Cities: Skylines Snowfall DLC - recenze
Cities: Skylines Recenze Cities: Skylines Snowfall DLC - recenze

Cities: Skylines Snowfall DLC - recenze

Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

8

Populární budovatelská strategie se dočkala i zimního kabátku. Je o co stát, nebo nás toto DLC nechá chladnými?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Cities: Skylines je populární budovatelská strategie studia Colossal Order Ltd, která původně vyšla v roce 2015 pro systémy Microsoft Windows, OS X a Linux. Tam se těšila takové oblibě, až jsme se o dva roky později dočkali konverze pro PlayStation 4 a Xbox One.

Hra se na našich konzolových discích nestačila ani pořádně ohřát a už nám na dveře ťuká první placené rozšíření Snowfall, umožňující stavět si svou vlastní metropoli uprostřed zasněžené krajiny. Jako na zavolanou před blížícími se Vánocemi, že?

Recenzi Cities: Skylines naleznete zde.

Vidím město veliké...

V Cities: Skylines začínáte doslova na zelené louce (v případě Snowfall spíše na bílé, notně promrzlé) a pomalu si začínáte budovat své vysněné městečko, kde budou všichni obyvatelé spokojeni. Ze začátku vybudujete prvních pár silnic, okolo kterých posléze začnou růst první domy a zařízení. Vzhledem k omezenému rozpočtu je ale nutné začít pomalu. Postavíte pár obytných domů, zajistíte elektřinu a pitnou vodu a utěšeně sledujete, jak se k vám stěhují první lidičkové s rodinami.

Začnete tedy stavět další obytné domy, více obyvatel ovšem znamená i vyšší nároky na počet pracovních míst. Tento problém rychle vyřeší pár továren, jejichž prázdná místa u výrobních pásů s nezaměstnaností zatočí cobydup. Po tvrdé práci ovšem přichází i hlad. Pár nákupních center naštěstí prázdný žaludek naplní, navíc zajistí spoustu dalších obchodů, kde si už každý člověk ve městě vybere to, po čem jeho srdéčko prahne. Hlavně, aby bylo veselo.

Vaše město se tedy postupně rozrůstá, více lidí pohromadě ale cítí potřebu utápět se v pocitu bezpečí a blahobytu, což si žádá vlastní policejní sbor, hasiče, nemocnice, školy, svoz odpadu, městskou hromadnou dopravu a tak podobně. A ukočírovat rozvoj města ke spokojenosti obyvatel a zároveň udržet váš rozpočet v plusu je často nelehká záležitost.

Návyková hratelnost na dlouhé zimní večery

Cities: Skylines překvapí svou návykovostí a Snowfall rozhodně není výjimkou. Po relativně pomalém startu hra nabere slušné tempo a vy se od obrazovky nebudete moci odtrhnout celé hodiny. Protože ještě přece postavíte jednu obytnou zónu, než půjdete spát. Ještě předtím ale rozvedete vodu a elektřinu a pak už definitivně půjdete na kutě. A když začnete o půl třetí ráno stavět kluziště, aby se vašim obyvatelům veseleji žilo, je vám jasné, že past jménem Cities: Skylines sklapla.

Po určité době navíc mohou vyplavat na povrch začátečnické chyby a nepromyšlená rozhodnutí klidně i z prvních několika minut hry. Ano, stavět uhelnou elektrárnu vedle obytné čtvrti nebylo úplně nejchytřejší, jak jsem ale sakra mohl vědět, že během pár hodin (reálného času) všichni kolem onemocní? Podobných skrytých mechanismů je ve hře spousta, ale když se nad nimi zamyslíte, jsou většinou poměrně logické.

Hra se navíc přímo úměrně s rostoucí rozlohou vašeho města stává více a více komplexní a pár špatných rozhodnutí může v mžiku zmařit vaše úsilí a hodiny práce. Nutnost hlídat další a další faktory se na vás nabaluje jako obří sněhová koule valící se ze srázu a pokud si nedáte pozor, velmi snadno vás převálcuje. A když už jsme v minulé větě zmínili sníh, pojďme se podívat, jak moc Snowfall promění hratelnost základní hry

Co nového přivál studený vichr?

Upřímně řečeno, Snowfall nikoho mírou nového obsahu pravděpodobně neoslní. Dočkáte se tří nových zasněžených lokalit určených pro výstavbu našich budoucích metropolí, kde vás po spuštění hry ihned zasáhne až ladovská atmosféra. A krátce poté, co začnete stavět, si rychle uvědomíte, že sněhová pokrývka není ve Snowfall jen čistě vizuální záležitostí.

Poměrně velkou roli zde totiž hraje venkovní teplota. Pokud klesne příliš, neminou vás ony klasické zimní radosti, které každoročně překvapí nejen české silničáře. Ano, tušíte správně - silnice pokrývá nepříjemná ledovka, doprava začíná váznout, topení jede na max, spotřeba elektřiny roste, vodovodní potrubí zamrzá a tak dále…

Na silnice platí výstavba ““něžné skládky”, kam vaše pluhy začnou okamžitě svážet odhrnutý sníh, hrozbu zamrzlých vodovodů zase eliminují vyhřívaná potrubí. Kromě výdajů navíc se nejedná o nic extra komplikovaného, je to prostě jen další z mnoha faktorů, který musíte v Cities: Skylines vést v patrnosti. Stejně jako v reálném životě vám ale sníh dokáže poměrně zatopit, pokud si nedáte pozor. Zbavit město sněhové peřiny prostě něco stojí, to se nedá nic dělat.

Zklamáním ovšem je, že tyto zimní záležitosti jsou striktně omezeny pouze na zmíněné tři nové mapy. Ve výsledku se pak relativně neokoukané zasněžené prostředí stejně omrzí a po nějaké době jej téměř přestanete vnímat. Přemýšlím, oč by bylo zábavnější, kdyby Snowfall přinesl i možnost střídání ročních období než jednu trvalou, nikdy nekončíčí zimu. Ale třeba se toho dočkáme v nějakém budoucím DLC.

Druhou největší novinkou tohoto DLC je bezesporu tramvajová doprava. Je efektivní, spolehlivá a značně uleví vašim přecpaným silnicím. Počítejte ale s tím, že se nejedná o zrovna levnou záležitost, takže si s vláčky dost možná začnete hrát až v momentě, kdy vaše město bude stabilně prosperovat. Kromě tramvají se ale můžete těšit i na nové volnočasové areály a aktivity pro vaše obyvatele, patřičně naladěné do zimního tématu. Pro rezidenty svého města tedy můžete vybudovat například kluziště, lyžařský areál, curlingový stadion a svah na sáňkování nebo park plný ledových soch.

Jasná koupě, nebo ne?

Cities: Skylines Snowfall je trochu rozporuplné DLC. Hrátky s teplotou, přidání tramvajové dopravy a podařené zimní téma nepochybně potěší, na druhou stranu se nemůžu ubránit pocitu, že nového obsahu je celkově pramálo. Ano, z oblohy se budou něžně snášet vločky, dočkáte se i všech možných vánic, chumelenic a plískanic, hratelnost původního Cities: Skylines ale rozšíření Snowfall nijak zásadně nepromění. Pokud jste se ale bavili předtím, zcela nepochybně se budete bavit i teď. Bez všudypřítomného bílého poprašku byste si ale možná ani nevšimli, že je vaše peněženka o 359 korun lehčí.

Cities: Skylines Snowfall DLC vyšlo loni na PC a 21. listopadu 2017 na konzole PlayStation 4 a Xbox One.

Cities: Skylines
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Apple Mac
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Cities: Skylines Snowfall je placené rozšíření povedeného titulu, obohacující základní hru převážně o zimní období a tramvajovou dopravu. Opravdových novinek ale přináší pomálu, proto bych jej doporučoval především skalním příznivcům.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Návyková hratelnost
Zimní prostředí
Tramvajová doprava
Minimum změn
Zimní téma je omezeno pouze na 3 mapy
Cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama