Deset tipů, jak v Mass Effectu 3 nezklamat galaxii
Speciály Mass Effect Článek Deset tipů, jak v Mass Effectu 3 nezklamat galaxii

Deset tipů, jak v Mass Effectu 3 nezklamat galaxii

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

12

Projděte si deset dobře míněných rad, jak z Sheparda při zachraňování galaxie neudělat inkompetentního troubu.

Reklama

Pravdou je, že ne každý má na to stát se hrdinou. Kolena se rozklepala už i větším borcům, na jejichž úspěchu či neúspěchu závisely miliardy životů. Úspěšné odražení emzácké invaze jednoduše vyžaduje koule alespoň o velikosti tuleních mláďat a pud sebezáchovy někde na bodu mrazu. Jelikož nám ale zásah do cizího pohlavního ústrojí zatím úřady nepovolily (nepřestáváme však doufat), můžeme hráčům třetího Mass Effectu nabídnout alespoň několik tipů, jak na to. Víceméně.

1. Nerabujte zbrojnice

Je sice fajn, že jsou všechny zbraně nově přístupny každé třídě, ale to rozhodně neznamená, že byste se měli při každé příležitosti obrnit jako panna před motorkářským klubem. Pokud totiž vyrazíte do boje s každým slotem obsazeným, jediného boostu se dočká vaše ego. Veškeré tech ability a biotické schopnosti naopak budou vaším rozhodnutím trpět a jejich dobití bude trvat mnohem déle, než běžně. Nábojů je navíc po lokacích poházeno docela dost a většinou proto není problém zkusit štěstí pouze s jednou zbraní, za což budete mimo jiné odměněni rychlejším dobíjením schopností. A to někdy až o sto procent. Adepti by navíc měli do boje chodit povinně jen s jedním kouskem. Jejich základní schopnosti jsou totiž dostatečně silné na to, aby si poradili s většinou nepřátel a bonus, který získají v rychlosti dobíjení jim pak poskytne dostatečnou výhodu proti těm ostatním. Jen pozor na štíty.

2. Staňte se nebezpečným odstřelovačem

Pokud si na hrdinu hrajete radši z dálky a v kontrolovaném prostředí (na tom přece není nic zbabělého!), určitě zvažte možnost jít do třídy Infiltrator, jejíž následné vyšlechtění pro boj není zase tak složité. Předně investujte do poloautomatického M-13 Raptora, který sice neposkytuje dostatečný damage, aby vás to donutilo slintat blahem, ale za to nabízí rychlou střelbu bez nutnosti neustálého přebíjení. S mizerným poškozením si pak snadno poradíte nakoupením Hahne-Kedar kousků, kde každý poskytuje + 10 % k síle zbraní. Finální upgrade ve stromu schopností vám navíc umožní zvýšit si headshot damage o 15 %. Ve výsledku se tak dostanete k relativně rychlé zbrani se slušným poškozením, která při headshotu dává až směšně velký damage. Díky dostatečnému vylepšení navíc není třeba brát si do bitvy žádnou další zbraň a vaše schopnosti se tak budou dobíjet dostatečně rychle na to, aby se k vám nic s nepřátelskými úmysly ani nepřiblížilo.

3. Sejde z očí sejde z mysli

Neméně důležitým prvkem pro úspěšné ovládnutí třídy Infiltrator je nicméně i schopnost Tactical Cloak. Tu si pokud možno vylepšete co nejrychleji, přičemž se soustřeďte především na snížení doby dobíjení a zvýšení doby, kterou strávíte maskovaní, což vám zajistí dramatický nárůst úderné síly. Především v kombinaci s pomalejšími a silnějšími zbraněmi jako je odstřelovací puška, nebo brokovnice se při útoku, zatímco jste maskovaní, můžete těšit na udělení nechutně obrovského poškození. Navíc, při zredukovaném cooldwonu během pár vteřin opět zmizíte.

4. Nepřestávejte mluvit

Nikdy není pozdě začít trénovat na důchod a Mass Effect 3 se v tomto směru zdá být ideální volbou. Dejte si tu práci a mezi každou misí pendlujte alespoň chvíli po Normady a dávejte se do řeči s každým, kdo o to stojí. Existuje totiž docela velká šance, že se dočkáte informací o bonusových misích, nebo v některých případech i upgradů. To samé přitom platí i pro poflakování v Citadele. Po každém splněném questu se tam totiž objeví nová NPC postava s dalšími vedlejšími úkoly. Stačí se jen zaposlouchat. Zjevení každého nováčka, s nímž si můžete promluvit oznamuje pípnutí. A nepodceňujte ani krátká interview se svými parťáky. Budete-li dostatečně neodbytní při konverzaci s Liarou, můžete se těšit na Warp Ammo; pokec s Jamesem vám pak pro změnu vyslouží Carnage, unikátní schopnost zajišťující plošný damage.

5. Nebojte se učit novým věcem

Jakmile z vás rada opět udělá Spectra, dostanete přístup do soukromých kanceláří a jejich prostřednictvím i do speciálního terminálu pro vás a vám podobné. Ten se nachází přímo naproti lidského velvyslanectví a vřele doporučuji, abyste návštěvy neflákali. Nejen, že je jednou třeba za čas utřít prach a vysát, ale prostřednictvím terminálu taktéž získáte přístup ke své mailové schránce, v níž občas přistane zpráva, na kterou můžete odpovědět. Výsledkem mohou být další vedlejší mise a dokonce i nové vybavení.

6. Neházejte jako holky

Zkuste se na chvíli přenést přes fakt, že jste na základní škole medicinbalem nikdy nedohodili dál jak ke svému palci u nohy a dovolte Shepardovi pohazovat si s nepřáteli. Throw patří do kategorie biotických schopností a vlastně funguje tak trochu jako Síla. Jinými slovy, umožní vám srazit protivníky do kolen, aniž byste se jich byť jediným prstíčkem dotkli. Co je ovšem mnohem důležitější, tuhle schopnost je možné směrovat, díky čemuž není problém se takto vypořádat i s nepřáteli v krytu. Celý fígl je v tom, že musíte mířit lehce nad okraj objektu, za nímž se schovávají. Pokud zamíříte příliš vysoko, minete, pokud to ale vychytáte, koule čisté energie v pravou chvíli zahne jako dvacetileté manželky devadesátiletých ropných magnátů a zajistí vám relativní klid.

7. Vypořádejte se s bossy rychle a čistě

Jako každá hra i Mass Effect 3 disponuje slabšími a silnějšími nepřáteli. Ve chvíli, kdy poprvé narazíte na jednotku Brute je proto čas začít investovat něco málo do zbroj ničících schopností jako je Warp a Incinerate. Ty vám totiž umožní prokousat se v podstatě skrz cokoliv a během několika málo desítek vteřin se vypořádat i s Banshee či Ravagerem.

8. Schovávat se můžete jen vy

Tvrdí to i evropský tribunál, tak je na čase abychom s tím začali něco dělat. Kopírování je špatné a jakmile uvidíte, že se některý z protivníků po vašem vzoru snaží využívat krytů, musíte z něj udělat exemplární případ. Zapomeňte ale na ACTA, to vám nepomůže. Místo toho zkuste v hlasování podpořit kouzelnou abilitu Singularity, jež vše v okolí na krátký moment zvedne do vzduchu. Následné aktivování Warp, nebo Throw pak dá dohromady šikovné kombo, jež se postará o udělení maximálního poškození. Upgrade zajistí větší rádius i vyšší damage.

9. Co s Cannibaly a Maraudery?

Jakmile se Maruder spojí s Cannibalem červeným paprskem, neznamená to, že se mají vážně rádi, nýbrž že ho začal oplácávat zbrojí. Ta nejen že takto vybavené jednotce zvýší počet životů, ale místa, na nichž se zbroj nachází jsou kulkami nezranitelná, dokud je znovu neobnažíte. Pokud ovšem nemáte problém s přesností, stále můžete mířit na nekryté části jejich těl. Současně můžete využít jejich malých rozkládajících se mozečků, jenž jim velí konzumovat těla padlých spolubojovníků. Snadno je tak vylákáte na otevřené prostranství. Pozor ale na to, pokud mají plné životy. V takovém případě jim totiž požírání mrtvých zajistí výše zmíněnou zbroj. Poslední rada na závěr, pokud se dostanete do situace, v níž Maraudeři a Cannibalové bojují současně, důrazně doporučuji se nejdřív zbavit všech zástupců té či oné třídy.

10. Strach kulku nezastaví

Armour piercing je bezkonkurenčně jedno z nejužitečnějších vylepšení. Nejen, že se díky němu nebudete muset zdržovat se zbrojí protivníků, vaše kulky ... eh, náboje ... si poradí i s lehkým krytem, jímž projdou jako nůž máslem. Mimo to se tento mod postará i o rychlé odstranění bossů a nepřátel s riot shieldy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama