Age of Empires Online – geniální strategie, nebo odnož Travianu?
Preview Age of Empires Článek Age of Empires Online – geniální strategie, nebo odnož Travianu?

Age of Empires Online – geniální strategie, nebo odnož Travianu?

Jiří Markvart

Jiří Markvart

7

Microsoft přichází s troufalým plánem odstranit ze svého klenotu mezi real-time strategiemi klasický singleplayer. Bláhové, nebo naopak geniální?

Reklama

Není mnoho takových, kteří by se během svého života nedostali do kontaktu se sérií Age of Empires. Ta se s úspěchem dopracovala k trojrozměrnému třetímu dílu, dopřála si několik datadisků a nenápadně se odsunula do pozadí. O to větší pak bylo překvapení, když Microsoft na letošním GamesComu avizoval vydání dalšího dílu, a to dokonce ryze multiplayerového.

Age of Empires Online již nějaký ten pátek vytváří studio Robot Entertainment (z velké části složené z bývalých členů Ensemble Studios, kteří měli na svědomí původní tři díly). První obrovskou změnou, kterou staronoví vývojáři napáchali, je zcela nový grafický kabát. Zatímco původní série postupem času dospívala a vypadala stále reálněji, AoE Online je obrovským skokem někam úplně jinam a virtuální impéria působí takřka komiksovým dojmem. Celý svět je barevnější a neinformovaný pozorovatel by nový díl Age of Empires zařadil spíše někam do série The Settlers.

Otevřeno 24/7

Microsoft hráčům slibuje živoucí města, která můžete mít pod kontrolou 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ale jež se bez problémů vypořádají například i s vaší měsíční absencí. V tomto případě se vám po nalogování zobrazí hlášení. To vás přehledně informuje o veškerém dění během vaší nepřítomnosti (vycházejte z toho, že hrubý koncept byl zachován, tedy je potřeba těžit suroviny, vydělávat peníze a tyto vstupy pak měnit za novější technologie a další vylepšení). Civilizace však bez vaší pomoci bude stagnovat a pro další rozvoj města je zapotřebí vaše přímá účast, výstavba nových dílen, kasáren, tržišť, univerzit a dalších budov.

Level up!

Velice lákavým prvkem pro dobrodružnější povahy jsou pak různé úkoly a mise, jež vás během hry budou potkávat. Od obtížnosti daného úkolu (v některých případech se jedná například i o časové omezení) se odvíjí i případná odměna za řádné splnění. Standardně se jedná o nějaký balíček peněz a surovin, ale můžete získat i truhly skrývající speciální předměty nebo nějaký bonus do hry. Navíc za plnění misí získáváte i body, díky kterým se zvyšuje váš level. To má rovnou dvě výhody. Zaprvé můžete machrovat nad kamarády, že jste na vyšší úrovni než oni, ale hlavně tak získáte body pro vylepšování vaší civilizace. Stejně jako předchůdci i Age of Empires Online obsahuje jakýsi „strom technologií“, ve kterém si můžete za nasbírané body kupovat nové upgrady a zdokonalovat tak celou svoji říši. Každá větev je pak zakončena speciální Star technologií, která vždy nabízí nějaký krutopřísný bonus, jenž srazí vaše nepřátele do kolen.

Další novinkou jsou takzvaní rádci, kteří pro každou éru (hraje se jako zastara ve čtyřech obdobích) přinášejí nějaké to vylepšení navíc. Pro každé období můžete v jednu chvíli používat právě jednoho, ale můžete ho libovolně měnit a přizpůsobit ho tak vaší aktuální situaci. Rádci jsou různého zaměření (obchodní, politické, válečné…) a získáváte je postupně nalézáním „rádcovských karet“.

Válečníci, do zbroje!

V zájmu toho, aby svět AoE online nevypadal příliš jednotvárně (z počátku bude možné hrát pouze za Řeky, další národy by měly následovat až později), můžete všechny své budovy a jednotky doplnit o speciální výbavu, která přidá vašim stavbám a vojákům trochu více osobitého vzhledu (například vaši kopiníci můžou vypadat zcela odlišně od soupeřových, protože používáte jiné štíty, helmice a kopí). Navíc každý kousek tohoto vybavení mění i vlastnosti svého držitele jako jsou rychlost, obrana, útok, či jakékoliv jiné speciality. V rámci úprav je dále možné si město odekorovat širokou škálou soch, zeleně a jiných doplňků, které můžete během hraní dokonce i libovolně otáčet a přemisťovat.

Co není doposud zcela jasné, je cena hry a způsob placení. I když na oficiálních stránkách žádná postačující informace zatím nevisí, Dave Luehmann z Microsoftu se nechal slyšet, že základní verze hry, jenž nabídne průměrnému hráči až 25 hodin zábavy, bude zadarmo a dále si pak každý bude dokupovat obsah, jak bude chtít. Přičemž se budou prodávat balíky obsahující rovnou celý nový kontinent a/nebo civilizaci. Nejedná se ale o žádnou oficiálně potvrzenou informaci, takže naděje na zcela volné hraní, o němž se také hodně mluvilo, stále ještě žije.

Age of Empires Online by měl vyjít někdy v roce 2011, už teď je ale možné bezplatně se registrovat do programu veřejného betatestování. Takže jestli vás tento nový počin Microsoftu alespoň trochu zaujal, neváhejte a honem pospíchejte na oficiální stránky, ať se na vás ještě dostane.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama