AKTUALIZOVÁNO: DDWorld aneb kde je ta slibovaná objektivita?!
Blogy čtenářů Článek AKTUALIZOVÁNO: DDWorld aneb kde je ta slibovaná objektivita?!

AKTUALIZOVÁNO: DDWorld aneb kde je ta slibovaná objektivita?!

Jan Verner

Jan Verner

Pokud čtete, nebo alespoň máte nějaké ponětí o českých IT Magazínech, určitě vám neunikla stránka s názvem DDworld.cz, jež se tváří jako uživatelský…

Reklama

Pokud čtete, nebo alespoň máte nějaké ponětí o českých IT Magazínech, určitě vám neunikla stránka s názvem DDworld.cz, jež se tváří jako uživatelský magazín pro všechny milovníky technologií. Musíme si ale položit otázku, je tento magazín opravdu tím, za co se vydává? Je to uživatelské médium pro všechny, kteří chtějí vyjádřit svobodně svůj názor? V dnešním článku se vám pokusím alespoň o něco přiblížit jaký vlastně ten náš DDWorld doopravdy je. 

DDWorld obecně“

Dobrá, DDWorld (dále už jen DDW) byl založen v roce 2006 a je celkem překvapivé, za jakou dobu se dokázal dostat tak vysoko, jak dnes je. Co je celkem podivné je fakt, že 95% všech článků a novinek píše pouze jeden člověk a není ním nikdo jiný, než Jan „DD“ Stach (dále už jen „DD“). Ano, jsou tam další 2 redaktoři, ale ti se dostanou k nějakému článku opravdu zřítka. DD pochopitelně nestíhá a taky si nato stěžuje. Má tam minimálně 2 další redaktory + potencionální redaktory ze sekce blogy, kde se občas vyskytnou opravdu perfektně zpracované články.

 

Jednou za Uherský rok se dokonce na hlavní stránce vyskytl článek od jednoho uživatele o plátnech. Ovšem tento člověk miluje značku AMD (dříve ATI) stejně, jako náš DD. To je možná taky důvod, proč nechce nechat nikoho psát, vymlouvá se, že prý většina z nich není schopna napsat pořádný článek s velikou informační hodnotou, ikdyž to byl článek o plátnech, tudíž tam žádné vazby související s grafikami nebyli, ale tak nebo tak je to celkem podivná náhoda. S tím, že neumí psát si dovolím nesouhlasit, myslím, že svým slohem jsou minimálně tak zdatní, jako DD. Je v tom ale něco víc. Jak už jsem napsal, DD má rád AMD, nebo lépe řečeno, nesnáší Nvidii. Vždy, když píše nějaký článek o Intelu a AMD, tak je objektivní. ALE! Jakmile se jedná o grafické karty, kdy je Nvidia soupeřem pro AMD, tak do ní šije jen co to dá a v diskuzi posléze tvrdí něco úplně jiného. S tím souvisí také fakt, že zpětně upravuje své příspěvky, aby to vypadalo, že už od počátku mluvil pravdu. Nedávno také tvrdil, že Nvidia GTX590 může klidně stát 20.000KČ s DPH. Nevím co si myslel, jaký by poté měla tato karta smysl?!

 

Máme tu další (dost možná hlavní) důvod, proč nenechává redaktory psát. Jednoduše proto, že by se jeho ryze subjektivní názor, obhajující značku AMD nestotožňoval s jejich, velmi pravděpodobně, objektivními názory, podloženými fakty. Ale nejsem věštec, může v tom být i něco víc, ale mě se zdá jako nejpravděpodobnější tato varianta. Co opravdu nesnáším je na konci každého článku tvrzení, že je tento článek 100% objektivní a nezaujatý. Ono by toto nebylo třeba, kdyby pan Stach byl skutečně objektivní.

Nuže, pokud jste až dosud neměli s DDW žádné zkušenosti, nyní už máte nějaký ten základ a můžeme se pustit dál...

 

AMDD a neddávné preview GTX590 vs HD6990

DD nedávno napsal preview o souboji GTX 590 (vlajková loď Nvidia) a HD6990 (vlajková loď AMD), kdy vybíral i testy z různých zahraničních IT magazínů. Ale to by nebyl náš DD, kdyby neudělal nějakou kulišárnu. Jak se dalo předpokládat, tak samozřejmně vybral testy z těch her a těch rozlišení, kde AMD HD6990 vyhrál. Nejvíc to bylo vidět v testech na Tomshardware.com. Kde v 90% her GTX590 vyhrála a v Metru byla poražena. A Co vybral „DD“? No přeci ten graf z Metra! S tím úzce souvisí i další nesrovnalost. Pořád říká, že jen blázen si kupuje tyhle karty na jeden monitor. Ale ejhle, proč, když na tomshardware testovali v 5760x1200 rozlišení, ty testy nezapočítal? No protože jasně vyhrála GTX590, tudíž tam přeci ten test nemůže zařadit, že?! Naštěstí si toho jeden uživatel všiml a napsal to do diskuze. Od „DDho“ žádná odpověď a je možné, že i tento uživatel mohl dostat BAN!

 

 

Ano, BANuje se tam opravdu za všechno. Pokud si například myslíte, že má vypočítáváná fyzika (třeba PhysX) lepší budoucnost, než skriptovaná (např. Havok) ihned vyvoláváte Flame a BANán je na cestě. On totiž DD silně nemá rád mimo jiné i fyzikální engine Nvidie, PhysX. Také mě zaráží jedna věc, recenze na HD6950/70 byla uveřejněna cca týden po uvedení na trh, stejně tak recenze na HD6990. Když se týden po uvedení na trh uživatelé tázali, kdy bude ta recenze na GTX580, DD odpověděl něco ve smyslu, že nyní jsou na trhu mnohem zajímavější produkty a recenze na GTX580 prý počká. Taky říkal, že stejně výkonná HD5970 je tu rok, takže v podstatě není o co stát. Zajímavé, já měl zato, že GTX580 je tišší a mnohem levnější. Recenze na GTX580 byla uveřejněna zhruba 14 dní po oficiálním release a recenze na GTX590 jsme se do dnes nedočkali. Hlavně, že jsou otestované radeony. S trochou nadsázky můžeme říci, že nám na všechny ty dotazy okolo grafických karet odpovídá stylem, Proč kupovat Nvidii, když je tady Radeon?!“ Tomu se musím jen tiše smát.

AMDD Eyefinity aneb „technologie pro normální uživatele“ by „DD"

DD pořád říká, že ho zajímají technologie pro normální uživatele, jelikož je DDW uživatelský magazín. Zajímavé na tom je, že do 90% všech článků všem „cpe“ systém 3 hraním na 3 monitorech, Eyefinity. Jistě zážitek je to určitě famozní, ale dá se říci, že není článku, kde by se o tom nezmínil (minimálně v každé recenzi to najdete, počínaje Dirt2). Zvláštní je, že se snad nikdy nezmínil o Nvidia Surround, jež je to úplně stejný systém , ovšem s menším problémem a sice, že nato potřebujete 2 karty vyjma GTX590. Ale když to zde máme od obou výrobců, proč prostě nenapíše hraní na 3 monitorech a propaguje pouze to zobrazení od společnosti AMD?! Chová se to stejně a funguje to stejně, tak proč tuto technologii ve svých článcích alespoň nezmiňuje a mluví pořád a dokola jen o eyefinity? Vskutku pozoruhodné.

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kK3bEgjlaBA?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kK3bEgjlaBA?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="349"></embed></object>

 

Vypadá to velice zajímavě, ale cpát to skoro do každého článku?! 

Dále bych chtěl vědět, proč se o této technologii zmiňuje v každém článku, když sám říka, jak je tento magazín zaměřený především pro normální uživatele. Řekněte mi kolik běžných uživatelů si pořídí High-End PC (čím vyšší rozlišení, tím je potřeba vyšší výkon) + 3 monitory? Řekl bych, že nikoho nenajdete. Celkem úsměvná je i věc okolo DX11 rohraní. „DD“ byl schopný tvrdit, že s DX11 vypadal Dragon Age 2 opravdu hezky, přitom to většině hráčů přišlo jako zastaralá DX9 hra s velice přehnanými nároky, bohužel.

AMDD a Ostatní

 

Mohli bychom zde jmenovat spoustu příkladů, já si ale myslím, že je čas vám ukázat, že mluvím pravdu a necucám si to jen z prstu, nebo nevěštím z křištálové koule. Mimo to, že si vše můžete najít na webu existuje pár webů, které se zaměřují přímo na pana Stacha a už jen toto je důkaz, že je daná osoba nějakým způsobem zvláštní. Existuje snad stránka specializující se na nějakého z redaktorů ze Zingu nebo Pctuningu? Ne. Asi nejznámější byl antiddworld.cz, který ale již skončil, tudíž už se tam nic nedočtete. Další je soukromý OBRův blog (redaktor Pctuningu), kde se nejen o Stachovi dočtete pár zajímavých věcí (obrovsky.blogspot.com). Z OBRova blogu můžete jít na poslední 2 místa, kde se o Stachovi dozvíte ještě více, jelikož OBR má na svém blogu na tyto 2 stránky přímé linky. Tím prvním je oddbornik.posterous.com, kde to opravdu žije a pročítání diskuzí pod články (cca 400 komnetů u každé novinky) zabere opravdu hodně času, ale je to zábava. Poslední je „Isheepovo doupě“ na adrese isheep.stripgenerator.com, kde naleznete komiksy reagující na dění DDW. Isheep je dokonce údajně „DDho“ spolužák, nevím co je na tom pravdy, ale jedno vím jistě a sice, že ty Stripy jsou naprosto geniální!

   

 

No, myslím, že té kritiky bylo dost a můžeme se kouknout na světlé stránky tohoto „uživatelského magazínu pro všechny“.

 

DDWorld a Světlé stránky webu

Abychom na DDW neházeli jen špínu, musím uznat, že má tento web i světlé stránky. Tou první jsou asi Blogy, kdy můžete psát své články či přidávat svá videa, která s velikou pravděpodobností uvidíte na dolní stránce webu. Když přispějete vlastním článkem a bude opravdu dobrý, může se dokonce objevit na hlavní stránce nahoře, kde se objevují různé testy a recenze. Ovšem já tam viděl zatím pouze 2 články od jiného autora a jako na potvoru to byl vyznavač AMD. Těžko říci, zda-li je to nešťastná shoda náhod či jestli si vybírá články jen podle preferenci značky grafických karet. Přál bych si, aby to byla první jmenovaná možnost. Pak tady máme opravdu nádherný design webu, jež se zalíbí nejednomu uživateli a naprosto ukázkové recenze her, které považuji za jedny z nejlepších...

 

Jsem si jist, že by to pro dnešek už stačilo, zkrátka Závěr si z toho udělejte každý sám. Pokud jste vydrželi a dočetli tento článek až do konce, tak vám za 1. Moc děkuji za váš čas a za 2. Jste zase o něco chytřejší a dost možná si v diskuzi vyměníme názory na tuto stránku. Moc se těším na všechny vaše ohlasy...

 PS: Typ od Roxe Coxe: Víte, že DD znamená Digital Doom (digitální zkáza)?

 

EDIT 5.4 2011: Dnes byla na DDworldu opět sranda. "DD", jako každý měsíc, uveřejnil seznam doporučených komponent. Ti bystřejší už tuší, že v seznamu budou jako vždy zahrnuté pouze karty AMD Radeon, a Nvidia Geforce budou pouze jako alternativy. Jak se dalo předpokládat, tak se také stalo a společně s Rox Coxem jsme se oproti tomu ohradili. No, podívejte se sami jak to celé dopadlo...

 

 

Ale toto není všechno, zašli jsme ještě o kousek dál a v zápětí jsme se oproti jeho rozhodnutí smazat naše komentáře, ohradili. Výsledek? Stejný a sice, naše komentáře nijak neporušující pravidla diskutování byli opět smazány. Opět se můžete přesvědčit na vlastní oči...

 

 

No, co k tomu říci?! Je to opravdová ubohost a zároveň je to naprosto absurdní! Naše komentáře splňovali pravidla přispívání webu DDWorld.cz, tudíž nevidím jediný důvod proč naše komentáře smazal. Zde můžete na vlastní oči vidět, jaký pan Stach doopravdy je...

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama