Atari VCS má termín vydání
Novinka Atari VCS má termín vydání

Atari VCS má termín vydání

Michal Jonáš

Michal Jonáš

7

Nová konzole od Atari po 26 letech opravdu zanedlouho vyjde!

Reklama

Abych se přiznal, osobně jsem si myslel, že Atari svoji novou konzoli nakonec nedokončí, vrátí nasbírané peníze z úspěšného komunitního financování na platformě Indiegogo a potichu o ní přestane mluvit. Přitom jsem jí rozhodně fandil, protože jsem ještě na základce často chodil ke spolužákovi na malý osmibitový počítač Atari 130XE.

Naštěstí se tak nestalo, nová konzole Atari VCS (Video Computer System), vyvíjená pod kódovým jménem Ataribox, už se vyrábí a příští rok se dostane do prodeje. Podporovatelé z Indiegogo by se měli svých kousků dočkat jako první prý ještě letos ke konci tohoto měsíce, zatímco pro veřejnost se konzole začne prodávat od března 2020. To je ta dobrá zpráva, a teď ta špatná.

 

Atari VCS má termín vydání

 

Nejprve se konzole začne prodávat pouze na domovském americkém trhu, o spuštění prodejů na ostatních kontinentech nepadlo ani slovo. Konzole startuje ve slabší verzi Atari VCS 400 od 249,99 USD, což je v přepočtu kolem 5800,-. Po připočtení daně by to ukazovalo na evropskou cenu, jež by se pohybovala kolem 7 tisíc, což je v optice současných cen PS4 či X1 docela nekonkurenceschopná hladina.

Spuštění prodeje nové konzole bylo již několikrát posunováno a podle původních proklamací již měli podporovatelé dávno hrát. Nové Atari VCS tak po více než čtvrtstoletí naváže na doposud poslední konzoli Atari Jaguar, která se začala prodávat v roce 1993 a patřila k 5. generaci herních konzolí vedle Nintenda 64, Sony PlayStation či Segy Saturn.

 

Záběr z výrobní linky Atari VCS
Záběr z výrobní linky Atari VCS

 

Jaguar byl ale absolutním propadákem, protože se vyráběl pouhé 4 roky (1993-1996) a prodalo se ho pouze kolem čtvrt milionu kusů. Mimochodem, při svém uvedení stál Jaguar úplně stejně jako Atari VCS, tedy těch 250 dolarů. Navíc se oproti dřívějším proklamacím koncová cena Atari VCS navýšila o 50 dolarů. Konzole Atari VCS běží na upraveném operačním systému Linux nazvaném Atari World OS, je postavena na čipové sadě AMD Raven Ridge 2 a veškeré hry se do ní budou stahovat, případně nahrávat přes paměťová média.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama