Americká Sega má nově odbory, největší, které vznikly napříč odděleními
Novinka Americká Sega má nově odbory, největší, které vznikly napříč odděleními

Americká Sega má nově odbory, největší, které vznikly napříč odděleními

Filip Svoboda

Filip Svoboda

1

Za cíl si kladou zvýšení platů i konec pravidelných přesčasů.

Reklama

V americké divizi společnosti Sega si bezmála 150 zaměstnanců odhlasovalo založení odborové organizace Allied Employees Guild Improving SEGA (AEGIS), která se s ostatními nejen herními odbory propojí pomocí Communication Workers of America. Jde o jedny z prvních herních odborů založených napříč různými odděleními a vůbec největší takové v Americe. Dosud odbory zakládaly hlavně skupiny testerů.

Do AEGIS se zapojili zaměstnanci z oddělení QA, ale také lokalizací, marketingu, live-service a product developmentu. „Zaměstnanci i fanoušci si zaslouží hry vyvíjené lidmi, kteří se prací uživí. Na cestě za obnovením naší kolektivní síly jsme vybudovali mosty mezi zaměstnanci napříč společností. Snažíme se pochopit problémy, které sdílíme, i takové, které jsou specifické pro jednotlivá oddělení,“ zní v oficiálním prohlášení AEGIS.

Odbory si stanovily pět základních cílů:

  • Chtějí dosáhnout zvýšení všech platů tak, aby odpovídaly standardům v oboru, platy mají být závislé na zvyšujících se nákladech spojených s inflací,
  • měly by se zlepšit benefity, které zaměstnavatel poskytuje, jako je zdravotní péče, odchody do důchodu nebo možnost práce z domova.
  • Jasnější a dosažitelnější má být kariérní postup,
  • všechny pozice mají mít jasně danou odpovědnost s vybalancovanými pracovními rozvrhy.
  • V neposlední řadě si odbory přejí, aby byla oddělení adekvátně naplněna, což povede ke konci pravidelných přesčasů.

Zhruba dvojnásobně velké odbory uznal v lednu Microsoft, ty ale založili výhradně testeři ze ZeniMaxu. Jedna z prvních společností, která vlnu herních odborových organizací odstartovala, byl Raven Software. Jeho zaměstnanci přitom čelili významné nevoli ze strany mateřského Activision Blizzardu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama