Dojmy z hraní Manor Lords
Preview Manor Lords Článek Dojmy z hraní Manor Lords

Dojmy z hraní Manor Lords

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1
Platformy Windows PC

V čele středověkého panství.

Reklama

O strategii Manor Lords toho bylo v minulých týdnech napsáno skutečně hodně. Jak by také ne, když se jedná o jeden z nejočekávanějších titulů, které je možné na Steamu nalézt. Dost už však bylo spekulací o hratelnosti, nyní tu pro vás máme řádné dojmy z hraní, v jejichž rámci si můžete přečíst více o budování, technickém stavu a také soubojích.

V RTS Manor Lords dostanete příležitost ukázat své vůdcovské schopnosti

Strategie Manor Lords z hráče udělá pěkně ze startu pána či paní nově vzniklé vesnice, která potřebuje někoho, kdo by jí ukázal směr. A proč by to nemohla být právě vámi vytvořená postava. Budování tu funguje na stejném principu jako ve většině žánrových děl, takže už od počátku se snažíte vytvářet na sebe navázané řetězce budov, díky nimž prostor roste a prosperuje. Velký důraz je pak kladen na realizaci cest a především utěšování potřeb obyvatelstva spojených s jídlem a bezpečím.

Jen nadšený lid totiž dokáže efektivně pracovat a posouvat se po společenském žebříčku, což rozhodně chcete. Právě růst rodin vám dlouhodobě dává možnost vytvářet z na první pohled obyčejných domků slušně fungující dílny schopné produkovat luky, nebo jinou výstroj potřebnou k expanzi. Koncept domků, s nimiž se dá více pracovat se mi tu hodně líbí, protože hráč nemůže prostě jen postavit pár produkčních budov, ale je nucen přemýšlet také nad tím, jaká rodina se ujme kterého údělu, protože za ten platíte, zatímco přesouvání obyčejného lidu mezi zaměstnáváními je bezplatné.

Určitě ale nepočítejte s tím, že vše dostanete hned ze startu. Jak už to tak ve strategiích bývá i v Manor Lords dost záleží na tom, jak moc jste schopni dělat své lidi spokojené. Když vesnici zajistíte tržiště se všemi potřebnými surovinami a jako bonus vesničanům postavíte kostel s hospodou, můžete sledovat jak domečky během střídajících se ročních období rostou a s nimi také příjem celého místa, které se transformuje v centrum civilizace u něhož bude nezbytné počítat s tím, že se občas stane terčem nájezdů, nemocí i požadavkům ostatních velkých mužů a žen formujících osudy těchto středověkých krajů. S dalšími vůdci je možné vést diskuze, nebo jim naopak klást požadavky, což může vést k různým situacím. Tento prvek má ale aktuálně jen velmi ostré kontury, takže často dochází k boji.

Když autor Manor Lords před nedávnem prezentoval, že tohle rozhodně nebude žádný Total War, měl ve své podstatě pravdu. Střety jsou tu totiž velmi výjimečnou záležitostí. Tedy elementární souboje s bandity až tak nepočetné nejsou, avšak když se bavíme o velkých bitvách s nimi příliš nepočítejte, protože nikdo tu nemá po ruce tisíce, nýbrž většinou pouhé stovky a vy na tom nejste o mnoho lépe, jelikož tahle doba porodnosti moc nepřeje a když už se náhodou daří vždy je tu válka či nemoci schopné redukovat přemnožený lid.

Samotný formát bojů stojí na slušných základech, které odpovídají normám tohoto žánru. V praxi to znamená, že když přeci jen na nějaký ten větší střet dojde, lze se těšit na pěknou bitvu plnou vystřelených šípů, štítových hradeb, umírajících mužů a vítězů ženoucích se napříč polem za těmi, jimž štěstíčko tolik nepřálo. Už se nemohu dočkat na to, jak tento prvek autor rozpracuje v následujících měsících, protože už nyní je na střetech i přes omezenější škálu jednotek patrný potenciál.

Středověká strategie Manor Lords má bezpochyby potenciál

Manor Lords je velmi detailně zpracovaný simulátor kontroly středověkého panství, který dává hráči možnost ujmout se středověké vesnice a pomaličku z ní vybudovat úctyhodné osídlení s vysokým potenciálem přežít následující dekády. Sledovat je tu možné stavbu domů, střídání ročních období a také samotný růst. Vše stojí primárně na vašich budovatelských rozhodnutích, která vedou k vzestupu i pádu celého uskupení.

Během hraní mi přišlo, že vám dává tvůrce velkou volnost v tom, jakým způsobem můžete hrát. Samozřejmě jsou tu dobové limity a různé menší ekonomické nedostatky, avšak celkově mě stavění bavilo a pěkně se na něj dívalo, což osobně považuji za dost důležité, protože nemám u strategií problém trávit hodiny sledováním toho, jak mnou vytvořený celek funguje. Pochválit bych pak chtěl i optimalizaci, která je v porovnání s jinými hrami aktuálně vstoupivšími do předběžného přístupu na brilantní úrovni. Manor Lords ve všech ohledech vstupuje do této fáze vývoje ve slušné formě, tak snad jeho autoru vydrží síly a dodá nám v budoucnu maximálně odladěný středověký titul.

Manor Lords bude dostupné v předběžném přístupu od 26. dubna 2024 na PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama