Crytek, továrna na sny
Blogy čtenářů Článek Crytek, továrna na sny

Crytek, továrna na sny

Jak již spousta z vás na vlastní kůži okusila, Crytek není obyčejné herní studio. Crytek dělá bezpochyby jedny z nejlepších 3D akčních her vůbec. Je…

Reklama

Jak již spousta z vás na vlastní kůži okusila, Crytek není obyčejné herní studio. Crytek dělá bezpochyby jedny z nejlepších 3D akčních her vůbec. Je to německé studio, které založili v roce 1999 tři bratři: Cevat, Avni a Faruk Yerli. Ačkoliv z jejich dílen tolik kousků k netrpělivým hráčům nedorazilo, vše co se na naše monitory dostalo bylo božské, revoluční a dechberoucí. Již od prvního technologického dema CryEnginu všechny zaujal.

Demo obsahovalo ostrov s dinosaury (demo mělo název X-Isle) a z tohoto dema se nakonec vyklubalo Far Cry.

 

Zombí ovládnou ostrov. Far cry ovládne trh!

Dnes již legendární hra (v roce 2003 zvolena hrou roku) je stále velice respektovaným kouskem.

Hlavním hrdinou byl bývalý voják  Jack Carver, který se dostal na tajemný ostrov na kterém se měla vyskytovat japonská pevnost z 2. světové války (velice zkracuji příběh, přeci jen tento článek není pouze o Far Cry). Zjistil však, že na ostrově dělá pokusy na lidech doktor Krieger ve snaze vytvořit supervojáka. Z pokusů však vycházeli mutanti zvaní Trigeni. Zde se celá zápletka komplikuje. Ovšem jelikož nechci spoilerovat, tak bych doporučil si hru zahrát.

Už v té době byla revoluční díky velice kvalitnímu grafickému zpracování, poutavému příběhu a v té době nejlepšími AI.

Far Cry 2? Kdepak... Crysis!

Jako svůj další projekt si Crytek kupodivu nevzal pokračování velmi úpěšné akce Far Cry nýbrž úplně nový projekt Crysis. I když by jsme mohli polemizovat zda-li se nejedná o pokračování Far Cry pouze s jiným názvem, jelikož se prostředí ani hlavní téma ala "supervoják" nezměnilo. Ovšem Crysis chtělo započít novou trilogii, technicky nejlepších her současnosti. První díl z trilogie poháněla nová verze děťátka Cryteku, Cryengine (pro tentokrát s číslovkou 2). Cryengine 2 byl a stále je jedním z nejrealističtějších na světě! Zpracování džungle bylo famózní a ještě doposud nemá konkurence.

Příběh se, jak jsem již zmiňoval, odehrával opět na ostrově (2020). Crytek si ostrovy zjevně oblíbil...

Tým archeologů dělal na Lingshanových ostrovech vykopávky když najednou zmizel ze světa. Korejská armáda, která zde na ostrovech také operovala, hned evakuovala všechno civilní obyvatelstvo a během krátké chvíle byl ostrov zcela odříznut od zbytku světa.

Krátkou dobu poté na ostrovy vyslala ardmáda US svou speciální jednotku pro zvláštní operace.

Speciální jednotka byla vybavena nejmodernější vojenskou výbavou - Nanosuitem. Nanosuit představoval ideálního vojáka. Byl to vlastně oblek, který dokázal zvyšovat vojákovy schopnosti (jako je například síla či rychlost) ale také dokázal poskytnou obranné schopnosti jako je zvýšená odolnost či neviditelnost.

Letadlo vypustí pěti člennou jednotku. Ovšem přistání na ostrově neproběhne tak lehce jak bylo předpokládano. Do vojáka jménem Jack Dunn s krycím jménem Nomád (za kterého hrajete) najednou něco vrazí. Padák se nechtěl rozevřít a posádka se rozprostřela na jižním cípu ostrova.

Vaším úkolem je zajistit tým archeologů, případně zjistit co se s týmem stalo.

Hra najednou rázem mění styl když se dostaví americká armáda v plné síle a vše se mění v konflikt dvou mocnsotí.

Aby toho nebylo málo, zjišťjete zajímavé skutečnosti. A to například, že hora uprostřed ostrova se rozpadá a odhaluje gigantickou mimozemskou loď.

Posléze ostrov zahaluje mráz, led a začíná mimozemská invaze...

Hra je poutavá, má bezpochyby jedno z nejlepších grafických zpracování  a ačkoliv si spousty lidí stěžuje, i příběh je velice zajímavý. Hra je doslova ověnčená cenami a to jak z E3 tak GC. Crysis Warhead (samostaně spustitelný datadisk ke Crysis) například dostal cenu "Best FPS Shooter" (nejlepší FPS střílečka), nebo například "Best Graphics Technology" (nejlepší grafické zpracování).

 

Hra obsahovala také multiplayer, který ovšem nebyl tak skvěle zpracovaný jako u již zmiňovaného datadisku Crysis: Warhead (multiplayer nazvaný Crysis: Wars).

 

Crysis je bezesporu jedna z nejlepších a nejlépe zpracovaných stříleček historie a tudíž se nesmazatelně zapsala do herní historie jako hra která předvedla naprosto bezkonkurenční herní zpracování a také byla náležitě hodnocena (velmi pozitivně). Ovšem i přes to jaká to byla skvělá hra se neprodávala tak dobře. Bylo to díky vysokým HW nárokům, tudíž spousty lidí tuto hru nemohli rozjet a to bylo mírným sklamáním.

Džungle se mění...

Spousty z nás netrpělivě očekáváme druhý díl z připravované trilogie od Cryteku. Přijít by měla na začátku roku 2011 a bude naprosto odlišná od předešlých počinů Cryteku. Hra se přesouvá totiž z přírodní džungle do džungle velkoměsta. A cílevědomý Crytek si nevzal nic menšího než samotný New York.

Hra i přes spousty uveřejněných gameplay záběrů tají svůj příběh. Jediné co je známé je, že se druhý díl bude odehrávat tři roky po prvním Crysis (2023) a že mimozemšťané zaútočili na planetu zemi. Teď to nebude tajná operace o které normální lidé nevědí. Stvůry z jiné planety zaútočily na planetu zcela otevřeně a to celou svou silou.

Čekat na nás má invaze obrovských rozměrů kterou máme zastavit pomocí vylepšeného Nanosuitu 2.

Ohledně slabší stránky Crysis (přehnané HW nároky) se má Crysis 2 mírně polepšit. Grafické zpracování má být stejné ne-li lepší, ovšem HW nároky by se měly snížit. Jednak díky tomu, že Crysis 2 poputuje i na konzole a navíc si chce Crytek přeci jen rozšířit pole působnosti.

Multiplayer má být na velmi vysoké úrovni a má se rapidně zlepšit oproti prvnímu dílu.

Jediné co se ke Crysis 2 dá ještě řící, že je na co se těšit.

Tento (dlouhý) článek byl věnován mému nejoblíbenějšímu vývojářskému týmu a rozhodl jsem se ho napsat, abych Crytek přiblížil těm, kteří toho o něm ještě tolik nevěděli. Doufám, že nebyl tak vyčerpávající a že se vám líbil. Doufám že se sejdeme i u dalšího příspěvku. :)

JakER

 

 

[embed]http://www.youtube.com/v/tefD0n_zeyk[/embed]

... zde pokračujte v psaní ...

 

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama