Activision Blizzard čelí další žalobě kvůli sexuálnímu obtěžování
Novinka Activision Blizzard čelí další žalobě kvůli sexuálnímu obtěžování

Activision Blizzard čelí další žalobě kvůli sexuálnímu obtěžování

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

6

Vedení společnosti dle oběti problém ignorovalo.

Reklama

Activision Blizzard má v posledních letech problémy se sexuálním obtěžování na pracovišti. Aktuálně čelí už několikáté žalobě, jejímž předmětem je právě sexuální obtěžování. Oběť tvrdí, že byla svým manažérem několik let po svém nástupu na pracoviště obtěžována sexistickým chováním a různými formami obtěžování. Dle jimi prezentovaných informací byla dokonce nucena k sexu pod pohrůžkou, že když odmítne, její nadřízený do světa vypustí kompromitující fotografie, které mu v minulosti poskytla. Největším problémem má být skutečnost, že vedení společnosti o problému vědělo a výrazně nezakročilo, nebo lépe řečeno neřešilo jej vůbec. V roce 2017 dokonce došlo k podání stížnosti prostřednictvím jiného manažéra, nic se však nedělo a násilník ve firmě zůstal až do svého propuštění v roce 2021.

Podle žalované jí obviněný Miguel Vega naznačoval, že má přátele na vyšších místech a kdykoliv může zařídit její vyhození v případě, že se ho pokusí nahlásit. Nakonec se však přeci jen odhodlala a podala na Vegu další z řady stížností, jež ve finále vedla k jeho propuštění. Společnost Activision Blizzard komentovala své kroky takto, "Všechny obavy zaměstnanců bereme vážně. Když stěžovatelka nahlásila své obavy personálnímu oddělení, okamžitě jsme zahájili vyšetřování a pan Vega dostal výpověď do 10 dnů. K podobným prohřeškům nemáme žádnou toleranci." Žaloba viní velkou korporaci z toho, že nezasáhla dříve a nezaujala jistá opatření proti Vegovi už během roku 2017. Žalující stranu v tomto případě podle Daily Mail zastupuje advokátka Lisa Bloomová, jež prezentuje už osm žen majících z pracoviště Activision Blizzard negativní zkušenost.

Přestože se může zdát, že se jedná o hrstku případů, Activision Blizzard podle různých zdrojů dlouhodobě nepřistupuje vůči svým zaměstnancům dobře. Aktivně se v minulosti dokonce účastnil toho, že pracovníků požadujícím odbory úmyslně zadržoval zvýšení platů. Svět se však mění a herní gigant s ním, čehož je důkazem třeba to, že nechal odstartovat jednání s odborovou organizací Communications Workers of America, jež je součástí Game Workers Alliance. Akcionáři společnosti dokonce odhlasovali vytvoření výroční zprávy o stavu úsilí společnosti v boji proti zneužívání, obtěžování a diskriminaci na pracovišti. Je tím pádem možné, že se podobné případy zredukují na absolutní minimum.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama