Dojmy z hraní Far Cry 5
Preview Far Cry 5 Článek Dojmy z hraní Far Cry 5

Dojmy z hraní Far Cry 5

Adam Dvořák

Adam Dvořák

52
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Jaké jsou naše dojmy z několikahodinového hraní open-world střílečky Far Cry 5?

Reklama

Říkají mu Otec. Vůdce sekty střežící zalesněné srdce severoamerické Montany. Síla, se kterou se musí počítat a hlavně bojovat. Nastal čas očistit panenské lesy od fanatické diktatury plné strachu a násilí. Je ale jasné, že když se kácí les, létají třísky a vy si můžete být setsakra jisti, že to bude pořádná smršť.

Hallelujah!

Zkusil jsem si úvodní tři hodiny hraní netrpělivě očekávaného pokračování kultovního Far Cry s pořadovým číslem pět. Tentokrát je děj zasazený do severní části Spojených států – Montany. Křišťálově čistá, nedotčená příroda plná lesů, jezer, řek a skalisek se stane vašim bojištěm proti fanatické náboženské sektě vedené samozvaným vůdcem Josephem Seedem zvaným familiární přízviskem Otec. Jak už jsme ze světa Far Cry zvyklí, vždycky se najde nějaký ten šílenec, který bezostyšně terorizuje své okolí a ani u Otce tomu není jinak. Neštítí se mučení, vraždění, únosů a obstojně zvládá i pozici kápa organizovaného zločinu. Je na čase ale useknout tuto hadí hlavu, protože jedině tak se zbavíte celého těla.

Wau… prostě Wau

Hra začíná právě okamžikem, kdy se skupina policistů vydává do hlavního sídla sekty, aby si s sebou odvedla jejího vůdce. Nechci a ani nebudu popisovat, jak se vše bude odehrávat, protože tato scéna byla podle mne jedna z nejlepších úvodních sekvencí, co jsem v životě viděl a bylo by škoda, kdybych vás o ni připravil. Jen řeknu, že je tak silná, že by se jí mohl vyrovnat začátek hry BioShock Infinite, který mi taktéž způsobil silné bušení srdce.

V pozdější částí se vám již nabízí celý otevřený svět a musím říct, že je ohromný. Krásně zpracovaná příroda, která opravdu bují životem. Na každém rohu se setkáte s divokou zvěří, s vylekanými ptáky vylétávajícími z keřů, rybkami vyskakující nad hladinu, nebo se zmatenými srnkami, které vyplašila záře autoreflektorů. Svět zde opravdu žije, má vlastní infrastrukturu, civilisty a hlavně sektáře.

„Akční stránka hry je velice povedená, byť se časem může vytratit atmosféra z úvodu a pomalu inklinuje ke klasickému Far Cry hernímu stylu.“

Samozřejmě, že o krajině by se dalo psát hodiny a hodiny (Dokonce jsem se párkrát přistihl, že ignoruji misi a se stékající slinou se rozhlížím po okolí), ale pochopitelně že nejdůležitějším aspektem hry je boj. Stejně jako tomu bylo například u posledních Ghost Recon Wildlands, musíte osvobozovat území a bojovat s menšími bossy, abyste se po potravním řetězci dostali až k samotnému Otci. K dobytí jednotlivých zón je zapotřebí dělat tyto věci: osvobozovat civilisty, obsazovat základny, dobývat nepřátelská stanoviště a v neposlední řadě ničit „svatyně“. Tyto stavby působí jako malé, chráněné kapličky a jejich zničením snižujete dosah vlivu sekty. Na boj nebudete sami, postupem hry se k vám přidávají další a další postavy. Nejen ty hlavní, které jsou předem připravení, ale i například civilisté, kteří, když je osvobodíte ze zajetí, se vám odvděčí spoluprací. Můžete jim dávat úkoly typu zabij támhletoho, dostaň se sem atd. a oni je až s ninžovskou přesností splní (Jo, každej civilista má přece armádní výcvik).

Bojuj abys žil, žij abys bojoval

Akční stránka hry je velice povedená, byť se časem může vytratit atmosféra z úvodu a pomalu inklinuje ke klasickému Far Cry hernímu stylu. To nemusí být na škodu, ale bojím se nevyužitého potenciálu. Jak jsem již říkal, měl jsem možnost se hrou trávit příjemné tři hodiny, čímž jsem neodhalil ani pět procent z toho, co Far Cry 5 nabízí.

Jedna z misí, která mi utkvěla v paměti, byla zbavit se postavy jménem Řezník. Cestou k tomuto úkolu mne provázela sličná, leč zjizvená dívčina a aby nebylo trapné ticho, vyprávěla mi o našem cíli. Pán byl očividné monstrum a já se už nemohl dočkat až jeho sémě bude vymazáno z povrchu zemského. Vybaven kladkovým lukem (a samozřejmě i kvalitním střelným arsenálem) jsem se připlížil k místu, kde se odehrávalo plamenometné upalování nevinných. Ano, chtěl jsem, aby Řezník trpěl. Po systematickém vyhlazení všech podřadných nepřátel došlo i na jejich šéfa. Po vzoru Vinnetoua jsem do něj nejdříve nasázel pár dobře mířených šípů, přepnul si na pušku a jediným výstřelem „na komoru“ (na palivovou nádrž umístěnou na zádech) jsem se postaral o parádní ohňostroj. Montana má konečně mstitele a hrdinu, kterého si zaslouží!

Nejvíce záporných vlastností jsem viděl bohužel u nepřátel. Jsou stále hloupí, stejně jako tomu bylo i u předchozích dílů a přijde mi, že se vůbec tato problematika neposouvá dál. Například pokud vyšlete svého kolegu do nitra základny, nikdo si ho nevšimne (i když na něj všichni vidí). On si v klidu projde celým stanovištěm a podřízne svému cíli hrdlo. Následně se do boje pustíte i vy a váš kolega je téměř ignorován. Celá ta smršť kulek jde přímo na vás. Ano, také po něm tu a tam vystřelí, ale to jen aby se neřeklo. Alespoň že váš kumpán je také schopný zabít pár sektářů a není jen „přidanou“ postavou.

Jak to vypadá do budoucna?

Co mi páni z Ubisoftu řekli, bylo to, že hra nabízí hodiny a hodiny hraní, a to jen kolem hlavního příběhu. Montana nikdy nebude svobodná, dokud nesplníte všechny mise a nedobudete poslední píď na zemi a v pozdější části titulu i na nebi. Hromada vedlejších úkolů se tak postará o další motivaci věnovat Far Cry nějaký ten čas navíc. Dále mi bylo řečeno, že se po vydání časem objeví i víkendové výzvy, které budou komunitu zásobovat stále novými úkoly. Zapomenout nemůžeme na editor map, který obsáhne věci z Assassin's Creed, Watch Dogs nebo předchozích dílů Far Cry. Ohledně foto módu, podobného jako u Assassin’s Creed, se vedly spekulace.

Vypadá to, že tu budeme mít pokračování, které opravdu bude stát za to. Já osobně se už moc těším na to, až se dostanu Josephovi Seedovi na kobylku. Doufám, že si někdo v redakci se mnou střihne kooperaci, protože ve dvou se to vždycky lépe táhne. Far Cry 5 je už za dveřmi, nabruste si tedy všechny nože, nabijte zbraně a napněte tětivy, protože nás čeká opravdu pořádná jízda.

Těšíme se

  • na úžasné prostředí Montanských lesů
  • na kooperativní hraní s přáteli
  • na hutnou atmosféru ze sektářského prostředí
  • na stovky hodin hraní a týdenní výzvy

Bojíme se

  • že umělá inteligence opět nebude inteligentní
  • že hutná atmosféra na začátku se už dále v průběhu hry nezopakuje

Shrnutí: Finální verdikt je takový, že se na Far Cry 5 rozhodně těším a doufám, že z originálního námětu sektářství vyždíme co nejvíc. Graficky to už dokázal, teď jen přesvědčit o tom, že nás může zaujmout i něčím novým. Potenciál totiž rozhodně má.

Far Cry 5 vyjde 27. března na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru předobjednáte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama