Dojmy z hraní Feudal Alloy
Preview Feudal Alloy Článek Dojmy z hraní Feudal Alloy

Dojmy z hraní Feudal Alloy

Jakub Němec

Jakub Němec

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Chopte se meče a akvárka, jdou se rozbíjet stroje!

Reklama

Hráli jsme na: PC

Ne, nezbláznil jsem se. První věta mého krátkého vhledu do středověkého světa Feudal Alloy je zcela na místě. Znojemští tvůrci z Attu Games (Toby: The Secret Mine) si totiž do svého nezvykle situovaného světa mísící malebný středověk s robotickou invazí vybrali za hlavního hrdinu robota, na jehož krku najdete akvárko s inteligentní rybičkou. Náš mix železa a skla nese jméno Attu, stejně jako název dvoučlenného českého studia, a původně byl obyčejným farmářským strojem. Jak se dalo čekat, jeho osudy se ubírají nečekaným směrem, vedoucím k řadě dobrodružství. A my se na jeho první rytířské kroky půjdeme blíže podívat.

Mechanický mstitel

S Attuem se v ochutnávce české metroidvanie ocitnete v jeskyni ústící do lesa. Už během prvních kroků začnete chápat základní myšlenku boje. Zběsilým sekáním nic nevyřešíte. Nejen že nepřátelé umí švihat svými meči, cirkulárkami a kdoví jakým harampádím z dílny nebezpečně daleko, ale váš robot se umí pěkně zavařit. A to doslova. Pokud budete jen bez rozmyslu kolem sebe mávat mečem, obvody rybou ovládaného stroje se zavaří a musíte vyčkat na jejich zchlazení (nebo využít mrazících směsí). A v podobném duchu se učíte neustále.

Automatova odysea se totiž skládá z řešení jednoduchých logických úkolů (zapnutí spínačů, otvírání dveří, přemostění laserů), které s sebou přinášejí cestování mezi rozličnými kobkami a kobkami, v nichž na vás číhají po oleji lačnící nepřátelé. Každý nový kousek si zaslouží vaši pozornost, ale především opatrné oťukávání zaručí úspěch. Jakmile se totiž naučíte útočné chvaty svého oponenta, snadno se jim vyhnete a můžete uštědřit svou ránu. Nečekejte žádné kotrmelce a úskoky alá Dark Souls, problémy řeší spíše vhodně aktivovaný blok.

„Nakonec po každém oponentovi zbude z výbuchu v oblacích páry a stříkancích životodárného oleje (také si budete často promazávat klouby, abyste doplnili zdraví) jen mastný flek a pokračujete dále.“

Na nebezpečné stroje, jež se s vámi nechtějí přátelit, nemusíte jít s holýma rukama a zrezlým mečem. Postupně budete nalézat řadu pokladů ukrývajících jak zbraně, tak brnění. Za nasbírané peníze pak můžete obchodovat u místního hokynáře, který vám může nabídnout i vybavení speciálnějšího zaměření. Granáty, které se také povalují v rozbitelných bednách v rámci úrovní, oplývají vlastnostmi různého ražení (oheň, mráz) a využijete je k ostřelování z vyvýšených plošin či při útěku před silnějším robotem.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_zoom="true" jnewsslider_title="Obrázky z hraní Feudal Alloy" ids="96026776,96026777,96026778,96026779,96026780,96026781,96026782"]

Mistr meče

Kromě žabařských pohybů vaší kalenou ocelí se postupně naučíte nové triky. Získáváním zkušeností (sbíráním součástek) se postupně propracujete k pohybům, jež vám pomohou ze svízelných situací. Včasné odblokování úderu nepřítele a zabodnutí meče do soukolí jeho útrob přinese úlevné zadostiučinění (tím spíš, pokud vás daný nepřítel rozpáral již v několikerých dřívějších pokusech). Nakonec po každém oponentovi zbude z výbuchu v oblacích páry a stříkancích životodárného oleje (také si budete často promazávat klouby, abyste doplnili zdraví) jen mastný flek a pokračujete dále.

V rámci neúspěchu vás Feudal Alloy nijak krutě netrestá. Přijdete pouze o neuložený postup a získané součástky, obnoví se příšery z kovošrotu a můžete zkusit pokořit problematickou část znovu a s větším úspěchem. Ukládací panely jsou rozesety po světě relativně hojně, takže se nedostaví ani proklínaná frustrace, která by mohla u klasických metridvania titulů hrozit. V demu jsme nepotkali žádného soka, jehož bychom s troškou důvtipu a obratnosti nerozsekali i základním vybavením. Ani závěrečný boss nám moc nezatopil, i když už měl tužší kořínek. To ovšem neznamená, že ve výsledné hře nebude obtížnost vyšší, nechme se překvapit.

„Stroje při svém pohybu vyluzují uvěřitelné mechanické zvuky, neustále nějak skřípou a funí a pocit středověké továrny není daleko od pravdy.“

Malebná krajina

Čím si nás ovšem Feudal Alloy získal na první pohled, bylo audiovizuální zpracování. U nezávislých titulů jsme si už zvykli na ručně kreslenou grafiku, ale už dlouho jsme se nezasnili tak jako nad poetickými lesy, které se budou míhat v pozadí během vašeho pobíhání po úrovních. Podzemní prostory už jsou trošku obyčejnější, ale to neznamená, že se nepovedly. Zároveň se připravte na řadu vtipných detailů číhajících za každým rohem či v bohatě rozmístěných tajných místnostech.

Roztomile útočně vypadají také vaši nepřátelé, jež posíláte do křemíkově akvarijního nebe. Každý totiž ve své hlavě chová stejného šupinatce, který vládne také jeho tělu. Na každý mechanický subjekt je radost pohledět. Při svém pohybu vyluzují uvěřitelné mechanické zvuky, neustále nějak skřípou a funí a pocit středověké továrny není daleko od pravdy. K tomu všemu vám do uší proudí líbezné melodie ovlivněné naší středověkou hudební tradicí. Co více si od indie titulu přát?

V krátkém demu jsme nenarazili na žádnou větší technickou chybu a budeme doufat, že stejně povedenou odladěnost najedeme také v konečném díle. Z našeho pohledu se v titulu skrývá velký potenciál, takže se máme na co těšit. Celkem nenáročná metroidvania (alespoň prozatím), funkční RPG model, nápadití nepřátelé, technická preciznost a audiovizuální zpracování slibují možná budoucí plošinovkový hit z jihu Moravy. Snad se v konečné fázi nic nepokazí.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_zoom="true" jnewsslider_title="Obrázky z hraní Feudal Alloy" ids="96026789,96026788,96026787,96026786,96026785,96026784,96026783"]

Těšíme se

  • na využití netradičního prostředí v příběhu
  • na plné využití RPG systému v soubojích
  • na zajímavé nepřátele
  • na audiovizuální zpracování
  • na další českou povedenou hru

Bojíme se

  • že se něco pokazí

Shrnutí: Znojemské studio Attu Games se vydalo do světa se svou představou plošinovkové metroidvanie. Robot Attu s rybičkou v akvárku místo mozku bude ve Feudal Alloy řešit jednoduché hádanky, hledat tajné místnosti, zlepšovat své vybavení i vlastnosti a řezat jednoho mechanického nepřítele hlava nehlava ve středověkém světě ovládaném stroji. Držíme palce, aby se vše povedlo jako v demu.

Feudal Alloy očekávejte ve třetí čtvrtletí letošního roku ve verzích pro PC, Mac, Linux, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama