu a pekelníci nenechávají dluhy orků nesplacené. Tichondrius, vládce pánů děsů se rozhodne vzít si vše na starost a osobně se vydá zelenokožce vyhubit. Bude boj o život a přežití zelené rasy trvat až do Thrallova smrti?

 

8. Bruce Wayne (Batman Serie)

Pan Wayne, oblékající se za netopířího muže. Každé dítě určitě zná tohoto hrdinu pocházejícího z DC komixu. Měli jsme ho možnost vidět v kresleném filmu, filmu a už i ve vynikající hře. Tentokrát Batman Jokera konečně dostal a přišel čas, aby byl poslaný tam kam patří. Do blázince na ostrově Arkham Asylum. Jenže Joker přichystal Batmanovy bohatý večerní program. V sanatoriu došlo k revoltě a vězni přemohli svých věznitelů a vzali otěže svobody do svých rukou. A každý chtěl jen jedno, poslat Batmana do pekla. Pro Netopíra nastane v tento den nejtěžší noc v roce. Poslat všechny tyto šílence za mříže, a to v jediný den. Jokerův plán je dokonalý a jediné co potřebuje, je aby všechno klaplo tak jak má. Co více o tomto hrdinovi lze napsat? Vždyť už i naši rodiče ho znají, dokonce i staré babky o něm v kostele šuškájí. Proto se nebojme jít v pátek večer do baru nebo na diskotéku. Batman na nás přece dává neustále pozor a každého zločince rázem zlikviduje svými super moderními hračkami a kung-fu technikou.

 

9.Malak, Raven (Star Wars: Kotor)

 

Opět tu máme duo. Další legendu, kterou stvořil nepřekonátelný George Lucas (Ano ten co rád prodává práva Wald Disney). Univerzum, které se vyrovná i Star Treku, ba řekl bych, že je mnohem lepší a poetičtější a lépe zpracovány. Přímo za Ravena a Malak nestojí sám "velký" Luca. Za těmito dvěma antihrdiny stojí Bioware. Oba žili ještě 4000 let před filmovou sérií a Lukem Skywalkrem, Darthem Vaderem nebo Imperátorem. Příběh těchto dvou se odehrává ve staré republice, kdy byl vesmír ještě rozdělený na Republiku a Sithi- předchůdců impéria a původců zla. Raven a Malak bojovali v Mandaloriánské válce. Byli to členové řádu Jedi a generálové a vedli armádu republiky do boje za spravedlnost, svobodu a mír. Válku republika nakonec vyhrála, ale ztráty byly ohromující. Tucty zničených světů, ještě více ztracených lodí a nespočet vojáků. Ale co byla nejcitelněji ztráta, to byly chybějící Jediové, kterých už nikdo nenahradí. Ve vesmíru po nich zůstala velká díra. Mnozí záhynuli, ale ještě více jich propadlo temné straně. Zlákala je vidina moci. Postupem času, aniž by si to uvědomovali, svojimi činy nekonaly dobro, ale zlo. Není těžké uhodnout, kdo si vzal těchto Jedi pod křídla. Ano, byly to přesně Sithové. A ani Ravena a Malaka nepostihl jiný osud. Malak se stal učeň Ravena. Spolu se staly klíčovou silou na straně zla a v tažení proti republice. Později byl Raven náhodně zajat republikou. Toto Malak využil a prohlásil se za pana Sithů, obrátil se proti svému učiteli. I tato série je řádně složitá, ale určitě se nenechte smotání klubka příběhu odradit. Tato hra jistě nejednoho hráče připraví o mnoho hodin života v reálném světě.

 

 

10.Princ z Persie (Prince of Persia)

No a žebříček nám uzavírá pohádka. Kde bylo tam bylo, byla jednou jedna pohádková krajina. A bylo to na orientálním východě, ještě za dob existence velké persie. Král Shahraman a jeho syn princ porazili Maharal a ovládli tak celou Indii a získali čest a slávu. Po tomto triumfálním vítěz-ství si to namířili do Azadu. V Azad byl princ zmanipulován vezírem a otevřel písky času pomocí dýky času, kterou nalezli v městě. Dýka, která dávala možnost manipulovat s časem padla do rukou prince. A tento osudný moment změnil jeho život o 720 stupňů. Téměř úplné vymazání Azadu ze zemského povrchu, ztráta otce a později bratra Malika, můžete vypustit démona Dahaku, který pronásleduje držitele dýky, ztráta lásky a vládkyně času v jedné osobě Kaileeny, pád Babylonu, nalezení nové lásky Farah. Nuž princ měl skutečné krušný život. Za nepříliš krátký čas prožít tolik, co on a ještě porazit tolik zla. Princ kromě manipulování s časem, téměř dokonale ovládá umění boje s mečem a je velmi dobrý artista. Dostane se na taková místa, na které kočky se dívají se slzou v oku. Princ udělal životní chybu, když otevřel písky času, a tuto chybu si uvědomoval velmi dobře. Za ten krátký čas, co se mu přihodilo tolik špatných věcí dospěl a přišel k obezřetnému rozumu velmi rychle. Prince of Persie série, je jednoznačně herní sérii, kterou si nelze nechat ujít. Spolu ze Splinter Cell bych tyto hry vyhlásil za to nejlepší, co ubisoft vytvořil. Ano je tu Watch Dogs a má cestu k serii otevřenou ale zmíněné hry tu jsou už dlouho a dlouho se o nich můžeme taky bavit.

 

 

Doufám, že se vám i tentokrát můj výběr postav po roce miléniovém z herního průmyslu líbil.

Pokud bude zájem a chuť nebráním se napsat i pokračování. Třeba i z jiného soudku.

 

 

 

 

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama