Create – tvořte si zábavu jinde
Create Recenze Create – tvořte si zábavu jinde

Create – tvořte si zábavu jinde

Michal Drtina

Michal Drtina

6

Hra označovaná jako multiplatformní LittleBigPlanet nedávno dorazila na pulty obchodů. Ve skutečnosti se Create od LBP liší jako den a noc. A to ve všech ohledech.

Reklama

Poslední dobou ve videoherním světě frčí hry pro casual hráče, což dokazují jednak skvělé prodeje Kinectu od Microsoftu a jednak přibývající portfolio takto zaměřených her. Za poslední roky se s casual hrami doslova roztrhl pytel, za což může bezesporu Nintendo Wii, které s těmito typy her zaznamenalo obrovský úspěch, na který chtějí všichni honem rychle navázat. Zatím nejlepší zásah hráčova srdce si může připsat Sony se svým LittleBigPlanet, které kromě vysoké kvality nabídlo také rozsáhlé komunitní možnosti a nastartovalo boom okolo her typu Create.Play.Share. Pro anglicky nemluvící čtenáře se jedná o hry, kde jde především o tvoření vlastního světa, levelů a postaviček, s nimiž můžete procházet hrou a všechny vaše výtvory sdílet s celým online světem.

LittleBigPlanet? Ne.

I přesto, že má Create za vzor právě LittleBigPlanet, hodně se od něj liší. I zde je sice základem tvorba nejrůznějších prostředí, ale samotná hratelnost funguje zcela jiným způsobem. Zatímco v LittleBigPlanet proskakujete levely, které na sebe navazují a mají nějaký příběh, zde jen plníte úkoly, jež nedávají smysl a jsou na sobě naprosto nezávislé. Hned ze začátku vám hra vysvětlí, o co že vlastně půjde a hned na to vám ukáže základní možnosti vytváření objektů a prostředí, když budete mít za úkol vytvořit hlavní menu. Takto na papíře, pardon na monitoru, to sice zní skvěle, ale ve skutečnosti to taková zábava není. Ze začátku jsou možnosti hodně omezené, a tak si v menu maximálně upravíte barvu oblohy, přidáte květiny a sem tam zasadíte palmu.

Po úpravě menu nás hra upozorňovala na přítomnost prvního levelu. Natěšeni a plni optimismu jsme se do něj pustili. V tom nás ale přímo do hlavy udeřila mocná krutá zbraň zvaná realita. Aby nedošlo k nedorozumění. Pokud čekáte vytváření předmětů, postaviček a tak dále, měli bychom vás ihned vyvést z omylu, protože v této hře slovo vytvořit znamená zasadit do levelu objekty z výběru. To je také hlavní pointa celé hry. Ve většině levelů máte dostat nějaký předmět z bodu A do bodu B. Například autíčko. Jenže problém je v tom, že vám stojí v cestě mnoho překážek, jako hluboké propasti, zdi, bomby a tak dále. V tom přichází na řadu ono „tvoření“, kdy v každém levelu dostanete velmi omezenou nabídku objektů, které musíte použít pro přesun zmíněného autíčka. To znamená, že před propast můžeme dát rampu, díky níž autíčko propast přeskočí. K tomu, aby se vám otevřel další level je nutné posbírat určitý počet bodů, které polétávají různě po úrovních. Pokud se tedy diamant nachází ve velké výšce, připevníme na autíčko balónek. Ten ho vynese do potřebné výšky, kde balónek propíchneme pomocí ostnů, aby mohlo autíčko zase na zem. Jak zábavné.

Opáčko, kam se podíváš

Pokud jste vycítili jemnou ironii v posledním odstavci, věřte, že se jednalo o záminku autora. Hra totiž kromě desítek výše zmíněných úrovní nenabízí nic jiného. Úkoly vám většinou zaberou nanejvýš 5 minut. To ale jen v případě, když budete 2 minuty dumat nad tím, co máte vlastně dělat a minutu nadávat na herní kameru. Ta zobrazuje úrovně z profilu, přičemž s ní můžete manipulovat do stran a přibližovat. Ovládání je však velmi neohrabané a pomalé. Právě kamera je katalyzátorem všudypřítomné frustrace, která na vás dolehne již po pár levelech. Když hra frustruje již po pár úrovních, co teprve po dohrání všech 140? No překvapivě je to lepší. Create vám nabídne více možností, jak levely procházet, ukáže nové objekty a postupy. Objekty jako takové jsou velmi dobře zvládnuté, především jejich fyzika a interakce s okolím. Jeden příklad za všechny: když upustíte kovadlinu z velké výšky na houpačku, logicky se vám z ní stane katapult. Takových předmětů jsou ve hře stovky, ale problém je v tom, že vás hra bude vždy limitovat. V každé úrovni vám nabídne pouze pár předmětů, které můžete právě využít, což je rozhodně velká škoda především proto, že tak odpadá mnoho hodin zábavy s vymýšlením bizardních postupů a šílených mechanismů. Vždy si vystačíte maximálně s pěti předměty. Z předešlých vět je asi patrné, že se dříve nebo později (spíše dříve) objeví stereotyp, jenž definitivně knockoutuje veškeré nadšení.

Jelikož jsme měli k dispozici PS3 verzi, na které je ovládání pomocí DualShocku velmi úmorné, vyzkoušeli jsme pohybové ovládání Move, které hra podporuje. Ani tady jsme však nebyli spokojeni. Bylo totiž vidět, že byla podpora přidána na poslední chvíli, což vedlo k mnohdy neposlušnému kurzoru nebo vychýlení „mířidel“ po několika minutách. Na PC je vše samozřejmě vyřešeno kombinací myši a klávesnice. Ani tady však nepanovala spokojenost. Vyvolávání menu a úprava objektů si vždy vyžádá jiné tlačítko, na což jsme si zvykali poměrně dlouho, stejně tak jako na problém s kamerou. Pokud chcete totiž posunout kameru směrem dolů tím způsobem, že najedete kurzorem na dolní kraj obrazovky, místo posunutí vám vyjede nevhodně umístěné menu použitelných předmětů, což nám po čase způsobovalo vrásky na čele.

Po prvním spuštění vám asi bude vrtat hlavou, co se vám to stalo s televizí, že odmítá zobrazovat hru ve vysokém rozlišení. Abych vám ušetřil mnoho času listování v manuálu, hra běží v HD rozlišení 720p. Ano, hra vypadá opravdu tak špatně, že je tu jistá možnost, že si budete myslet, že koukáte na hru minulé generace převedenou do HD. Na druhou stranu některé levely vypadaly o poznání lépe, stejně tak některé objekty. Bohužel různé nabídky a většina prostředí vypadá opravdu zle. Škoda, že právě v nabídkách budete trávit nejvíce času.

Create je pro mě ve všech směrech zklamáním. Špatná grafika, špatné ovládání, špatná kamera, stereotyp po pár hodinách a opakující se hratelnost. Toto nejsou chybky, které vyřeší patch, tohle jsou hrubé chyby, které mají zásadní vliv na hratelnost, a také na celkové hodnocení, jež zkrátka nemůže být vyšší. Ano, je to sice hra stvořena především pro děti, ale i pro ně je tu mnohem více kvalitnější zábavy.

Create

Verdikt

Create je velmi nepovedená hra, kterou možná čeká lepší budoucnost v podobě dalších dílů. Nyní ji však nemůžeme téměř nikomu doporučit bez ohledu na to, jestli je vám osm nebo čtyřicet.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

fyzika
některé úkoly
velké množství objektů
stereotyp
grafika
ovládání
kamera
nevyužitý potenciál
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama