Cities: Skylines – noční život, sníh i katastrofy pod drobnohledem
Speciály Cities: Skylines Článek Cities: Skylines – noční život, sníh i katastrofy pod drobnohledem

Cities: Skylines – noční život, sníh i katastrofy pod drobnohledem

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

Sedl nám nový obsah do budovatelské strategie roku stejně jako základní hra?

Reklama

V naší recenzi jsme budovatelskou strategii Cities: Skylines označili za nejlepší žánrový titul současnosti. Základní hra nám dala k dispozici klasické budování města v dobře vypadajícím kabátci. Vývojáři z Colossal Order vytvořili dílo, které nyní nemá díky aktivní spolupráci tvůrců a hráčů výraznější konkurenci. Vedle bezplatného komunitního obsahu nám autoři tohoto díla nabízejí také placené datadisky, které se vždy zaměřují na určitou tématiku. Dnes se podíváme na zoubek nočnímu přídavku After Dark, zimnímu Snowfall a nedávno přidanému katastrofickému dodatku Natural Disasters, který do hry přidává sérii hrůzně vypadajících pohrom.

Divoký noční život

První várka výrazněji zpoplatněného obsahu k nám dorazila na konci minulého roku. After Dark oživilo mrtvé noční město ze základní hry. Po přidání tohoto dodatku začnou ulice tmou zalité metropole pulzovat životem, který v nich doposud scházel. Některé městské čtvrti je dokonce možné zaměřit na aktivnější provozování nočních radovánek. Živo bude v těchto vyhrazených podnicích primárně po setmění. Čtyřiadvacetihodinový cyklus určitých staveb výrazně posiluje příjem městské pokladny.

Zvýšená noční aktivita neprospívá jen městské pokladně, krom ní přijde k duhu také kriminálním živlům. Problémové členy společnosti je naštěstí možné v After Dark napravit za pomoci věznice, do níž ihned po dopadení putují. Vedle nápravného centra přidává tento datadisk také taxi službu, plážové zóny, nákladní prostory pro efektivnější přepravu zboží, autobusové centrály a gigantické mezinárodní letiště, které má v sobě zabudovanou stanici metra. Osobně mě v tomto obsahovém dodatku nejvíce zaujala cyklistika, která slouží obyvatelům města k rychlému přesunu mezi nepříliš vzdálenými body.

Startovní DLC After Dark přidává do základní hry řadu zásadních prvků, které posouvají celkovou hratelnost na vyšší úroveň. Investici do tohoto datadisku rozhodně doporučuji, bez něj vám komplet nabídne jen poloviční zážitek.

Sněží!

Druhý zpoplatněný datadisk Snowfall přináší sněhem zalité mapy, v kterých budete muset řešit extrémní teplotní výkyvy, rychlé šíření nemocí, zledovatělé silnice a sněžné bouře. Zimní problematika se naneštěstí nepromítá do základních lokalit. Pokud budete chtít zažít pořádný blizard, musíte si na startu navolit jednu ze tří DLC lokací. Původní území se namísto pořádné vánice dočkají vydatných dešťů a hustých mlh. Mimoto dostanou také nové tramvajové linky, které tolik nezasahují životní prostředí.

Snowfall obohacuje Cities: Skylines jen v minimálním měřítku, jeho absence není tím pádem nikterak citelná. Pokud se jej přesto kvůli podpoře tvůrců rozhodnete koupit, dostanete jen tři specifické zimní mapy, tramvaje, sněžné pluhy a nové typy počasí. Hlavním tahounem tohoto přídavku jsou sněhem zalité lokality, které vám nabídnou trošku jiný zážitek než lokace v normálním teplotním pásmu. Osobně doporučuji investovat do tohoto DLC jen v případě, že bude ve slevě.

Série katastrof

Posledním placeným dodatkem je v současnosti Natural Disasters, který se zaměřuje na problematiku přírodních katastrof. Po přidání tohoto DLC do hry se vám otevře řada náhodných katastrofických scénářů. Vaše město může zasáhnout zemětřesení, tsunami, gigantická bouře, tornádo či meteorit. Každá katastrofa naruší chod metropole odlišným způsobem. Zemětřesení vám například poškodí vodovodní síť a plně zničí infrastrukturu budov, pád meteoritu naopak srovná vše v okruhu několika mil. Neštěstí se většinou generují náhodně. Pokud se budete moc nudit, můžete si čas od času aktivovat jednu ze strašlivých pohrom na vlastní pěst.

Dopad božského hněvu lze zmenšit za pomoci nové sítě budov, která se zaměřují na snižování vlivu katastrof na život běžného občana. Natural Disasters vám umožňuje stavět kryty, nouzové vysílače, úklidová centra, meteorologické stanice a radary pro studování hlubokého vesmíru. Efektivní rozmístění bunkrů a dobré naplánování evakuačních cest dokáže nejednou zachránit život velké části vašeho obyvatelstva.

Katastrofický přídavek Natural Disasters je pro základní hru stejně zásadní jako první obsahový dodatek After Dark. Komplet je tímto DLC opět posunut na vyšší úroveň. Přírodní neštěstí se mohou promítnout do chodu měst na všech dostupných mapách.

Vyplatí se?

Současný trojlístek placených datadisků posiluje Cities: Skylines v mnoha směrech. Osobně bych však nákup za plnou cenu doporučil jen v případě Natural Disasters a After Dark. Nevýrazný Snowfall za třináct euro rozhodně nestojí. V budoucnu nám snad autoři v rámci přidávání nových DLC balíčků naservírují podobně kvalitní obsah, jako u prvních dvou doporučených kousků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama