Crysis
Blogy čtenářů Recenze Crysis

Crysis

Příběh Crysis stejně jako tomu bylo u Far Cry (od stejných autorů) nás zavede na tropický ostrov, ale s tím rozdílem, že nejste jen tak obyčejný…

Reklama

Příběh Crysis stejně jako tomu bylo u Far Cry (od stejných autorů) nás zavede na tropický ostrov, ale s tím rozdílem, že nejste jen tak obyčejný člověk, ale voják speciální jednotky, který má se svým týmem jasný úkol a to vysvobodit americké archeology ze zajetí korejských vojáků. Americká armáda neví co se na ostrově děje, ale velká koncentrace korejské armády na ostrově vypovídá tomu, že se tu dějí věci, které nejsou úplně v pořádku. Nacházíme se v roce 2020, takže možné je takřka vše. Vy se tedy vydáte se svou speciální jednotkou vybavenou nanoobleky splnit dva cíle. Primárním cílem - zachránit členy archeologického týmu a sekundárním cílem - zjistit, co se na ostrově vlastně děje.

 

Jedním z největších přínosů pro speciální jednotky je nanooblek. Vybavení, které se nesmí dostat do rukou nepřátel! Nanotechnologie umožňuje speciálním jednotkám bez problému zlikvidovat přesilu nepřátel. Pokud majitel obleku ví jak s touto výhodou vynaložit správně. Oblek dokáže fungovat jako štít, který tlumí účinek střel. Dokáže aktivovat nanočástice, které vás udělají silnějším, rychlejším a také zvyšuje váš skok. Nejefektivnější funkcí v boji je neviditelnost. Jenže oblek má svojí energii, která se při používání každé vlastnosti vybíjí. Pokud tedy energie dojde, nic vás nemá co chránit a jste asi tak stejně chráněný jako když byl Adam stvořen bohem. Naštěstí o obnovení energie se oblek stará sám a vy jen musíte si najít tu chvilku o samotě, kdy oblek znovu získá energii. Záleží jen na vaší taktice, jak budete jednotlivé funkce využívat.

 

K taktice využití obleku se taky váže kombinace zbraní, které si můžete libovolně přestavovat a tedy například na vaši útočnou pušku můžete nasadit tlumič, taktické expanze granátometem, případě baterku, laserový zaměřovač, různé typy mířidel a dalekohledů, a také více typů různě účinných nábojů. Největší nastavení mají útočné pušky, ale stejně můžete nastavovat i vaši pistoli, sniperku, brokovnici, a také různé zbraně, které během hry najdete. Ze zbraní nechybí ani nálože, raketomety s třemi střelami. Nejlepší bude tak či tak rotační kulomet, který vám umožní opravdu skosit džungli a nepřátelské základny.

 

Crysis není jen o nanoobleku a různé upgradování zbraní. Má i svůj příběh, akorát tak pro FPS styl. Takže nečekejte velký vývoj postav ani nějaký komplikovaný děj, ale dokáže hráče zaujmout. Hlavní hrdina, kterého se chopíte se jmenuje Jake Dunn s kódovým jménem Nomad. Bohužel jeho tvář nespatříte, protože veškeré cut scény jsou dělány z vlastního pohledu. Naštěstí se ne jednou pustí do konverzace s kolegy, takže uslyšíme alespoň jeho hlas. V příběhu se nezapomnělo ani na ženu a tou je archeoložka, která se tak trochu podobá Alyx z Half Life 2. Je pravda, že přece jenom na Alyx nemá, ale autoři se snažili.

 

Hra vás zavede do rozmanitých misí na ostrově. Čekejte tedy mise v podobě vyvraždovaní Korejců, získávání jejich údajů, přes vyprošťování vězňů až po eliminování protiletadlových děl. Vše je propojeno kvalitními scénami a projetí celé hry trvá něco kolem 8 hodin. Závisí na obtížnosti a taktického postupu plnění mise. Na cíle svých misí budete totiž moci útočit z různých směrů a různými stylem, ať už z vody, ze země, ze vzduchu, zblízka nebo zdálky sniperkou. Budete to moci zkoušet znovu a znovu, a procházet libovolným způsobem. V tom je síla Crysis. To znamená, že znovuhratelnost je opravdu vysoká a zvyšování obtížností tomu dodává správný říz. Obtížnost neni nezaměřena jen na zvyšování zranění, ale se zvyšující se obtížností ztrácíte i výhody, například zmizí vám mířidlo, zmizí detekce granátu a regenerace je taky pomalejší.

  

 

Krásné exotické pláže a džungle si budete vychutnávat jen na začátku hry. Konflikty se budou rychle vyostřovat a z malého boje vše vzroste v opravdovou válku s Koreou, která stejně jako USA povolala do boje svojí nejlepší vojenskou techniku. Válka s koreou, ale není vše. Mezi USA a Koreu se připletou i mimozemšťané. To znamená, že jízda začíná a vše nabírá nové obrátky. Korejci mají týmovou inteligenci, vymýšlejí různé taktiky, kterými se vás snaží dostat. Bohužel jejich AI sem tam dost habruje a to samé u mimozemšťanů, kde jejich inteligence působí dost ignorantsky.

 

 

Od grafické stránky hry čekejte naprosté maximum, co dnes hry nabízejí. Husté džungle, nádherná pobřeží a realistické efekty slunečních paprsků. Hra má i objekty reagující na fyziku jako je lámající se stromy přesně v bodu, kde jste do nich střelili a různě vlající listy stromků pod palbou kulek. Také rozpadající se domy pod tlakem granátů. To vše je doplňováno různou havětí jako jsou kraby, hmyz, ptáci, ryby… Samozřejmě toto vše vyžaduje svoje nároky. A aby jste dosáhly tohoto chce to slušnou grafickou kartu s podporou DX 10. Můžete hrát i se slabším stroji, ale na minimální detaily hra vypadá značně slabě. Fyziku využívají i vozidla, kterých je ve hře dost, jen je málo druhů. Řídí se jednoduše a reagují na každou překážku a chovají se podle svého stavu. Mohou mít přestřelenou pneumatiku nebo rozbitý motor.

 

Audiovizuální část je taky na dost dobré úrovni. Dobré ozvučení zbraní a pěkná doprovodná orchestrální hudba. Také perfektní ozvučení samotné džungle jako je šťebetání ptáků, bzučicí hmyz, šustící a praskající větve a mnoho dalšího. Hlasově propracování radiových příjmů dodává, hře tu správnou atmosféru válečného konfliktu. Za to jekot útočících a umírajících Korejců není nejlepší a někdy otravný.

 

Crysis je rozhodně povedená hra. Je to spojení dobré hratelnosti, perfektní nadčasové grafiky a dobrého ozvučení. Sice konec jsem si představoval trochu lepší, ale vlastně nic tím uplně nekončí a Crysis má být jako trilogie. I když hra to není úplně světová tak po dohrání jsem měl pocit, který v dnešní době moc u her nemám ba skoro vůbec a to je, že Crytek tu hru dělal opravdu s citem pro hráče. :)

 

Crysis

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafické zpracování!
Nanooblek
Vylepšování zbraní
Velká znovuhratelnost
Mnoho taktických postupů
český titulky
slabší AI
Technické chyby
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama