Call of Duty: Elite – jako bychom to už někde viděli
Speciály Call of Duty Článek Call of Duty: Elite – jako bychom to už někde viděli

Call of Duty: Elite – jako bychom to už někde viděli

Daniel Kremser

Daniel Kremser

9

Call of Duty míří do vod placených služeb. Nakolik je ale kombinace všeho již známého atraktivní?

Reklama

Call of Duty je prostě masovou záležitostí. Nejen, že hru paří přes 20 milionů hráčů, ale jen multiplayer si denně pustí více než 7 milionů nedočkavých zabijáků. A jak známe Activision, nemůže si nechat ujít jedinou šanci na této značce vydělat. Alespoň na první pohled tak představení nové služby Elite vypadá. O jak propracovaný systém se však ve skutečnosti jedná?

Jeden profil, nekonečné množství her

Základní myšlenka spojení všech hráčů Call of Duty je rozhodně skvělá. Jednoduše si vytvoříte profil, na který si následně přidáte svá Call of Duty. Služba si pak sama vytáhne všechny dostupné informace a zpracuje je v přehledných tabulkách a žebříčcích. Jak vidno z okolních obrázků, všechno je sympatické a přehledné. Aby také ne, když při vývoji pomocnou ruku podali i mistři z Blizzardu, jejichž Battle.net může být vzorem pro všechny.

Podobně už na tom však bylo i Black Ops, takže hlavní výhodou je především přítomnost všech Call of Duty na jednom místě. Všechny statistiky ze všech vašich zápasů hezky pohromadě. Služba sama vytvoří grafy, seznamy map, porovnání zabití /smrtí a další kupu zajímavých věcí, které budete moci v reálném čase porovnávat s celým světem. K dispozici budou i třeba vychytávky jako gameplay záběry nebo screenshoty či kalkulačka, která vám spočítá, kdy se dostanete na další level.

Navíc se bude služba s každým dalším Call of Duty rozvíjet a obohacovat. V první fázi obsáhne pouze Black Ops a po vydání se přidá i Modern Warfare 3. Autoři však nevylučují i zpětné přidání Modern Warfare 2. V současné době tomu však brání technické problémy.

Zadarmo ani kuře nehrabe

Tedy v tomto případě toto tvrzení platí jen částečně. Call of Duty: Elite totiž kradmo hrabe jen částečně. Uživatelé, kteří nebudou chtít platit, se dostanou jen k některým funkcím. Oproti tomu měsíční předplatitelé si všechno vychutnají naplno a navíc budou mít v rámci služby zahrnuty i map packy a DLC. Upřímně se však dosti obáváme přílišných omezení neplatících hráčů.

Stejně jako ostatní služby i Elite se objeví na mobilních zařízeních. Prvně je plánována podpora iPhonu a iPadu. Předpokládá se uzpůsobení přímo na míru těmto zařízením. Větší důraz pak má být kladen na komunitu, než na samotné statistiky. Takže hlavně chat, skupiny a seznamy přátel. Stále tak třeba můžete vědět, co právě ve hře dělají vaši přátelé a pohodlně jim to okomentovat. Časem se navíc počítá i s rozšířením na platformu Android.

Celý zázrak ve čtyřech sekcích

Samotnou službu lze rozdělit do čtyř oddělených sekcí. Hlavní Career jsme si již probrali výše a nabídne tedy všechny ty fajn statistiky. Druhý do pranice, Connect, se zaměřuje hlavně na propojení jednotlivých hráčů. Kromě chatu a dosti podrobného friendlistu, který poví i co neví. Zajímavě zní i funkce Theatre. Taková výstava gameplay videí a screenshotů. Samozřejmostí je možnost sdílet ty nejlepší kousky na Facebooku a Youtube. Potvrzena je i možnost zakládání skupin. Sice jsme to už viděli na Steamu a v celosvětovém měřítku to kudrnatý dáběl sociálních sítí taky nějaký ten pátek provozuje, ale snaha se cení.

Asi nejvíce nás však zaujala sekce Competete. Jedná se o kalendář zápasů, pořádaných samotnými tvůrci. Slíbeno je rozmanité spektrum módů, ale zajímavě vypadají i tak trochu jiné soutěže. Třeba ty o nejlepší video a screenshot. A teď pozor, vítěz údajně dostane skutečné ceny! Hovoří se například o partnerském programu s Applem.

Posledním do party je sekce Improve. V kostce se jedná o propracovanou encyklopedii všeho, co se ve hře vyskytuje. Kromě toho se zde budou nacházet ještě tipy a triky pro začínající hráče. Tedy popisy perků, vylepšení nebo kill-streaků. Každá položka navíc bude mít záložku obsahující vaši vlastní statistiku k dané věci.

Slušné chování je základ

Když už si někde zaplatíte, určitě nejste zvědaví na vulgární a otravné lidi, kteří se v multiplayeru Call of Duty objevují jako houby po dešti. Proto je pro vývoj a následné opečovávání služby vyčleněno Beachhead Studios, které bude za celý chod zodpovídat.

V podstatě je celá služba a zvláště pak placená část postavena jako elitní klub, ze kterého při porušení pravidel jednoduše letíte. Rozhodně kvitujeme s aplausem, jelikož otravní hráči Call of Duty rozhodně být umí.

Všechny výše popsané funkce bude služba obsahovat již v uzavřené betě, která zasáhne pouze Call of Duty: Black Ops. Více informací, včetně toho, jak se do bety přihlásit naleznete v naší novince.

Slušný přínos, ale …

Hlavním přínosem Call of Duty: Elite je centralizování veškerého dění okolo Call of Duty do jedné služby. Nedá se ovšem zapřít kopírovaní od Blizzardu a Valve. Jednoduše již podobné služby fungují a nejsme si zcela jistí, zda toho Elite nabízí tolik, abychom sáhli po měsíčním placení.

Statistiky, screenshoty a gameplaye, to všechno nám již nabídlo Black Ops a nemůžeme se ubránit pocitu, že ten zbytek měl být v Modern Warfare 3 a ne ve zcela svébytné věci. Tak uvidíme, s čím vším ještě Activision vytáhne do boje o krvechtivé hráče, kteří již mávají peněženkami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama