DayZ - Tři čtvrtě roku s námi
Blogy čtenářů Článek DayZ - Tři čtvrtě roku s námi

DayZ - Tři čtvrtě roku s námi

Už je tomu nějaká doba, co jsme všichni s nadšením očekávali samostatně spustitelný DayZ. Osobně patřím mezi hráče, kteří si hru koupili hned po té co…

Reklama

Už je tomu nějaká doba, co jsme všichni s nadšením očekávali samostatně spustitelný DayZ. Osobně patřím mezi hráče, kteří si hru koupili hned po té co viděli launch trailer a s nadšením běželi na Steam, kde se hra nachází (stále) v sekci předčasného přístupu. Jakou cestu ušla? Právě toto se pokusím shrnout ve svém preview.

 

Fenomén DayZ

Pochybuji, že se mezi námi nachází mnoho hráčů, kteří ještě neznají DayZ, ale raději napíšu úvodem pár slov o vzniku tohoto projektu. V roce 2012 herní designér Dean Hall vypustil na světlo světa survival mód pro Armu 2: Operation Arrowhead. Ohledně DayZ hned vznikl obrovský boom a prodeje Army se znásobily. z Deana se stala celebrita virtuální zábavy a jeho výtvor byl nominován na mnoho cen, z nichž četné vyhrál. Jak plul čas vznikala poptávka po samostatně spustitelném DayZ a po dlouhých spekulacích Dean "Rocket" Hall potvrdil práci na StandAlone titulu.

 

I ty musíš přežít!

Koncept hry je prostý. Přežij! V sandboxové survival hře musíte udělat vše pro vaše přežití. Cílem je  udržovat vaše břicho plné a váš organismus zavodněný. Tato část DayZ patří mezi ty lehčí. Pitný režim můžete udržovat pomocí sodovek, jezírek, studen či nachytáním dešťové vody do nádoby. Hlad ukojíte snězením jídla z plechovky, čerstvým ovocem nebo upečenou zvěřinou. Ve hře jsou navíc ukazatele, které vás upozorní když vaší postavě něco chybí. V opačném případě máte v inventáři pohled na krásné zelené statusy indikující vaše zdraví. Špatná situace nastane pokud váš hrdina onemocní. To se může stát z několika důvodů a řešením jsou buďto antibiotika nebo živočišné uhlí.

 

Pravidlo #1: Nevěř nikomu.

Ve hře na vás číhá mnoho věcí, které vám mohou ublížit. V první řadě to jsou zombies. Tito shnilí obyvatelé Chernarusy touží po vašem masíčku a mají takový zlozvyk občasně procházet zdmi a dveřmi. Tento problém byl zatím řešen novým systémem navigace, ale kvůli kolizním animacím se stále stává, že zombík občas prostě zajde na návštěvu a praští nic nečekajícího hráče do zad.  Naštěstí hráč nějakou tu ránu snese a případné krvácení lze zastavit kusem hadru nebo obvazem. Bohužel dalším nebezpečným faktorem jsou bugy. Ano hra je právě ve fázy alpha a s tímto se MUSÍ počítat. Několikrát se stane, že si hra umane. Zatím jsem se setkal se zlomenými nohami, propadem do textury a v neposlední řadě instantní smrt. Tím největším nebezpečím tu je lidský faktor. Prakticky každý se vás snaží zabít.  Ať to je hráč s lopatou nebo ostřílenec s AK. Jediným řešením je být rychlejší. Ano je to celkem smutné, ale zatím zde není důvod ke spolupráci. Je prostě jednoduší zabít hráče a "půjčit" si jeho vybavení. Ano, můžete se setkal s lidmi co se vám pokusí pomoct, ale často je to pouze na oko, aby měli lepší výhled na vaši hruď.

 

Výbavička, výbava.

K přežití také potřebujete různorodou výbavu a v neposlední řadě zbraně. Vybavení je ve hře spousta a neustále přibývá. Jedna ze složek je vaše oblečení. Jelikož začínáte s kalhoty a trikem, moc toho neunesete. Nalezení vícekapacitního oblečení je jedna z priorit nového hráče. Můžete narazit na obvyklé kapsáče nebo ve vojenských oblastech vojenskou uniformu.  K ukládání věcí potřebujete zajisté i nějaký ten batoh. Ten si můžete celkem snadno najít a nebo vyrobit. Díky přidané zvěři můžete využít jejich kůži na nóbl batoh. Ten získáte pomocí intuitivního craftovacího systému. Ohledně zbraní má hráč velký výběr. V civilních oblastech můžete narazit na brokovnici, pušku Mosin Nagant, kulovnici Blaze nebo malorážní Sporter .22. Ty lepší kousky najdete pochopitelně ve vojenských zónách. Zde si můžete dělat zálusk na SKS, AK-M či exportní AK 101. Pokud vám ve výčtu chybí něco západního nezoufejte. Pokud narazíte na sestřelený americký vrtulník máte šanci na nalezení karabiny M4 a dalšího vybavení.

 

 

Výhled do budoucna

Hra prochází obdobím velkého rozvoje. Nedávno přibyli stany, granáty a tak dále. V dalších updatech dokonce oživí lesy vlci a medvědi.  Každou středu je údržba, která ve většině případech znamená nějaký ten update.  Osobně si myslím, že hra kráčí správným směrem a udržuje si svojí nekompromistnost.

 

Děkuji za přečtení mého článku.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama