Battle Chasers: Nightwar – klasické RPG v novém kabátu
Battle Chasers: Nightwar Recenze Battle Chasers: Nightwar – klasické RPG v novém kabátu

Battle Chasers: Nightwar – klasické RPG v novém kabátu

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2

Povedla se herní adaptace kultovního komiksu?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Snaha přenášet knihy a filmy do podoby přístupnější mladším jedincům je v herním průmyslu vcelku častá. Tvůrci nezávislých děl si většinou myslí, že díky známé značce získají citelnější pozornost než za předpokladu, že by se vydali svou vlastní cestou. Krásně lze tento fakt vidět kupříkladu na práci vývojářského studia Telltale Games, které se na vytváření videoherních adaptací prakticky specializuje. Většina jeho děl bohužel nestojí za řeč. Stejně tak jsou na tom i projekty dalších vývojářů, kteří prostě nejsou schopni naplnit potenciál, který slavné jméno nabízí. V naší dnešní recenzi vám představíme staromilské RPG Battle Chasers Nightwar z dílen Airship Syndicate. Ti se snaží zmíněnou kletbu zlomit. Podařilo se jim to?

Danajský dar

Když se řekne dědictví, většina lidí si představí majetné statky mírně zlehčující jejich smutek vzniklý ztrátou blízké osoby. Pro některé jedince je to však danajský dar, který jim přináší více utrpení nežli štěstí. Své by vám o tom mohla vyprávět Gully, hlavní hrdinka klasicky laděného RPG Battle Chasers: Nightwar. Její otec jí totiž před svým zmizením odkázal své mocné rukavice značně posilující sílu jejich nositele. Bohužel pro ni byl táta všude znám, takže se jejím směrem velmi rychle zaměřila pozornost mnoha očí. Některá byla přátelská, většina však toužila po moci, jež jí byla dána. S partou věrných přátel se proto vydala v nevelké vzducholodi na výpravu za dobrodružstvím, která jí měla na chvíli skrýt před zraky mocichtivých nepřátel. Její vzduchem poháněná kocábka však byla v průběhu své cesty sražena velkolepým křižníkem z nebes. Palubu se včas podařilo opustit jen hrstce hrdinů, která se po dopadu přeskupila do družiny toužící po pomstě za příkoří, jež jí bylo učiněno.

Hlavní příběhová linka je v Battle Chasers: Nightwar vystavěna na kvalitních základech. Reci, jimž velíte, mají svou osobnost, dobrodružství, která prožíváte, nabízí zajímavé pozadí a primární děj též stojí za to. Celek je v tomto ohledu zpracován velmi dobře, schází mi tu snad jen širší paleta dialogových voleb, díky nimž by bylo možné komplet absolvovat minimálně ještě jednou bez toho, abyste kráčeli po již vyšlapané pěšině.

Gully a její parta

V úvodní fázi vašeho putování budete mít po ruce jen hlavní hrdinku Gully doprovázenou gigantickým robotickým společníkem Calibrettem a legendárním válečníkem Garrisonem, jenž jí bude klestit cestu skrze hordy nepřátel za pomoci svého gigantického magického meče. Po čase vám po boku stane ještě stařičký kouzelník Knolan, lovec démonů Alumon a rudovlasá děva Red Monika. S počátečním trojlístkem si však budete muset po nějakou dobu vystačit, protože k ostatním členům družiny se dostanete až za několik hodin.

Každá z postav vám nabídne dva specifické směry, které bude mistrně ovládat. Primární protagonistku Gully můžete kupříkladu přetvořit ve velmi efektivní tankovací charakter či mistrnou rozdávačku ran schopnou složit protivníka jedním dobře zacíleným úderem. Z jejího robotického společníka je naopak možné udělat těžkotonážní podpůrné dělo nebo uzdravovací mašinu, jež drží na živu a očisťuje vše ve svém okolí. Já sám jsem byl zřejmě nejvíce zaujat alternativními cestami nabízenými lovci démonů Alumonovi. Ten má možnost vydat se buď po cestě stínu či pěšinou krve umožňující mu léčit jeho společníky za pomoci temné magie.

Všem hrdinům navolením cesty prakticky nadefinujete roli, kterou budou v partě zastávat. Ideální družina je složena z odolného válečníka, zdatného léčitele a rány rozdávajícího bojovníka. Pokud se rozhodnete vytvořit si svou vlastní kombinaci postav, časem se vám to může pořádně vymstít, protože dungeony jsou navrženy především pro klasicky sestavené družiny schopné efektivního útoku i obrany.

Temné fantasy univerzum

S vámi navolenou partu se následně vydáte po jasně definovaných cestičkách na výpravu za slávou. Svět, po kterém budete putovat, je velmi rozsáhlý. Na vaší pouti zavítáte do nevelkých vesnic, temnotou zalitých dolů, opuštěných katedrál, lidmi zapomenutých ruin, tichých zátok vhodných rybolovu a pomalu expandujících měst. Ty je možné za pomoci financí rozšiřovat a vylepšovat. Ano, slyšíte správě, v lokálních osadách lze vylepšovat budovy. Jejich vlastníci vám za vaše investice poskytnou lepší recepty, své dílny či extrémně silnou výstroj.

„Díky velkému výskytu nepřátel se s nimi vaše družina bude střetávat prakticky permanentně. Nabídka bojových dovedností je naštěstí dostatečně pestrá, takže vás absolvování bitev minimálně v prvních hodinách hraní jen tak neomrzí. Všechny charaktery mají přístup k obsáhlé paletě základních schopností, speciálních úderů a navzájem se lišících smrtících komb.“

Suroviny k výrobě nových zbraní, zbrojí, lektvarů a šperku naleznete všude po světě. Získat je můžete buď těžbou, nebo likvidací nepřátel. Škála protivníků je v Battle Chasers: Nightwar hodně pestrá. Narazit na svých toulkách můžete na polorozpadlé kostlivce, humanoidní šakaly, nesmlouvavé bandity, krvelačné upíry, nadopované boxery a systematicky jednající roboty snažící se vás odrovnat za pomoci důsledně promyšlených tahů a silných úderů. Vedle klasických protivníků je tu možné narazit i na raritní monstra. Za zmínku mi v tomto ohledu stojí kupříkladu oblíbené kousavé truhly, jež jsou dobře známé všem fanouškům série Dark Souls. Pokud na ně narazíte, jistě si s nimi užijete spoustu zábavy.

Spektrum nepřátel je tu natolik rozsáhlé, že by bylo hřích jej pořádně nevyužít. Možná právě proto se vývojáři z Airship Syndicate rozhodli vytvořit řadu různě navržených kobek, do kterých své svěřence vměstnali. Kromě klasických protivníků naleznete při průchodu rozsáhlých podzemních hal, jeskyní a panských sídel také středně náročné hádanky a extrémně silná monstra, která na vás budou čekat vždy na konci tunelu.

Život je boj

Díky velkému výskytu nepřátel se s nimi vaše družina bude střetávat prakticky permanentně. Nabídka bojových dovedností je naštěstí dostatečně pestrá, takže vás absolvování bitev minimálně v prvních hodinách hraní jen tak neomrzí. Všechny charaktery mají přístup k obsáhlé paletě základních schopností, speciálních úderů a navzájem se lišících smrtících komb, skrze něž jsou schopny srazit oponenta k zemi během krátké chvíle.

Většina schopností potřebuje k aktivaci manu. Na začátku vaší cesty jste vždy plní energie, postupem času jí však začnete spotřebovávat na mocnější útoky, takže její hodnota začne rychle klesat. Fakticky se vám může stát, že se dostanete na nulu. V případě, že taková situace nastane, nemusíte zoufat. V průběhu boje je totiž možné skrze základní údery, podpůrná kouzla a defenzivní postoje získat alternativní zdroj síly, z něhož je možné až do konce šarvátky čerpat. Po poražení protivníka nahromaděná zásoba zmizí, takže je dobré vždy jí co nejefektivněji využít.

Vývoj hrdinů je zpracován vcelku dobře, na každé úrovni získají pár dovednostních bodíků a nové schopnosti. Bohužel nové levely získávají jen stále bojující jedinci. Ostatní členové družiny stagnují na úrovni, na které jste je do party přijali, což osobně považuji za nemalý problém, protože vám hra tímto způsobem upírá možnost zkoušet experimentální sestavy skupiny bez toho, abyste v ní strávili desítky hodin svého času.

Stabilně podávaná krmě

Nejvýraznějším problémem Battle Chasers: Nightwar je dle mého názoru absence automatického rozhodování soubojů. Na své cestě herním světem potkáte tisíce různě silných nepřátel. Někteří za střet skutečně stojí, většina z nich vás však jen brzdí a nutí k šarvátkám (ty nejslabší je naštěstí možné ignorovat), které nemají šanci za žádných okolností vyhrát. Chápu, že se některým zkušenějším hráčům nepřítomnost tohoto herního prvku zamlouvá. Hra jej však hodně postrádá, protože si bez něj nedokáže dlouhodobě udržet plynulé tempo. Po několika hodinách hraní se tu dostavuje stereotyp, jenž vám dokáže slušně narušit celkový zážitek, protože i ten nejlepší pokrm vám při stálé konzumaci po čase přestane chutnat.

„Tvůrcům Battle Chasers: Nightwar se podařilo vytvořit obstojné staromilské tahové RPG disponující jak dobře vystavěným příběhem, tak i kvalitně navrženým soubojovým systémem, který lze označit za hlavního tahouna celku. Komplet mimoto láká také na propracovanou výrobu předmětů, specificky jednající nepřátele a charismatické hrdiny.“

Vedle nemožnosti automaticky řešit střety trápí Battle Chasers: Nightwar ještě extrémní skoky mezi jednotlivými stupni obtížnosti. V případě, že hrajete na přednastavené úrovni, průchod hrou je pro vás extrémně jednoduchý. Pokud se však rozhodnete trošku si naložit, čeká na vás nepříjemné překvapení v podobě neúměrně silných protivníků oplývajících hodně efektivním vybavením, s jehož pomocí dokáží vaši partu eliminovat během krátké chvíle.

Abych tu jen tak neplácal do větru, uvedu jasný příklad. Pokud se kupříkladu rozhodnete absolvovat dungeon na střední obtížnosti, nepřátelé jsou schopni vaší postavě uštědřit zásah, který jí dokáže bez větších problémů odrovnat. Vy máte naopak problém srazit na zem obyčejného poskoka, natož pak hlavního antagonistu čekajícího na konci kobky, což není dle mého názoru zrovna ideální stav. Snad se tvůrcům časem podaří více vyladit mezi úrovněmi.

Staromilský titul

Tvůrcům Battle Chasers: Nightwar se podařilo vytvořit obstojné staromilské tahové RPG disponující jak dobře vystavěným příběhem, tak i kvalitně navrženým soubojovým systémem, který lze označit za hlavního tahouna celku. Komplet mimoto láká také na propracovanou výrobu předmětů, specificky jednající nepřátele a charismatické hrdiny. Popravdě bych se kompletu nebál dát devítku, kdyby nebyl zatížen klasickými nedostatky klasických RPG.

Startovní projekt Airship Syndicate má čím zaujmout. Za sebe bych jeho nákup navrhl především staromilským hráčům toužícím po návratu klasických tahových RPG, která se pomalu ale jistě vytrácí. Milovníci současných akcí překypujících RPG by se mu však měli vyhnout obloukem, protože jim prakticky nemá co nabídnout.

Battle Chasers: Nightwar koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Battle Chasers: Nightwar
Windows PC

Verdikt

Vývojářům z Airship Syndicate se povedlo stvořit velmi povedenou herní adaptaci kultovního komiksu. Battle Chasers: Nightwar je klasicky laděné RPG, které dokáže zaujmout jak ostřílené veterány, tak i nezkušené nováčky. Za sebe mohu investici tohoto díla směle doporučit, obstojně jsem se u něj totiž bavil po celých pětačtyřicet hodin.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

styl vyprávění příběhu
zábavné souboje
promakaná výroba předmětů
obstojný design dungeonů
absence automatického rozhodování bitev
zbytečně velké skoky mezi obtížnostmi
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama