Dojmy z hraní Martha Is Dead
Preview Martha is Dead Článek Dojmy z hraní Martha Is Dead

Dojmy z hraní Martha Is Dead

Ondřej Partl

Ondřej Partl

1
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Jak se zatím rýsuje nový titul od tvůrců The Town of Light?

Reklama

Videoherních hororů můžeme v dnešní době nalézt mraky, avšak dost z nich úplně kvalitami nehýří, kdy navíc častokrát ani nezvládají děsit, případně používají levných lekaček, které osobně moc nemusím. Nicméně čas od času se ukáže nějaký lepší projekt, který dokáže zaujmout. Osobně mohu vyjmenovat třeba kyberpunkový Observer (podle mého stále nejlepší věc od polského Bloober Teamu - recenzi čtěte zde), příjemně překvapivé The Beast Inside (naše recenze tady), podmanivé Mundaun či vynikající vrstevnatou záležitost z loňského roku – Inscryption (recenze zde).

A do oka mi padl i nový projekt malého zhruba desetičlenného týmu LKA, který už ve svém předchozím počinu, The Town of Light, ukázal, že s atmosférou rozhodně pracovat umí. Jejich chystaná novinka Martha Is Dead pak z novinek i dostupných informací působila, že půjde v podobných šlépějích, jen tentokrát se bude jednat o něco ambicióznější titul. A poté, co jsem měl možnost odehrát zhruba polovinu hry, to mohu víceméně potvrdit.

  • Platforma: PC (testovaná verze), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X/S
  • Datum vydání: 24. 02. 2022
  • Výrobce: LKA
  • Žánr: Adventurní psychologický horor z první osoby
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Přístupnost: 18+
  • Cena: 29,99 eur (740 Kč)

Nepříjemné pozdravy z Itálie

Je mi však jasné, že mnoho našich čtenářů není se hrou obeznámeno, takže pro ně mohu uvést, že se jedná o first-person psychologický thriller/horor. Příběhově se zde podíváme do roku 1944 do prosluněné Itálie, kdy během této doby, v níž zesiluje druhoválečný konflikt mezi německými a spojeneckými vojsky, se musí mladá Giulia vypořádat se smrtí její sestry/dvojčete, a zároveň se pokusí zjistit pravdu o tom, co se jí skutečně stalo.

Celé toto vyprávění posléze kombinuje události z reálného světa, který je díky válce sám o sobě depresivní (ačkoliv je zde do kontrastu krásně dáno malebné prostředí italského venkova), s různými nadpřirozenými výjevy, přičemž to je celé okořeněné téměř až pohádkovými scénami. To dohromady dává velice atmosférický zážitek, který nabízí i několik opravdu nepříjemných scén, a hlavně zajímavé kulisy. Ostatně do hlavy se mi velice často dostávala myšlenka, že to trochu působí jako Faunův labyrint či Ďáblova páteř od Guillerma del Tora, ačkoliv se tyto filmy odehrávají ve Španělsku. Navíc se hře věru daří udržovat jistý prvek nejistoty, kdy jsem několikrát začal zpochybňovat některé dříve uveřejněné informace a upřímně jsem velice zvědav, jak se nakonec situace vyvrbí a jestli mé teorie jsou správné. Jen možná škoda trochu zmatečného startu.

Zvukem směrem k úspěchu

Nicméně o samotnou atmosféru se stará i povedená stránka zvuková. Autoři se ostatně dušují faktem, že se jedná o vůbec první indie hru, která má v základu nastavený italský dabing, jenž má hráče ještě více vtáhnout do zdejších událostí. Osobně jsem za tuto skutečnost rád a velice si ji cením, avšak zároveň je třeba upozornit, že pokud neovládáte italštinu, tak se nevyhnete čtení titulků (anebo si jednoduše zapněte dabing anglický či jiný, kterému rozumíte). Nicméně si dovolím tvrdit, že mi právě italský dabing v některých chvílích přišel takový trochu bez duše, což ovšem může být i záměr. To už nechám na vašem rozklíčování.

Velkou duší ovšem oplývá hudební doprovod. Těšit se tak můžete na dobové skladby, které zde pravidelně budou hrát z rádia, ale také na originální hudbu, pohybující se od milého ambientu až po vskutku nepříjemné drnkání. A věřte mi, že právě během hororových sekvencí má samotná hudba opravdu lví podíl na atmosféře, jelikož zdejší znásilňování strun, jenž vám bude ježit chlupy na zátylku, si budete nejspíše ještě nějakou dobu po vypnutí pamatovat (sluchátka povinností).

Nejen cesta vpřed je cíl

Ačkoliv je tedy jasné, že tady hraje prim příběh, tak se autoři snaží, aby zážitek z něho byl přeci jen alespoň trochu zajímavý i z pohledu samotného hraní. Proto nabourávají tradiční chození a průzkum za pomoci různých dodatečných aktivit. Dojde tedy na focení dobovým fotoaparátem a následné vyvolávání fotek (oboje proti realitě zjednodušeno, avšak stále hezky detailní), věštění z tarotových karet, využívání telegramu či jízdu na kole (velice krkolomné) a lodi.

Navíc se zde nenachází pouze hlavní úkolová linie, nýbrž skrze váš průzkum lze taktéž narazit na různé vedlejší úkoly, které zatím zdá se příliš příběh neovlivňují, což se ale třeba později změní. Rozhodně jsou ale tyto odbočky velice vítané, kdy šikovně narušují případný stereotyp, který má u „walking simulátorů“ tendenci dorazit, což z Martha Is Dead dělá trochu více plnokrevnou adventuru. Zároveň cením i nemalé množství různých tajemství, na něž si člověk víceméně musí přijít sám od sebe (s lehkou nápovědou). Díky tomu všemu by tedy hra mohla udržet vaši pozornost po celou dobu trvání, kterou po odehrání této ukázky tipuji na nějakých 6-8 hodin, tedy za předpokladu, že se navíc vydáte i na ždibec průzkumu.

Zážitek, který by mohl stát za to

Lehkou výtku však prozatím mám k optimalizaci na PC. Ačkoliv splňuji oficiální doporučené požadavky, tak jsem měl problém udržet stabilní snímkovací frekvenci (ve FullHD), která skákala od 15 do 70 snímků za sekundu, záležíc na scéně. Také jsem si všiml několika grafických bugů a nějakého toho problikávání textur. V jednom případě jsem navíc nemohl sesednout z kola, takže jsem byl nucen k načtení pozice. Problémy se občas objevily také u zvuku, který někdy vypadl, případně došlo na trochu pochybné úrovně hlasitosti. Nicméně to, co jsem mohl zakusit, je stále rozpracovaná verze, takže se dá očekávat, že některé z těchto nedostatků vývojáři před vydáním ještě stihnou vyřešit. Myslím si ale, že je dobré na ně upozornit.

Celek mě však opravdu mile překvapil a pevně doufám, že se ho vývojářům podaří „pošoupnout“ do zdárného konce, a hlavně nabídnou uspokojující zakončení příběhu, který se v dalších kapitolách příliš nerozpadne. Vykopnuto mají ale více než dobře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama