Blur - elektrizující závody
Blur Recenze Blur - elektrizující závody

Blur - elektrizující závody

Michal Drtina

Michal Drtina

7

Když se řekne automobilové akční závody plné bouraček, výbuchů a šílené rychlosti, většina z nás si zřejmě vybaví krále tohoto žánru - Burnout Paradise. Právě na této hře jde vidět, jak se z malého začínajícího studia stane profesionální tým, který dokáže vytvořit skvělou sérii. To samé se dá říci o studiu Bizzare Creations, které má za sebou úspěšnou závodní sérii Project Gotham Racing pro Xbox 360. Nyní se ovšem vývojáři odhodlali k odvážnému kroku: přejít z reality k totální arkádě a trochu obohatit žánr, kterému kraluje již zmíněný Burnout Paradise. Zda-li to byl krok úspěšný se můžete dočíst v naší recenzi.

Reklama

Kam patříš?

Když jsem v prvním odstavci zmínil, že by hra měla konkurovat Burnout Paradise, tak bych měl také zmínit, že se Blur Burnoutu ani trochu nepodobá. Zatímco Burnout sází na jezdecké umění, Blur odhazuje veškeré vaše jezdecké schopnosti stranou a vše sází na power-upy. Tady nejde o to, jak rychle projedete zatáčku. Tady je to čistě o akci, střílení a explozích. Takové Call of Duty na kolech. Na druhou stranu jde hra zase trochu jinou cestou, než řekněme Split/Second, ve kterém vůbec nepotřebujete brzdu. Blur jde zkrátka zlatou střední cestou, která je navíc pekelně zábavná.

Powered up racing

Jak už bylo řečeno, hra sází hlavně na power-upy. Těch je ve hře poměrně dost, na druhou stranu tu však nenajdete jediný, který by už nebyl někde jinde k vidění. Máme tu raketomet s automatickým naváděním, který střílí velké ohnivé koule, klasické střely, které vyzkouší vaší přesnost, elektromagnetické pole, jenž vyřadí elektroniku ve voze vašeho protivníka, klasický štít, co vás ochrání před všemi druhy útoků, klasický dusík pro zrychlení a tak dále. Power-upy jsou jednoduše naházeny v řadách na trati, což nám dává dokonce možnost výběru a taktizování. A pokud vám náhodou zrovna před nosem protivník ukradne vámi vybraný power-up, nemusíte se strachovat, jelikož se zde power-up objeví znovu během zlomku vteřiny. Vámi ovládaný vůz může vézt najednou až tři power-upy, mezi kterými si můžete libovolně přepínat, nebo nepotřebný power-up vyhodit a nahradit jej.

Ač se to nezdá, tato možnost dává závodění nový rozměr. V pozdějších fázích hry už totiž nebude rozhodovat, kolik střelíte protivníků, ale jak rychle se dokážete rozhodnout, který power-up kdy použít. Například pokud jste ve vedení, rozhodně se vám bude hodit více ochranný štít, který zabrání nepřátelským útokům, než třeba raketomet, který se hodí hlavně na dohánění. Na druhou stranu díky šikovné možnosti střelby za sebe se můžete pomocí raketometu snadno zbavit konkurence za vámi. Taková rozhodnutí budete muset řešit každý závod, a jelikož je obtížnost hry postavená hodně vysoko, věřte, že vám protivníci nedají nic zadarmo.

A vítěz dostane….5 světel!

Singleplayerová část hry se skládá víceméně jen z kampaně. Ta je postavena na dvou základních aspektech. Světla a fanoušci. Světla zde plní funkci jakýchsi medailí. Z každého závodu můžete získat pět primárních světel a dva sekundární bonusová světla. Primární světla inkasujete podle toho, kolikátí jste dojeli. Za první místo dostanete pět světel, za druhé čtyři a za třetí tři. Pokud dojedete za třetím místem, máte smůlu a můžete si daný závod zopakovat. Poté tu máme dva bonusová světla, která získáte jednak za takzvaný Fan Run, což je jízda mezi brankami, kterých se vám na cestě objeví celkem dvanáct. Ty musíte projet v nejrychlejším čase a zároveň dojet aspoň jako třetí. Druhé bonusové světlo dostanete za to, že překročíte danou hranici fanoušků, kteří zde plní funkci obyčejných zkušenostních bodů. Ty dostáváte prakticky za vše, co na trati uděláte. Ať už za trefu do soupeře, ubráněný útok, povedený drift, úspěšně zajetý Fan run a v neposlední řadě také z fanouškovských požadavků, což jsou úkoly zadané vašimi fanoušky.

Takový úkol spustíte opět tím, že zkrátka najedete na ikonku, která se vznáší několik centimetrů nad tratí. Úkoly jako dosáhni 160 mil za hodinu, proveď dobrý drift, nebo sestřel tři protivníky v řadě dokážou skvěle okořenit už tak neutichající akci. V této hře si zkrátka ani na vteřinku neodpočinete. Kampaň je rozdělena na devět částí. V každé části se nachází rival, pro kterého musíte odjezdit pár závodů a splnit několik požadavků, abyste se s ním mohli utkat a tím postoupit v kampani dál. Tyto požadavky se skládají z úkolů (např. zneškodni celkem deset protivníků, získej v závodě všech sedm světel atd.). Poté, co splníte tyto požadavky, se můžete konečně utkat se svým rivalem. Zde můžete vyhrát dvěma způsoby. Buďto můžete protivníka zneškodnit, nebo zkrátka dojet do cíle jako první. Poté, co svého soka porazíte vám okamžitě do sbírky přibude jeho vůz.

Je libo Nissan 350 Z, Audi R8 nebo snad Ford Transit?

Největší překvapení mne přepadlo v momentě, co jsem nahlédl do garáže. Přes 70 plně licencovaných vozů bych u takovéto akční hry opravdu nečekal. Najdete tu nejrůznější vozové kategorie od SUV, terénních vozů po cestovní káry a nadupané supersporty.Vozový park je vskutku skvělý a opravdu každý si zde vybere to své, ať už máte rádi staré americké svaly, nebo japonské tunery. Nechybí tu ani trocha nostalgie, kterou ve vás dozajista vyvolá starý Volkswagen Brouk, nebo vytuněný Ford Transit, který snad vidím ve hře úplně poprvé. Vozový park je rozdělený na čtyři rychlostní kategorie A,B,C,D. Pokaždé, když dostanete nový vůz za obdržená světla, odemkne se vám vůz v každé kategorii.

Sbal si svoje power-upy a frčíme do New Yorku

Co se týče tratí, i tady panuje velká spokojenost. Většina tratí se nachází ve známých světových metropolích včetně New Yorku, Barcelony, Brightonu a jiných, přičemž v každém městě se nachází několik druhů tratí. Ve skutečnosti nám hra může nabídnout něco kolem třiceti okruhů, což rozhodně není špatné Navíc jsou tratě skvěle designované, plné šílených skoků, zatáček, power-upů a také nádherného prostředí, kterého si bohužel nebudete v tak velké rychlosti stíhat všímat.

To se mi líbí

Vývojáři od začátku připomínali, že je hra stavěna hlavně na multiplayer, což se nakonec i potvrdilo. S kamarády si to můžete rozdat jak po síti, tak přes čtyřnásobný splitscreen. Stejně jako v singleplayeru i zde získáváte fanoušky, díky kterým se vám přičítají body do ranku, od kterého se vyvíjí dostupné herní módy a váš vozový park. Najdete tu jak klasické závody, tak třeba mód Destruction, ve kterém máte za úkol postřílet co nejvíce protivníků. Pro fajnšmejkry je tu připravený mód, ve kterém můžete světu předvést své řidičské umění v závodě bez jakýchkoliv power-upů. Rovněž tu jsou různé týmové módy, kde se snažíte pro svůj tým získat nejvíce bodů za postřílené protivníky. Bohužel většina módů se otevírá až po zhruba 10. ranku, což může vadit hlavně příležitostním hráčům, kteří si chtějí občas zařádit online. Naštěstí je tu možnost vytvoření soukromé hry, kde si můžete nastavit naprosto vše od počtu hráčů (max. 20) až po sílu power-upů, nebo počet kol. Celkově je tato hra stavěna pro komunitu, což dokazuje možnost sdílet se světem prakticky každou událost. Právě jste vyhráli závod? Dejte o tom vědět svým přátelům na Facebooku. Prohlížíte si svůj vysněný vůz? Oznamte to světu na Twitteru. Blur je zkrátka skvělým případem, jak naložit s komunitou. Jen zbývá otázka, zda-li se o něj budou vývojáři ještě dlouho starat stahovatelnými balíčky, bonusy atd.

Nestíhám, ale je to pěkný…

Grafická stránka hry je jasně orientovaná jiným směrem, než ve většině závodních her, kde jde především o auta. Ne, že by zde automobily vypadaly zle, ale přeci jen se kladl důraz především na světelné efekty, výbuchy a bouračky. Vozy vypadají pěkně, ale neuškodil by jim nějaký ten detail navíc. Co ovšem hra ztrácí na autech, to dohání na světelných efektech, které působí naprosto parádně. Momenty, kdy vystřelíte raketu před sebe, která osvětluje široké okolí budete milovat. Destrukce vozidel je pro hru dostatečná, ale do Burnoutu má hodně daleko, stejně jako detailnost prostředí. Vzdálené domy a háje jsou nádherně zpracované, ale samotné tratě a jejich okolí působí trochu rozmazaným dojmem (že by to bylo rychlostí?). Velmi se mi líbíl foto mód, který vždy vytvořil nádhernou fotku, ať už jste se o to snažili, nebo ne. Škoda jen, že se obrázky ukládají jako herní soubory, tudíž s nimi nemůžete dále manipulovat.

Blur je přesně taková hra, jakou jsme si přáli v den oznámení. V ničem nás nezklamala, na druhou stranu nás ale v ničem ani nepřekvapila. Akční závody plné výbuchů v tomto případě fungují skvěle. Pokud by se mě někdo ptal, co bych chtěl zlepšit do dalšího dílu, nevěděl bych, co odpovědět. Grafika dobrá, hratelnost skvělá, jízdní model krásně doladěný, multiplayer bravurně zvládnutý, a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Blur

Verdikt

Skvělé, akcí nabušené závody, které vás rozhodně nezklamou. Nenabízí sice tolik novinek, ale rozhodně vás zabaví na hodně dlouho. A o to jde především.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

bohaté možnosti kariéry
multiplayer
párádní dravá akce
široký vozový park
komunitní možnosti
slabší grafické zpracování
občas přílišná obtížnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama