České pirátství v praxi
Blogy čtenářů Článek České pirátství v praxi

České pirátství v praxi

Filip Kraucher

Filip Kraucher

Nechci, aby tento příspěvek zněl jako, že bych já plakal nad rozlitým mlékem. Ani omylem. Co mě však neskutečně vytáčí je česká nabubřelost ohledně…

Reklama

Nechci, aby tento příspěvek zněl jako, že bych já plakal nad rozlitým mlékem. Ani omylem. Co mě však neskutečně vytáčí je česká nabubřelost ohledně stahování warezu. To, jakým právem si obhajujou fakt, že si hru můžou stáhnout. Rozhodl jsem se trochu okomentovat největší bullshity českých děcek.

 

Joke #1: Tu hru by si stejně tolik lidí nekoupilo

Můžete mi někdo vysvětlit, co je tohle za ospravedlnění? Jak tohle někdo může vůbec říct? Ve chvíli, kdy vývojářské studio do hry narve například přes 1 000 000 dolarů, tak potřebuje, aby se mu vrátilo. V dnešní době platí, že data = majetek. Nekupujete si nikdy počítačovou hru, ale licenci k jejímu užívání, které je mimochodem velmi omezené. Tolerovány jsou fanouškovské módy, které neobchází hlavní funkce hry (jako DRM nebo systém ONLINE multiplayeru). Jinak je jakýkoliv zásah bez oprávnění ilegální.

 

Tvrdit, že na vás nikdo nemůže, to je fakt. Ale dneska se bavím o něčem vyšším. Nechci tady dělat ze sebe svatouška. To víte, že jsem stahoval. To víte, že ano. Ale možná tak 2-3 hry za celý rok a to pouze do 15-cti let. Od té doby co si vydělávám brigádou (a nyní v práci), tak kupuji některé tituly a zpětně legalizuji ty, které jsem už hrál právě jako mladší. Při nákupu nové hry se rozhoduji podle médií a ano, fakt, že dělám Indiana mi dává přístup ke všem hrám od distributorů. Takže vlastně můžete říct, že si nemusím nic kupovat. Jenže práce herního redaktora není vůbec legrace. Většina redaktorských verzí vám ani nezůstane. Takže zase taková výhoda to není.

 

Proto třeba mám koupené hry jako Assassins Creed, StarCraft 2, Half Life 1 & 2, dokonce i Counter Strike, Heroes of Newerth, Dragon Age, Mirrors Edge, Mass Effect 1 & 2 včetně DLC. To je jen malý výčet toho, co jsem investoval. A přitom stačí leckdy tak málo! Nekupovat hru hned, ale třeba po třech měsících, kdy se obvykle snižuje cena až o polovic. Ale hlavně, kupuji na základě recenze, kterou paradoxně vytvořím. Podle toho, zda hra má doopravdy MNĚ, jako osobě, něco nabídnout. Pokud ano, neváhám.

 

 

Debatovat o tom, zda by si lidi, kteří sedí na warez fóru tu hru koupili nebo ne, když klikli na download link - odpověď je: ano, koupili. Když jdeme do detailu, ta hra tam nemá co dělat. Nemá co dělat na warezu, nemá co dělat na vašem disku a ani nemá co dělat spuštěná s tím crackem. Největší problém je, že se za to nikdo nestydí. Neuvěřitelně mě to sere. To nikdo nemá svědomí?

 

Joke #2: Hru si chci vyzkoušet. Když se mi líbí - koupím si ji

Další neuvěřitelná blbost, kterou jsem slyšel dokonce ve vysílání Indiana a jenom ukazuje neuvěřitelnou drzost lidí. Opět se ptám, jakým právem ilegálně stáhnete hru a pak s čistým svědomím hrajete. Rád používám přirovnání, které zákonem opravdu sedí. Určitě byste nikdy nevyhledali cizí adresu bytu, jen tak nepřišli, nevylomili dveře (crack) a v pohodě si byt vyzkoušeli. Proč? No protože je to trestné. A každý normální člověk ví, že to není správné, protože nechce, aby se mu stalo něco podobného.

 

Navíc, řada herních studií stále vydává demoverze. Argumenty typu, že demoverze neobsahují to, co plná hra - je logická věc, leč bezvýznamná. Jsou zde trailery, je zde Indian s recenzemi, i další herní pořady, jsou zde magazíny jako Zing.cz - co se týče naší malé země je zde až příliš médií na hry a i tak to českým warezákům za to nestojí.

 

Do kina, než jdete na film, taky si ho můžete "vyzkoušet"? Než dostanete jídlo v reastauraci, máte možnost demoverze? Máte možnost reklamace. Tak jí využijte.

 

Joke #3: Hry jsou moc drahé

Cena se odvíjí podle velikosti trhu. Leckdo argumentuje, že v anglii jsou hry o polovinu levnější. Anglie má rozlohu 130 395 km² s celkovým počtem obyvatel 50,1 milionů a Česká republika 78 867 km² s počtem 10,5 milionů. Vidíte tam ten rozdíl? Nebo vám to mám ukázat názorně?

 

 

Fajn, teď už věřím, že to někomu došlo. Bráno v tomto pohledu ceny v ČR budou vždycky o něco vyšší než ve světě. Tím ovšem nevyvracím fakt, že některé tituly jsou fakt předražené.

 

Se vší úctou. Už téměř rok se prodává StarCraft 2 za plnou pálku. Nedávno jsem si ho kvůli anketě HRY ROKU 2010 koupil, abych zjistil, zda je to fakt dobrá hra, jak se o ní říká. Osobně mám z toho rozporuplné pocity, neboť za tu cenu ... si kupujete prakticky multiplayer a ten není nic pro mě, takže ano, pro mě StarCraft 2 je předražený a nesplnil ani zdaleka všechna očekávání. Měl jsem demo? Ne. Stáhnul jsem si hru z warezu? Ne. Hru jsem si koupil.

 

Problém je, že když si hru koupíte v zahraničí, podporujete cizí trh. Takže například když nakoupíte hry na GameStopu v americe a necháte si to dovézt - hry v česku budou o to dražší, protože zdejším distributorům nezbudou peníze. Úsměvné totiž na tom je, že kdybychom vážně všichni poctivě kupovali hry, tak budou levnější. Je nás dost lidí na to, aby ta cena šla dolů. Problém je, že to nejde obráceně. Nemůžete čekat menší cenu, když hry nekupujete. Řada z vás bezhlavě propaguje snížení ceny. A pokud si hry poctivě kupuje, tak to naštve. Jsem v tom s vámi. Vydržte :).

 

Joke #4: Krade to můj kamarád, tak si to přeci nebudu kupovat

Výborně. Pak už nemusíme dělat nic. Nikdo si hry nekupujte = žádné hry nebudou. Nechte je kupovat jenom poctivé = bude čím dál méně her. Skvělá vlna takhle fungovala u Machinaria. Kde mi Bedikk říkal, že přišel do třídy (mimochodem se jedná o grafickou/uměleckou školu, kde jsem myslel, že se mezi sebou ctí, protože Machinarium je spíše umělecká hra) a hodně lidí mu říkalo, jak je to Machinarium super, že už je na warezu a že si to fakt kupovat nehodlají.

 

 

Škoda, že neví o kolik peněz takto studio přichází a opět argument - ty lidi by si to nekoupili - je BLBOST, protože když si hru stáhnete, tak vás zajímá. Pokud vás zajímá, máte si jí nejdříve koupit.

 

Stále máte čas

Připravuje se novela zákona, která bude moci zakročit přímo proti každému, kdo stahuje ilegální hry. Z mé strany coby vývojáře je to skvělá zpráva. Protože PacIn se nám warezí stále a dost lidí ho stahuje a nemůžeme proti tomu nic. Kdybychom však mohli dostat peníze zpět od lidí, co si hru stáhlo, naše studio by vypadalo uplně jinak :).

 

Pokud přejdete na "stranu dobra", máte možnost začít uplně novou formu "sebesama", jako pořádný hráč, který tvoří kulturu. Ono se taky může dost dobře stát, že nakonec sen o tom, že se hry stanou součástí kultury právě kvůli warezu nikdy nebude skutečností. A že k té destrukci nemá blízko svědčí červená čísla mnoha vývojářských studií a to nejen těch velkých, ale rovněž nezávislých.

 

 

Nevím, kde se v lidech bere ta náruživost, ta bezduchost při obhajování například toho, že "crytek si může sám za uniknutí beta verze Crysis 2". Vždyť ten člověk co to udělal porušil zákon! Nemůže za to Crytek, že si to měl víc hlídat. Podle mě je to dost velká firma, aby si to uměla zajistit. Může za to mentalita lidí. Sprostá lidská nenažranost. Když jsem pročítal diskuze na celém internetu, není to jen doména čechů, ale především ruska. Celkově východ má stále zřejmě chutě si vše přivlastňovat. Paradoxně poláci a logicky i němci (odkud hra pochází), hru nebetyčně brání. A nutno poznamenat, že se ozývají hlasy i z česka. Přesto patříme k té většině, kde se hra stahuje. Hanba!

 

Kde tedy hry nejlépe koupit?

Poslední dobou říkám jednoznačně: například zde na Xzone.cz, to je fakt to nejlepší, co můžete udělat. Xzone připravuje řadu dobrých cen, osobně mám zkušenosti s tím, že třeba při větších objednávkách lze vyjednat i nějakou slevu. Je to právě osobní přístup, který se poslední dobou rozmáhá v obchodech podobného typu. A ze hry pak máte mnohem větší radost, když vám přijde hezky domů.

 

 

Nebo steam. Alternativa ve chvíli, kdy chcete nějakou hru a třeba nevychází v ČR. Nebo je tam o něco levnější. Ačkoliv se tím přímo nepodporuje český trh, to procento je stále dost malé na to, aby to neovlivňovalo trh tolik, co piráství. Je to škoda. Kéž by se řešila lokace distribuce a ne pirátství.

 

Všechno zlé je pro něco dobré

Abych tady jenom ale nepěnil. Je pravda, že díky warezu se zdokonalují online služby. UBISOFT přišlo s rafinovaným řešením Uplay, které fungovalo dost dlouhou dobu a zaměstnalo nejednoho ruského reverzního "rádobyinženýra". Ačkoliv to vzbudilo velký povyk, ve finále se to nelíbilo pouze 2% celkových hráčů UBISOFT her. Což je skvělé číslo a do budoucna je tedy ochrana takových děl jasnou cestou.

 

 

Co však funguje 100% je nyní OnLive a jemu podobné služby. Jde zkrátka o to, že se vám hra "streamuje", má to nehorázný bugy, lagy a další všemožné blbosti, jako výpadky připojení a náročnost na běžnou datovou linku ADSL, ale přes to všechno je to řešení? Na jednu stranu OnLive představuje naprostou ochranu proti warezu. Na druhou stranu je to centralizované řešení - nikdo hru nevlastní a kolik hráčů dokáže pojmout nikdo neví. Nyní dost. Hraje tam pár tisíc hráčů. Co kdyby tam hrál celý svět Crysis 2? Toho se ještě hodně dlouho nedočkáme. Naštěstí.

 

 

Chci tím ale říct, že warez na druhou stranu posunuje tvůrce sice k dražším, ale stále rafinovanějším řešením. Vždycky přijde nová ochrana, prolomí se, vylepší se, prolomí se, vylepší se, nějakou dobu se neprolomí, prolomí se ... a zase to celé nanovo. Věřím ale tomu, že jednoho dne se přijde na způsob tak složitý reverzního inženýrství, že to ty skupiny nechá chladný se slovy: "omg, tak tohle už řešit fakt nebudu, už u minulýho se mi málem zavařil mozek". Bude to nejspíš ochrana, při jejíž tvorbě padne 600 programátorů v bílých košilích a černých kalhotách vyčerpáním. Ale bude to stačit.

 

Nebuďte blbí. Když nemáte peníze a nemáte jak si je vydělat a chcete si zkusit, o čem sakra ten váš kámoš básní ve škole a víte, že si tu hru prostě nekoupíte - pro mě za mě - udělejte co chcete a stáhněte si to. To se dá totiž tak nějak pochopit. Ale proboha, přestaňte to obhajovat. A nemluvte o tom. Nebuďte na sebe hrdí, že jste odehráli hru, kterou jste si nekoupili. Nebuďte fanoušky něčeho, co jste si nekoupili. Říká se tomu pokrytectví. Neobhajujte warez, ale bojujte proti němu.

 

A hlavně. Začněte si utvářet názory a tím myslím vlastní názory na hry a priority. Opravdu musíte hrát tuhle hru? Opravdu mě zaujala natolik, že jí prostě musím stáhnout? Ze své zkušenosti vím, že si koupím tak 2-3 hry za rok, jak už jsem na začátku psal. Spousta dalších her je ve slevách do 500 kč. A to se sehnat dá.

 

Poslední věc se týká mého působení na herní scéně. Nemyslete si, že recenzovat hry je super činnost. Hry vám sice v několika připadech zůstanou, ale zda je máte chuť pak ještě hrát - to se říct přímo nedá. Užívejte si fakt, že jste hráči, kteří si hru projdou s plným zážitkem. Pokud chceme hry, musíme je kupovat.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama