Cestou necestou na E3 2011: Tomb Raider
Speciály Tomb Raider Článek Cestou necestou na E3 2011: Tomb Raider

Cestou necestou na E3 2011: Tomb Raider

Daniel Kremser

Daniel Kremser

7

Do vypuknutí největšího videoherního svátku roku již odpočítáváme pouze dny. Proč si tedy čekání nezpříjemnit dalším dílem našeho miniseriálu, tentokrát věnovaného poslednímu dílu nesmrtelného Tomb Raidera.

Reklama

Oznámení nového dílu legendární série se očekávalo poměrně dlouho, a že to bude něco jiného se vědělo. Ovšem absolutní restart čekal jen málokdo. Square Enix vyslyšel švitořivé hlasy kritiků a podle některých stagnující sérii se rozhodl proměnit pěkně od podlahy.

Co zatím víme

Všichni milovníci dmoucího se dekoltu neporazitelné prsatice již doma bezesporu zapalují svíčky na pomníčku. Ta stará a neporazitelná Lara, která nás obšťastňovala celých 15 let, se totiž odebrala na věčnost a místo ní nám autoři přinášejí ještě její mladou a nezkušenou podobu, když dokončila studia. Takže i vyfouklou, ale naštěstí do značně realistické podoby.

Stejně jako hlavní postava i herní mechanismy doznaly kompletní změny. Už žádný lineární postup úrovní podle přání autorů. Prostředí má být mnohem uvolněnější a správných cest hned několik. Mimoto bychom již neměli narážet na nerealisticky zachovalé komplexy s dokonale fungujícími zařízeními, ale naopak na zdevastované ruiny, které už melou z posledního. Tudíž si všechno budeme muset obstarat, vyspravit a zprovoznit sami.

Naštěstí je Lara holka učenlivá a rychle se dokáže na nebezpečný ostrov, na kterém nešťastnou náhodou ztroskotá, adaptovat. Navíc si může z předmětů povalujících se v okolí vyrábět zbraně a jiné předměty, s jejichž pomocí budeme řešit všemožné hádanky a samozřejmě i zabíjet tajemné protivníky. Hádanky tentokrát budou založeny převážně na fyzikálních zákonech a východiska vždy čistě logická.

Když si to shrneme, nový Tomb Raider se daleko více zaměřuje na reálné pojetí přežití. Má být mnohem surovější a krvavější. Lara bude trpět a rozhodně tentokrát nevyvázne bez újmy. Inspiraci tvůrci berou u samých dobrých her, mezi nimiž nechybí ani Assassin's Creed, Uncharted nebo Half-life 2, takže obavy zřejmě nejsou na místě.

Co očekávat na E3?

Letošní E3 je první příležitost, kdy Square Enix ukáže nového Tomb Raidera naživo. Vlastně kromě pár exkluzivních dem pro některé vyvolené redakce spatří celý svět hru vůbec poprvé. Přesto se dá očekávat přinejmenším demo dosti podobné tomu, co měli k dispozici v OPM a co již v obsáhlém článku představil i Game Informer.

Nepohrdneme ani obšírnějším představením příběhu nebo jménem nové dabérky. Vlastně ochotně sezobneme jakýkoliv drobek, který Eidosu a Crystal Dynamics upadne. Prostě je ještě hodně věcí, které bychom rádi věděli a doufáme, že nám dá E3 odpovědi. Taková legenda, jako Lara Croft si je totiž rozhodně zaslouží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama