A Normal Lost Phone – pár hodin hledání minulosti
Recenze A Normal Lost Phone – pár hodin hledání minulosti

A Normal Lost Phone – pár hodin hledání minulosti

Ylbirda

Ylbirda

5

Může vám nalezený telefon rozšířit obzory?

Reklama

Oslovit novou hrou v současnosti není vůbec snadné, přesto se to občas některým vývojářům podaří hned na začátku jejich cesty. Své by vám o tom mohla vyprávět trojice žen z francouzského vývojářského studia Accidental Queens, které stojí za nezávislým titulem A Normal Lost Phone. Prototyp tohoto neobvyklého díla měl velký úspěch na Global Game Jam 2016 a autorky poté neúnavně pracovaly, aby mohly hru co nejdříve představit veřejnosti.

Samuel. Seznamte se

A Normal Lost Phone (normální ztracený telefon) je hra, která se velmi neotřele věnuje relativně kontroverznímu tématu. Na jejím začátku nacházíte v ulicích konzervativního maloměsta Melren chytrý telefon. Vypadá nově a draze. Po zběžném prozkoumání zjišťujete, že patří neznámému mladíkovi, kterého jste nikdy v životě neviděli. Displej telefonu je hrací plocha a to jediné, co v této hře uvidíte. Díky tomu, že není uzamčený heslem, máte (skoro) neomezený přístup a jedinečnou možnost zjistit něco o jeho majiteli.

Samuel je modrooký brunet, který hraje na harfu a skládá hudbu. Dnes slaví své osmnácté narozeniny. Jeho rodiče pro něj nachystali velkou oslavu, na které se sešla celá rodina a přátelé. A jelikož má narozeniny v lednu (chvíli po Vánocích), bude jeho dárek opravdu speciální. Motorka! Ale místo toho, aby se radoval, ho něco trápí. Něco, s čím se nechce a ani nemůže svěřit své rodině, která by pro jeho problémy jistě neměla pochopení. Se svým tajemstvím se nemůže svěřit ani své přítelkyni, Melisse. Jediný, kdo o jeho tajemství ví, je jeho nejlepší kamarádka Alice. Na tu se ale momentálně nemůže spolehnout, protože je na semestr v zahraničí. Její poslední rada byla, aby se tolik neupínal na data a znamení osudu. Ale copak to jde?

„A Normal Lost Phone připomíná od jisté míry textovou adventuru, navíc velmi dobře napsanou. Zároveň ale vyvstává otázka, jestli tento formát některé hráče neodradí od velmi zajímavé a originální hry.“

Co všechno umí smartphone?

Samuelův telefon, který jste našli, je odemčený. Máte přístup k smskám, fotkám, záznamům v kalendáři a hudbě (ta zároveň funguje jako soundtrack a máte na výběr mezi několika písničkami). V mobilu se taky nachází aplikace o počasí, e-mailový klient a kalkulačka. Kromě toho je tam také aplikace seznamky Lovbirds a na ní dva účty. Ve městě Melren je k dispozici veřejná wifi, musíte ale znát heslo. Je nezbytné poskládat nápovědy, které v telefonu najdete, dohromady a heslo zjistit, protože bez wifi je přístup k většině aplikací nemožný. Dostat se na internet je to jediné, co můžete udělat, protože Samuel už vypotřeboval všechny volné minuty a nemá žádný kredit. Nemáte tedy možnost zavolat někomu z jeho blízkých nebo kamarádů a dát jim vědět, že máte jeho mobil.

Ale jak již bylo zmíněno, je na vás, co uděláte. Můžete všechna data smazat a telefon si přivlastnit. Nebo strávit pár hodin prohledáváním jeho obsahu a pročítáním sms konverzací mezi Samuelem a jeho rodinou a přáteli. Samuel telefon používal jenom dva měsíce a celkem úzkostlivě hlídal, co se v jeho mobilu nachází.

Pohlaví je mezi nohama, gender mezi ušima

Hlavními tématy A Normal Lost Phone je intimita a hledání sebe samého. Samuel má problémy se svou identitou a cítí se být ve špatném těle. Pomoc nachází na internetovém fóru Be you a smiřuje se s tím, že je jiný než ostatní, že je transgender. Žena v mužském těle, která se musí skrývat, protože rodina a okolí pro něco podobného nemají pochopení. Samuel to dlouhou dobu tuší, ale zjištění, že jeho bratranec, který údajně podlehl kultu, je ve skutečnosti gay, a proto ho rodiče vyhodili z domu, jeho nejčernější obavy potvrdí.

Fórum Be you se stane pro Samuela velmi důležitým, najde tam nové přátele, lidi, kteří mají podobnou zkušenost a dokážou mu pomoci. Fórum je zdrojem radosti a možnosti být sám sebou, a také přináší informace o transgenderismu a komunitě LGBT nejen pro Samuela, ale i pro hráče, kteří s touto tématikou zatím nemají žádné zkušenosti. Informace jsou zde formulovány jako příspěvky jednotlivých členů fóra, v podstatě jejich zkušenosti a vědomosti. Zároveň pak informují i o negativních zkušenostech a problémech, kterým podobní lidé musí čelit.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

A Normal Lost Phone – pár hodin hledání minulosti

Verdikt

A Normal Lost Phone je hra, která zvládá představit kontroverzní a pro mnohé neznámé téma, aniž by něco zapomněla nebo působila moc vtíravě. Příběh se odehrává velmi přirozeně a telefon působí reálně, což dokazuje například velké množství sms zpráv, které pro průběh hry nemají žádnou relevanci, poskytují však přehled o Samuelových vztazích. Hra velmi připomíná textovou adventuru, a svým způsobem se čte jako kniha. Ačkoli je toto dílo relativně krátké, jistě vás donutí k zamyšlení.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

soundtrack ve formě jednotlivých písniček, které se dají libovolně přehrávat
telefon opravdu funguje (například čas není statický), a pokud nefunguje, má pro to důvod
instinktivní ovládání hry a možnost hrát hru na mobilu
velké množství hesel a jistá nesoudružnost Samuelova charakteru v tomto ohledu
velké množství textů může odradit
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama