Aktualizováno: FTC žádá federální soud o předběžný zákaz akvizice Activision Blizzardu
Novinka Aktualizováno: FTC žádá federální soud o předběžný zákaz akvizice Activision Blizzardu

Aktualizováno: FTC žádá federální soud o předběžný zákaz akvizice Activision Blizzardu

Filip Svoboda

Filip Svoboda

2

Jinak by Microsoft mohl úřady předběhnout.

Reklama

Aktualizace 15. června 2023, 15.23:

Na žádost Microsoftu prodloužil federální soud trvání dočasného soudního zákazu až do konce června. Bude tak čas až na pětici slyšení.

Aktualizace 14. června 2023, 22.12:

Federální soud vydal dočasný soudní zákaz. Microsoft tak nemůže uzavřít akvizici do 22. června, kdy soud rozhodne o vydání či nevydání předběžného opatření, které by znemožnilo uskutečnit obchod další týdny až měsíce.

Původní zpráva 13. června 2023, 6.30:

Americká Federální obchodní komise (FTC) podnikla další krok směrem k zablokování plánovaného nákupu Activision Blizzardu ze strany Microsoftu. Podle zdroje CNBC požádá FTC federální soud v Kalifornii o předběžné opatření, které by znemožnilo uzavřít obchod před rozhodnutím o zablokování.

FTC může žádost o podobné opatření podat v případě relevantní obavy, že by mohlo dojít k okamžitému uzavření obchodu. Už před časem se spekulovalo, že Microsoft by mohl uzavřít obchod do 18. července, po němž by vyvstaly další finanční závazky vůči Activision Blizzardu.

Americký gigant by tak předběhl odvolací soud v Británii i rozhodnutí amerických regulátorů (u vlastního správního soudu od 2. srpna). Riskoval by další soudy a Activision Blizzard by se musel stáhnout z Británie, přesto se zdá, že se k podobnému kroku zvažoval uchýlit. FTC se tomu aktuálním jednáním snaží zabránit.

Současná žádost FTC má dvě fáze. Nejprve federální soud rozhodne o vydání dočasného soudního zákazu, který pozastaví možnost uzavřít obchod na dva týdny, během nichž se sesbírají dodatečné informace. Toto opatření je zpravidla formalitou, nikoli ale pravidlem. Pokud by ho soud odmítl vydat, Microsoft v Americe de facto zvítězil.

Podobně by vyzněla i situace, kdy by federální soud po dvoutýdenní lhůtě (kterou lze prodloužit jen se souhlasem Microsoftu) nevydal žádané předběžné opatření. Ani pak by nic nebránilo uzavřít obchod ve Spojených státech do zmiňovaného 18. července.

Pokud soud přistoupí na žádost FTC, Microsoft nebude moci po určitou dobu (zřejmě do rozhodnutí správního soudu FTC) obchod uzavřít. Až správní soud pak může obchod poslat k federálnímu soudu, který případně rozhodne o jeho definitivním zablokování.

„Dnešní krok FTC, která se rozhodla podat žalobu v případu Activision u federálního soudu, by měl rozhodovací proces urychlit. Je to prospěšné pro všechny zúčastněné. Vždy dáváme přednost konstruktivním a smírným jednáním s vládami, ale věříme svým argumentům a těšíme se, že je budeme prezentovat,“ reaguje prezident Microsoftu Brad Smith a poukazuje na slyšení před federálním soudem, které se v nejbližší době uskuteční.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama