Aven Colony – první dojmy z kolonizace neznámých světů
Preview Aven Colony Článek Aven Colony – první dojmy z kolonizace neznámých světů

Aven Colony – první dojmy z kolonizace neznámých světů

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1

Nezaujal vás nový zástupce kultovní série Anno? Tak to tu pro vás máme zajímavě vypadající indie alternativu.

Reklama

Kvalita současných AAA budovatelských strategií není díky ignoraci komunity a malé podpoře modů nikterak valná. Otěže kvality od vývojářských gigantů naštěstí přebírají nezávislí tvůrci, kteří jsou schopni naslouchat nápadům a přáním dnešních hráčů. Nejzářnějším příkladem tohoto typu spolupráce je budovatelská strategie Cities: Skylines, která je díky otevřenosti svých autorů prakticky nejvýraznějším žánrovým projektem dnešních dní. Příklad si z ní berou mnohá indie studia. V jistém směru se u tohoto velkolepého kousku inspirovalo i malá skupina vývojářů z Radevic Team, která v současnosti stojí za osobitě vypadající mimozemskou budovatelskou strategií Aven Colony, na kterou se v tomto článku podíváme trošku detailněji.

Osidlujeme s chutí

Kolonizační loď číslo 595 pomalu přistává na povrchu nehostinně vypadajícího pouštního obra. Úkol mise je jasný. Stávající členové posádky musí na pískem zalitém světě vybudovat fungující těžební základnu, z které bude do budoucna možné ostatním osídleným planetám posílat zpracované kovy a minerály. Zpočátku vypadá rudná expedice velmi nadějně, na smůlu kolonistů je její hladký průběh narušen extrémní zimou, která značně sníží produkci zásob. A aby toho nebylo málo, začnou na špatně chráněné hornické pozice útočit i místní živočišné druhy, které nemají pro lidskou zálibu v těžbě žádné pochopení. Nakonec se ale našim futuristickým bratřím podaří všechny problémy zdolat a stabilizovat důlní svět pro stávající generace. Štěstí jim tentokrát přálo.

V předběžném přístupu nám Aven Colony nabídne prozatím celkem pět scénářů, které se odehrávají na planetách se specifickým povrchem, faunou a florou. Každý svět před nás postaví jiný scénář. Na Tenarském ledovci se nám do rukou například dostane již fungující kolonie, která je hojným cílem meteoritických rojů, jež na povrch zamrzlého obra dopadají neúměrně často. Současná paleta map je dle mého názoru velmi slušně vypracována, každá lokace je schopná určitým způsobem zaujmout hráčovu pozornost.

Všechny současné mise před nás vždy na začátku postaví primární úkol, který musíme pro celkový úspěch scénáře splnit. Vedle elementárního cíle tu máme také slušnou paletu sekundárních zadání, kterými nás tvůrci Aven Colony nenápadně učí jak pečovat o kolonii. Aspekt pomoci je tu hodně citelný, rozhodně by mi nevadilo, kdyby zde bylo méně podpůrných bodů.

Klasické budování

Stavba základny má v rámci žánru klasický nádech. Na jejím začátku vybudujete řídící centrum, z něhož následně kontrolujete stavbu dalších konstrukčních a obytných budov. Konstrukce struktur je tu prováděna skrz robotické stavitele, kteří jsou řízeni lidskými operátory, které je možné zaměstnat i v jiných produkčních oblastech. Zástupci naší rasy jsou schopni dělat prakticky cokoliv, k efektivnímu fungování ale potřebují útulný domov, stabilní přísun jídla, vody, kyslíku a energie.

Elektrický proud je možné čerpat ze tří dostupných zdrojů. K jeho produkci vám mohou posloužit solární panely, geotermální generátory a zoriové elektrárny. O vodu se tu starají pumpy a atmosférické kondenzátory, které jí čerpají přímo z atmosféry planety. Jídlo zařizují gigantické skleníky a farmy, které produkují velké množství zpracovatelné zeleniny. Z vypěstované zeleně je možné vyrábět různé typy jídel a podpůrných produktů.

„Aven Colony je zajímavá budovatelská strategie, které se prozatím podařilo plně vyhnout většině nešvarů předběžného přístupu. Komplet nám již nyní nabídne sadu kvalitně nadefinovaných scénářů, klasickou hratelnost a povedenou technickou stránku. Vytknout je mu možné snad jen minimální snahu o jakoukoliv inovaci.”

Vedle základních potřeb mají lidé také tužby, které jim musíte v rámci celkové spokojenosti plnit. Obyvatelé vaší základny se chtějí bavit v barech, parcích, obchodech a rekreačních centrech. Mimoto touží také po kvalitní lékařské péči, pozorné policii a rychlém způsobu cestování. Pokud jim něco schází, začne se jejich nespokojenost projevovat skrz referenda, která jsou pořádána každý rok. Dělníci vám v jejich rámci vždy ukáží chyby současného systému. Když se je rozhodnete plně ignorovat, po čase značně poleví ve svém pracovním úsilí, což se velmi rychle promítne na celkové produkci vaší báze.

Fáze ladění

Vývojáři z nezávislého studia Radevic Team prozatím odvádějí v rámci ladění perfektní práci, jejich dílo dokáže zaujmout jak přitažlivým grafickým kabátcem, tak i optimalizací, která je na hodně vysoké úrovni. Hra jede i na nejvyšších grafických nastaveních bez větších záseků či propadů fps. Technická stránka tohoto díla je velmi příjemným překvapením, osobně jsem se bál toho, že zde nastane podobná situace jako u Anno 2205. Naštěstí se mé obavy v tomto směru prozatím nevyplnily.

Aven Colony je zajímavá budovatelská strategie, které se prozatím podařilo plně vyhnout většině nešvarů předběžného přístupu. Komplet nám již nyní nabídne sadu kvalitně nadefinovaných scénářů, klasickou hratelnost a povedenou technickou stránku. Vytknout je mu možné snad jen minimální snahu o jakoukoliv inovaci, prakticky tu nenajdeme žádný prvek, který by nebylo možné nelézt v jiném žánrovém díle. V průběhu vývoje se tvůrcům tento nedostatek snad podaří napravit, času mají hodně. Finální verze Aven Colony by totiž měla dorazit až v průběhu příštího roku.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama