dlc-na-strane-dobra-nebo-zla
Blogy čtenářů Článek DLC - Na straně dobra, nebo zla?

DLC - Na straně dobra, nebo zla?

Jiří Markvart

Jiří Markvart

DLC (DownLoadable Content pro ty, kteří by náhodou nevěděli, případně pro ty, kteří mají rádi vysvětlivky v závorkách) je v dnešní době hojně…

Reklama

DLC (DownLoadable Content pro ty, kteří by náhodou nevěděli, případně pro ty, kteří mají rádi vysvětlivky v závorkách) je v dnešní době hojně diskutovaným pojmem. Jako každá inovace s sebou přináší několik málo významných kladů společně s hromadou „drobných“ záporů. Ty ovšem spousta lidí není schopna rozdýchat. A nedivme se jim!

Ona to ani tak nejsou pozitiva, jako spíše důsledky zavedení něčeho nutného, které s sebou nesou určité výhody. (Ano, mohl bych tuto nehezkou větu rozsekat na několik menších a srozumitelnějších, ale já zkrátka svoje čtenáře rád trápím.) Digitální distribuce her (samozřejmě i hudby, filmů a kdoví čeho ještě) již pomalu přechází z říše utopie do reálného světa a nenápadně začíná vytlačovat klasická přenosová média. To samo sebou přináší nepopíratelnou výhodu v tom, že k nakoupení hry stačí namačkat kolečko-křížek-šipka vlevo-křížek, případně nějakou jinou divokou kombinaci, a nemusíte se vůbec namáhat s chozením do obchodu. Pro DLC (dříve datadisky) to platí samozřejmě také.

To se ovšem nemusí líbit majitelům obchodů s počítačovými hrami (a je jedno jestli kamenných nebo internetových), neboť tak přicházejí o zákazníky, kteří svoje penízky sypou rovnou do náruče distributora. Nemluvě o tom, jak je taková procházka do herního obchodu zdravá. V každém věku!

S DLC přichází také větší svoboda v rozhodování, co chci koupit. Vydavatelé mají možnost svoje „datadisky“ rozkouskovat do více balíčků, prodat to celkově za vyšší cenu než v případě dokoupeného CDčka, ale na oplátku vám dávají možnost koupit si jen to, co opravdu chcete nebo využijete.

Na druhou stranu toto svádí ke krokům, jaké jsme viděli v případě druhého dílu Mafie. Zde se autoři nerozhodli rozdělovat na jednotlivá DLC herní přídavky, ale rovnou část samotné hry (viz parodie ve videu níže). Vzhledem k rozšířenosti digitálního pirátství krok celkem rozumný (investice se vrátí rychleji), ale vůči poctivému hráči nespravedlivý.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Iy0nVslhfkk?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Iy0nVslhfkk?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

O faktu, že je dnes slovíčko DLC populární svědčí i to, jak mají vydavatelé potřebu nazývat DLC vše, co jen jde. Vrátím se několik dní zpátky k okamžiku, kdy jsme vás na Zingu informovali o tom, že Konami vydává zdarma dostupné DLC, které přináší aktualizované sestavy a několik oprav. Dva roky zpátky by to byl prachobyčejný patch. Dnes, světe, div se, nestahujeme opravu, ale DLC. Samozřejmě, že se nejedná o žádný velký průšvih, ale i tak to je přinejmenším úsměvné.

O tom, která hromádka výhod/nevýhod nakonec převáží, se dá zatím jenom spekulovat. Vše ukáže čas. Možná se dočkáme doby, kdy nebudou vydavatelské společnosti experimentovat a DLC se tak stane skutečným přínosem pro obě strany.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama