Dojmy z hraní alfa verze Matcho
Preview Matcho Článek Dojmy z hraní alfa verze Matcho

Dojmy z hraní alfa verze Matcho

David Bernard

David Bernard

3
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Červená, modrá a žlutá, zde nepochodí hlava dutá.

Reklama

Kingdom Come: Deliverance, Mafia, Beat Saber, Arma. To jsou tituly, o kterých slyšel téměř každý, kdo se o videohry zajímá. Všechny zmíněné vznikly v našich luzích a hájích a dokázaly oslovit miliony fanoušků na celém světě. Tuzemská tvorba je oproti zahraniční rozhodně menší, ale hry mnohdy děláme o to kvalitnější. Většinou se jedná o indie hříčky, jakými jsou například výtvory ze studia Amanita Design. Sem tam se ale objeví i nějaký ten obří projekt. Celkově mi přijde, že se naši tvůrci stále drží hesla "zábava především", což naprosto schvaluji. Když se nám tak do redakce dostala alfa verze hry Matcho, na které pracuje FiolaSoft Studio, neváhali jsme a pustili se do testování.

Originální a zábavné

Říct o Matcho, že se jedná o pouhou střílečku, by bylo značně zavádějící. Tvůrci totiž přináší velice zajímavý a originální koncept Match-3 FPS, který spojuje střelbu z první osoby s logickým uvažováním a klade důraz na rychlé reakce. Kéž by mi zase bylo dvacet a ve škole jsem dával větší pozor. Na papíře to může znít podivně, ale jedná se o čistou formu herní zábavy, na kterou jsem již delší dobu nenarazil. Velkou roli hraje také notné využití plošinovkových prvků. To vše je okořeněno příběhem a humornými situacemi. Matcho je ve výsledku akční logickou adventurou, která dokáže zábavným způsobem potrápit vaše mozkové závity.

Matcho spojuje střelbu s logickým uvažováním.

Děj Matcho se točí okolo invaze mimozemské civilizace. Tvůrci slibují, že se bude jednat o nelineární příběh nabitý humorem a několika konci. Alfa verze obsahovala pouze jednu příběhovou misi, navíc vytrženou z kontextu, a tak nelze příliš domýšlet, o co vlastně kráčí. Mimo příběhovou misi je dostupný také herní mód Arena Trials, ve kterém se snažíte plnit výzvy a dosáhnout co možná nejvyššího score. To, co jsem měl možnost během testu hrát a vidět, na mne působí veskrze pozitivně a dobře jsem se bavil. Při boji se střelbou snažíte označit tři a více stejnobarevných nepřátel, kteří po spojení explodují. Pokud budete opravdu rychlí, dokážete své útoky řetězit do komb. Ale pozor! Nečekejte žádné klasické zbraně či nepřátele. Střílet budete díky schopnostem, které hlavní hrdina získal spolu s nemocí, jež ho sužuje. K eliminaci barevných robotů mu tak postačí pouze energie vyslaná z jeho dlaní. Souboje probíhají ve frenetickém tempu a hojně využijete např. běhaní po zdech, dvojité skoky či energetický hák. U bossů musíte využívat důvtip a občas dojde i na pasáže s plížením. Matcho přinese i multiplayer v podobě PVP.

Dojmy z hraní alfa verze Matcho

Kandidát pro virtuální realitu

Matcho běží na Unreal Enginu 5 a i když je hra teprve v alfa testování, neměl jsem více než pár technických problémů. Ano, hra potřebuje ještě spoustu práce, tvůrci se ale dle mého názoru vydali správným směrem. Během příštího roku by mělo dojít na vydání plné verze, a to na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Nikde jsem bohužel nenašel informaci o tom, že by bylo Matcho vyvíjeno i pro virtuální realitu. Hra k tomu přímo vybízí a určitě by dostala zcela jiný rozměr. Veškeré postavy jsou namluvené a anglický dabing se dobře poslouchá. Při vydání bude Matcho obsahovat i český dabing, což by pro tuzemské hráče mohlo upevnit již tak solidní humorné prvky.

Styl hraní přímo vybízí k virtuální realitě.

Herní prostředí je velice pěkné. Džungle, chrámy a hory působí v kontrastu s mimozemskou technologií parádně a zvuky při střelbě lahodí uchu. Unreal Engine 5 je znám mimo jiné také pro svou dobrou optimalizaci a na sestavě Ryzen 5600x, RTX 3070Ti a 16 GB Ram mi hra běhala více než slušně, což je u alfa verzí docela ojedinělé. Stylizace k Matcho zcela sedí a mohla by oslovit i menší hráče, kteří teprve začínají. Tomu navíc nahrává fakt, že se jedná o veskrze nenásilný titul, který bude kompletně v češtině.

Dojmy z hraní alfa verze Matcho

Dobrý pocit

Logické adventury patří k vůbec mým prvním zkušenostem s videohrami. Pamatuji si, jak jsem jako malý kluk dlouhé hodiny bloudil v Myst, Poslu Smrti či první Syberii. Důvodem bylo to, že mi rodiče nepovolovali násilné hry, ale stejně jsem si potají pouštěl Duke Nukem 3D, Wolfenstein a Doom. Matcho kombinuje oba žánry a tím je pro mne velmi atraktivním. Střílet, běhat, skákat a řešit logické úkoly? Sem s tím! O to více mne těší, že vzniká právě u nás. Po každém správně vyřešeném problému se dostaví pocit uspokojení a naprosto mne pohltilo zpracování zvuků a hudby. Autorům z FiolaSoft Studios přeji úspěšný zbytek vývoje a je zcela jasné, že si příští rok zahraji plnou verzi. Hry jsou přeci především o zábavě a tu mi alfa testování Matcho bezesporu přineslo. Těším se.

Matcho vyjde během roku 2023 na PC (Steam), PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama