Dojmy z hraní Last Train Home
Preview Last Train Home Článek Dojmy z hraní Last Train Home

Dojmy z hraní Last Train Home

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5
Platformy Windows PC

Legionáři si dokáží cestu prostřílet.

Reklama

Považuji se za velkého fanouška historie, tím pádem jsem byl oznámením Last Train Home velmi příjemně překvapen, protože zrovna tato kapitola aktivit československých vojáků v zahraničí rozhodně není dávána do popředí úplně aktivně. Hodně jsem se těšil na to, až si kousek od vývojářů z Ashborne Games vyzkouším a myslím, že to stálo za to. Více se ale dozvíte v následujících odstavcích našich dojmů z hraní.

Vlak pro vás v Last Train Home představuje vše

Celé mé dobrodružství odstartovalo ve vlaku, tedy lépe řečeno u něj, protože bylo třeba prozkoumat okolní usedlosti a kdo jiný by se toho měl zhostit, než parta mých odhodlaných bojovníků. Jakmile skončila instruktážní pasáž, ihned jsem se mé partičky chopil a podobně jako v jiných taktických RTS jsem se s nimi vydal vstříc dobrodružství. Upřímně jsem byl velmi překvapen tím, že mi hra Last Train Home nabídla velmi specifický dabing. Kromě českých hlasů jsem měl možnost poslouchat také slovenské mluvčí. Nejednalo se však o překvapení nepříjemné, spíše naopak. Jen málokdy totiž u her lze zaslechnout našince. Přítomnost tohoto prvku hodně navýšila celkovou atmosféru, a dokonce je doporučeno jej mít aktivovaný, což po absolvování dema zcela chápu.

Příběh Last Train Home, nebo minimálně to, co jsem z něj mohl vidět, je dost temný. Ukazuje totiž bez většího ostychu hrůzy války. Často se proto na svých cestách nesetkáte s nikým, kdo by vůči vám měl vyloženě pozitivní postoj. Vojáci jsou zkrátka zlo a vy jste pro obyčejný lid hrozbou. A to už vůbec nemluvím o jednotkách Rudých, pro něž byl můj vlak trnem v oku od počátku, až do konce mé cesty. Jakožto správný velitel vojenských sil jsem zpočátku sázel v rámci voleb na neutralitu, avšak nešlo se jí držet věčně. Nakonec došlo i na boj.

Bitvy se v Last Train Home odehrávají na strategických mapách. Tedy střety a také průzkum, který jim většinou předchází. Skupina, s níž putujete po strategických mapách, evokuje vzpomínky na Commandos. Vždy s ní máte dostatek prostoru k sesbírání surovin a popřípadě prozkoumání okolních prostor tak, aby se vám podařilo si před nadcházejícím bojem s nepřáteli najít co nejvýhodnější pozici. Práce s krytím je tady opravdu důležitá. Stejně tak je zásadní správné užívání herních tříd. Vojáci jsou totiž rozděleni do různých rolí, mezi nimiž neschází průzkumník, kulometčík, nebo obyčejný voják operující s bajonetem, se kterým propichuje nepřátelská břicha.

Rudá síla však nebyla jediným problémem, se kterým jsem se během hraní setkal. Čekala tu na mě také hromada náročných momentů. Jednou se porouchal motor, jindy zase nešel podle mých představ lov v malém lesíku, kde se jedna z postav zranila. Třešničkou na dortu pak byly volby, které jsem musel během průjezdu krajinou učinit. Hodně se mi líbila skutečnost, že jednotlivé postavy tu prochází vývojem a občas utrpí nějaké to zranění. Začátečník tedy občas sice přijde do boje jakožto nepopsaný list bez širší škály schopností, avšak netrpí žádnou fyzickou vadou na kráse.

Pokud jde o samotné přesouvání po mapě, to tu probíhá dvěma způsoby. Hlavním nástrojem vaší skupiny je samozřejmě vlak, který převáží jídlo, munici a celkově poskytuje podporu vaším mužům. Nemusíte ho však používat vždy. Jednotka se totiž dokáže pohybovat i sama, takže když náhodou dojde uhlí, vždy se dá situace minimálně na nějakou dobu zvládnout. Dlouhodobě to ale bez mašinky a hromady vagonů nejde, protože vojáci jsou i přes velkou výdrž stále pouze jen lidé.

Ambice Last Train Home jsou patrné

Demo Last Train Home mě velmi příjemně překvapilo. Bylo mi v něm totiž nabídnuto vše, co od zástupců tohoto žánru očekávám. Dostal jsem do rukou velmi vydařenou taktickou strategii s prvky survivalu. Ta je schopná zaujmout nejen za pomoci zpracování herního světa a prezentace historie, ale také taktických bitev odehrávajících se v reálném čase, a především dabingu obsahujícího české, slovenské i ruské pokrytí. Dabing se podle mého stane jedním ze zásadních faktorů tohoto projektu, který má velké ambice. Upřímně už se nemohu dočkat na to, až opět nasednu do vlaku a vydám se spolu se svými hochy a děvčaty vstříc Sibiři plné rudých nepřátel bez slitování. Last Train Home vychází na PC. Přesné datum vydání hry zatím nebylo uvedeno. Dorazit má hra však ještě letos na Steam.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama