Deset her, kde je ZIMA
Speciály Frostpunk Článek Deset her, kde je ZIMA

Deset her, kde je ZIMA

Jakub Žežule

Jakub Žežule

34
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox One

Vy víte proč.

Reklama

Na Českou republiku udeřila vlna veder, a ačkoliv Zing.cz je pověstný prosazováním zdravého životního stylu a outdoorových aktivit, rozhodli jsme se pro jednou čtenářům místo pobytu u vody raději doporučit zatemnění oken, nastartování větráků a neodkladné vytvoření zásob studených nápojů (samozřejmě prostřednictvím donáškových služeb). U jakých her se dá aktuální počasí nejlépe přečkat ve zdraví?

 

The Elder Scrolls V: Skyrim

Vzhledem k ohlášní data vydání Starfieldu na rok 2022 si The Elder Scrolls VI s největší pravděpodobností stejně nezahrajete dříve než v roce 2025 (spíše 2026), tak proč znovu nenaskočit do pravděpodobně nejslavnější severské fantasy krajiny v dějinách RPG? Ledové vichry, zasněžené vrchy, trollové a vraždění draků, kteří mají tu drzost chrlit na hrdinného Dovahkiina oheň? Sem s tím.

Skyrim
Skyrim

Frostpunk

Postapokalyptická hra mrazivá tónem i samotným prostředím? Tak určitě! Zima je ve Frostpunku nepřítelem číslo jedna. Sněhem a ledem obklopená komunita nešťastníků tu svádí zoufalý boj o přežití a hráč v roli,,oblíbeného" vůdce musí činit jedno kritické opatření za druhým. Ve Frostpunku budete neustále v depresi, ale alespoň to bude pěkně v chládku.

Frostpunk
Frostpunk

Winter Challenge

Něco pro fanoušky retra a DOSovské éry. V olympijských hrách od Accolade soutěžíte v takových disciplínách jako rychlobruslení, skoky na lyžích, sáňkování, bobování, sjezd, slalom a biatlon. Jen pozor, v případě přehnaně soutěživých klání se může dostavit ochlazení vztahů způsobem spíše škodlivým. A při bušení do kláves se člověk pořádně zapotí. V denních hodinách lze tak momentálně doporučit pouze odvážným. Biohazard!

Winter Challenge
Winter Challenge

Rise of the Tomb Raider

Výlet Lary na Sibiř skvěle poslouží všem zájemcům o mrazivý filmový zážitek, v některých momentech tu navíc prý snad dokonce tuhne krev v žilách! Jedná se sice o prostřední díl triloge, jenže kdo by si chtěl v době aktuálních veder pouštět jedničku zasazenou na pustý ostrov kdesi v Tichomoří, nebo dokonce trojku z dusného tropického pralesa Jižní Ameriky?

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Kona

Detektivní walking simulator a adventura ze zasněžené Kanady poslouží jako ideální jednohubka, která by ve vašem herním ,,survival packu" vyhrazeném na podobné situace neměla chybět. Zima a chlad tu ze hry přímo fičí a napětí dá zapomenout na roztékající se teploměr za oknem. Nejedná se sice o špičku žánru, ale ten hlavní účel splní Kona na výbornou.

Kona
Kona

Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds

Rozšíření pro Horizon Zero Dawn je další hrou, která vás spolehlivě ochladí a donutí zapomenout na venkovní vedra. Bohulibý zvuk křupání sněhu ve Frozen Wilds působí na upocené uši jako rajská hudba a šplhání po stěnách ledových hor poslouží jako ideální terapie pro vedrem zkoušeného hráče. Pro next-gen efekt a pocit dokonalé imerze doporučuji pustit větrák na maximum.

Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds
Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds

The Division

Mnozí mohou namítnout, že druhá Division je několikanásobně lepší než jednička, ulice zasněženého New Yorku, který jen tak mimochodem zdevastovala jakási pandemie, působí v aktuálním kontextu jako rozumné a efektivní útočiště, kam se před vedrem schovat se svými online kamarády. Hledáte vhodný útěk na celé léto? The Division poslouží dobře.

The Division
The Division

Max Payne

U zasněženého New Yorku ještě zůstaňme, původní Max Payne od finských Remedy představuje herní lahůdku pro fanoušky retra. Dohrát se dá pohodlně za víkend a sílící blizard zuřící v ulicích velkoměsta a mrazivá atmosféra hry funguje ještě dvacet let od svého vzniku. Ano, dvacet let. Už jsme zkrátka staří.

Max Payne
Max Payne

Far Cry 4

Těžko opomenout v seznamu openworldový titul, v němž se hráč vydává do Himalájí, obzvlášť když se hra pyšní DLC s názvem Valley of the Yetis. Je pravda, že FC4 dokáže místy přiložit i pěkně pod kotel, ale pokud se chcete vypravit do hor sami anebo s kamarádem a nechce se vám platit za drahou letenku, představuje virtuální cesta do Nepálu solidní způsob hráčského escapismu.

Far Cry 4: Valley of the Yetis
Far Cry 4: Valley of the Yetis

Metal Gear Solid

A zpátky k retru. Máte štěstí - jedna z nejlepších a nejzásadnějších her všech dob je zasazena do mrazivého prostředí ostrova Shadow Moses u Aljašky. I zde platí, že jedna její část se odehrává ve slévárně - tu absolvujte raději spíše v noci, případně k jejímu překonání vyzvěte někoho v domácnosti a sami se pro jistotu odeberte do jiného pokoje. Jinak však není o zimní prostředí ve hře žádná nouze a speciálně souboj s půvabnou Sniper Wolf má atmosféru jak ze severského filmu.

Metal Gear Solid
Metal Gear Solid

 

Čestné zmínky

(Nehledě na téma, autor se opravdu velmi potí, proto musel článek zkrátit.)

Deset her, kde je ZIMA

The Long Dark - Další jasná volba, survival titul jak vyšitý z prostředí zasněžené kanadské krajiny.

SSX, Cool Boarders, Steep - Zimní sporty zafungují ať už máte rádi starší tituly, anebo ty novější.

Until Dawn - Interaktivní slasher pro majitele PS4 a PS5 situovaný do zasněžených hor. Zábava na víkend zaručena.

God of War - Další PS exkluzivita ze zasněžené severní krajiny není tak mrazivá jako jiné tituly. Hlavně, proboha, nechoďte do Múspelheimu!

Syberia - Parádní adventura, v níž se podíváte na Sibiř. Jednička i dvojka patří mezi klasiku.

Valheim - aktuální online hit s vikingy, kterou si mnozí nemhou vynachválit.

Never Alone - Plošinovka o přátelství eskymácké dívenky a polární lišky sice není úplně vybroušená, zato je ideální na víkend pro jednoho nebo dva hráče.

Batman: Arkham Origins/ Spider-Man: Miles Morales - Pro ty, kteří si nechtějí šetřit hry s tematikou Vánoc na svátky.

SkiFree - Hra s lyžováním, kde váš lyžar vždy končí jako sváča pro Yettiho. Pro ty, kteří si chtějí něco zahrát na pět minut.

The Thing - Starší hra na motivy úspěšného horroru. Odehrává se na Antarktidě. Jéj!

Resident Evil: Village - Zimní prostředí, to ano. Kbelík na pot (případně další tekutiny) je spíše žádoucí.

Ski or Die - Další klasická DOSovka pro pamětníky. Nechybí koulování a ježdění na duších!

Moorhuhn: Winter Edition - Další pětiminutovka. Starší vědí. Mladší si vygooglí. Nic pro vegetariány.

Ski or Die
Ski or Die
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama