Beat Hazard - Hudba je tvou zbraní
Blogy čtenářů Recenze Beat Hazard - Hudba je tvou zbraní

Beat Hazard - Hudba je tvou zbraní

Jan W

Jan W

Musím se přiznat, že službou Steam jsem ještě do nedávna silně opovrhoval. Byl jsem (a stále z velké části jsem) zastáncem, že není nad luxusně…

Reklama

Musím se přiznat, že službou Steam jsem ještě do nedávna silně opovrhoval. Byl jsem (a stále z velké části jsem) zastáncem, že není nad luxusně vypadající krabičku se hrou, kterou prostě cítím. Pomyšlení na digitální distribuci se mi silně nezamlouvalo, už jen z důvodů že hra mi zůstane napořád.

Nedávno, jsem si ale četl článek od zdejšího blogera NightShade právě o Steamu a zahlédl jsem slevu -75% na Left 4 Dead 2. Jelikož jsem stále student, kterému příjem činní sem tam nějaká kačka z brigády, srdce mé zaplesalo radostí a tak jsem se prvně dotkl služby Steam.

 

And so the story begins…

Po příchodu na Steam jsem začal pociťovat a objevovat jeho kouzlo. Kouzlo dostupnosti všeho co si zamanu, od videa, přes obrázky, až demo. Samozřejmostí a hlavní funkcí Steamu je digitální prodej her. Jelikož je před Vánoci a všude se to hemží slevami, ani tento virtuální obchod nezůstal nedotčen.

Jelikož jsem spíše hráč AAA her, nikdy jsem se moc neohlížel do Indie sceny. Stejně jako při přehlížení Steamu, začínám i teď litovat, že jsem tuto vývojářskou kategorii tak dlouho přehlížel. Jak již bylo řečeno, všude nyní řádí slevové horečky a jedna se chytla i hry Beat Hazard. Nedalo mi to a po vyzkoušení dema, hru jsem si zakoupil…

 

 

Hudba je tvou zbraní…

Že hudba se může stát klíčovým prvkem hry, již víme. Důkazem nechť nám je slavný Audiosurf, kde jsme podle písničky tvoří trať s překážkami. U Beat Hazard je to trochu jinak. Stanete se pilotem raketky která je vydána na pospas vesmírnému odpadu a nepřátelským lodím. Vašim úkolem je udržet se naživu co nejdéle a v tom Vám právě pomůže hudba. Zde, naopak od Audiosurfu, hudba netvoří vašeho protivníka (v tomto případě by to bylo generování protivníků), ale vaši palebnou sílu. Že to zní šíleně? Ono to tak i trochu je…

 

Slaďáky sem nepatří…

V první řadě musím upozornit na dvě věci. Hra není vhodná pro lidi s epilepsií (viz dále) a pro ty, kterým složka s hudbou obsahuje pomalé, relaxační, či rádiové hity. Na tyto písničky zde moc dlouho nevydržíte.  Hra slyší na pořádnou hudební nálož, v podobě rocku, metalu či mnou ověřeného Drum and Bass.

Princip zakomponování hudby zde, je jak již bylo řečeno pomocí palebné síly. Se zvyšujícím se rytmem a stoupajícími basy, se zvyšuje i hustota vaší salvy. Nápad vskutku originální a dokonce i funkční. Hra se díky tomuto prvku stává silně dynamickou a místy i silně dramatickou. Mnohdy se stane, že se přistihnete (nebo Vás, Vaši kamarádi např. na TS – v mém případě) že jste v půli boje s bossem a hudba se začíná zklidňovat a vaše neohrožená loď se stane zranitelnou kocábkou, jelikož se nemáte čím krýt a křičíte „No ták, začni hrát…“ „Teď, né. Teď né novej song…“ a přitom Vám tuhne krev v žilách.

 

Pro epileptiky nevhodné…

Nyní se koukněme na grafický kabátek Beatu. Texturami hra působí příjemně. Těch pár, co tu je, tvoří asi šest modelů lodí a textura vesmírného odpadu. Hlavním grafickým tahákem hry jsou vizuální efekty střel a výbuchů. Ty nabývají různých barev, tvarů či efektů právě díky rytmu hudby a dále pomocí sbíraní power upu. Při plně rozjeté DnB písničce je to opravdu pastva pro oko, i když se mnohdy v zuřivě blikajícím obrazu ztrácíte. Jako mínus, které mi párkrát pěkně okořenilo život, musím zmínit střely protivníků. Ty mají stejnou barvu jako vaše a v již tak blikajícím obraze se ztrácí.

V neposlední řadě musím varovat, že hra není vhodná pro epileptiky. Mě samotného po půl hodině hraní začali bolet oči a musel jsem si dat pauzu.

 

Hra podporuje lokální multiplayer a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na možnost do hry vložit libovolnou vlastní píseň (hra podporuje 6 formátu), či za menší příplatek propojit hru s iTunes.

 

 

[embed]http://www.youtube.com/v/dkNkMhFDv64[/embed]

... zde pokračujte v psaní ...

 

 

Když jsem si Beat Hazard pořizoval, doufal jsem, že mě hra u monitoru alespoň nějakou hodinu udrží. S klidným srdcem, Vám mohu zaručit, že za těch pár korun dostanete kupu zábavy. Stojí před Vámi titul, který svou herní naplní tvoří něco originálního. Něco, co tu ještě nebylo. Kombinací Steam achievementů, touhy pokořit světový žebříček a zdolat celou vaši hudební zásobu, zde máme titul který jen tak neomrzí.

Beat Hazard - Hudba je tvou zbraní

Verdikt

Cold Beam Games se vydalo do zatím né moc prozkoumaných vod herního žánru, ale vyšlo jim to :]

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

audio-vizuální zpracování
boje s bossy
vlastní hudební podklady
sdílení hodnocení se světem
lokální multiplayer
nepřátelské střely
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama