Dojmy z hraní Nebuchadnezzar
Preview Nebuchadnezzar Novinka Dojmy z hraní Nebuchadnezzar

Dojmy z hraní Nebuchadnezzar

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

5
Platformy Linux Linux Windows PC

Jak se nám hraje nová česká budovatelská strategie?

Reklama

Milovníci strategií nepochybně tituly jako Pharaoh, či Caesar III. znají. Tyto budovatelské izometrické klasiky se zcela jistě zapsaly do herní historie a na světě existuje spousta hráčů, kteří je pokládají za nejlepší hry v oblasti budovatelských strategií. V podobném duchu přichází také nová česká hra od indie studia Nepos Games, Nebuchadnezzar. Tentokrát se ovšem můžeme těšit na zasazení do starověké Mezopotámie, což je období, které je sice historicky významné, ale ve hrách se příliš nevyskytuje. Avšak je to právě ono zasazení, které přidává hře Nebuchadnezzar na atraktivitě.

Vzhůru do Mezopotámie

Hra Vás vezme ve třinácti kapitolách napříč historií starověké Mezopotámie, a to od Před-keramického neolitu, přes Starobabylonskou říši, až po tu Novobabylonskou. Zajímavé jsou popisy jednotlivých období, které líčí, čím byla daná éra a města zajímavá. Kampaň Vás ovšem nijak nesvazuje a můžete si vybrat kterékoliv období budete chtít. Jakmile máte vybráno, zvolíte si obtížnost. Ta zatím nabízí pouze dvě možnosti, pohodovou a normální. Osobně bych dával přednost širšímu výběru, což by dle mého rovněž ocenili zarytí fanoušci tohoto žánru.

Prvních pár kapitol funguje zároveň jako tutoriál, kde Vám bude základy hry vysvětlovat známý král Gilgameš. Pokud jste ve strategiích nováčkem, nemusíte se obávat, neboť vše je zde skvěle vysvětleno s patřičnými rozestupy. Nejste tedy v prvních minutách hry zavaleni hromadou informací, které by jste pravděpodobně brzy zapomněli.

Zajímavé jsou popisy jednotlivých období, které líčí, čím byla daná éra a města zajímavá.

Samotné ovládání je přesně takové, jaké u strategie očekáváte. Nicméně bych Vám doporučoval k pohybu po mapě spíše používat klávesy. Pokud jste jako já zvyklí používat kurzor myši, pravděpodobně se budete zasekávat při pohybu dolů, kdy najedete na hlavní stavební lištu a kamera se tudíž přestane posouvat. To v zápalu hraní někdy opravdu může být místy frustrující.

Jednoduché to rozhodně nebude

A teď k tomu nejdůležitějšímu, budování. Ve hře se celkem objevují tři společenské frakce. Rolníci, měšťanstvo a aristokracie. Každá jedna z těchto frakcí je na té druhé závislá a má určený jiný druh domů, přičemž vyžaduje jiné výrobky a suroviny pro svůj rozvoj. Postupně tak kromě domů, vil a residencí budete stavět farmy, přístavy, studny, pekárny, pivovary, nebo doly na jíl. Výroba surovin a předmětů je zde sice důležitá, ale mnohem důležitější je jejich logistika a způsob distribuce k jednotlivým obyvatelům domů.

Domy zde zvyšují úroveň jen za předpokladu, že mají dostatek potřebných surovin, a to po celou dobu. Jinak řečeno, pokud se Vám zvýší úroveň domu, neznamená to, že nemůže znovu klesnout na předchozí úroveň, jestliže nebudete schopní dodávat k obyvatelům dostatek surovin. To ovšem neplatí o všech budovách, a tak například u farmy, pokud chcete zvýšit produkci, nemáte jinou možnost, než najmout více zaměstnanců. Pozor si budete muset také dát na znečištění a půvab vaší osady, neboť všechny tyto aspekty ovlivňují budoucí obchodní vztahy. Obchod je koneckonců jedinou možností, jak přijít k penězům.

Bude to právě Váš úkol, naplánovat trasy, po kterých má obchodník chodit.

Distribuce surovin a výrobků je ve hře tedy největší výzvou. Aby jste dostali předměty ke svým obyvatelům, budete využívat sklady a tržiště. Každé tržiště disponuje několika obchodníky. A právě ti budou přinášet předměty k domům. Nečekejte avšak nějakou automatickou funkci. Bude to právě Váš úkol, naplánovat trasy, po kterých má obchodník chodit. To je nesmírně důležité, neboť pokud máte více domů, nedokáže obchodník obsloužit všechny. Z počátku jsem tedy nastavoval trasy jenom tak, aby mi všechny domečky svítily zeleně. Brzy jsem ovšem zjistil, že plánování tras vyžaduje určitý systém. Podobně je to u skladů a karavan. Jestliže si nedáte pozor na to, kde co skladujete a kam to převážíte, nastane obrovský zmatek, který se docela těžce opravuje. Narušení tohoto systému bude mít totiž za následek snížení úrovně některých domů, přičemž díky tomu budete mít nedostatek zaměstnanců, jež mají primárně pracovat už v postavených budovách.

Monumenty podle sebe?

Nepochybnou součástí kultury starověké Mezopotámie byly chrámy a monumenty. Ty bude hráč také stavět. A nejen stavět, ale také sám navrhovat. Postavit takhle velký objekt sice stojí spoustu času a materiálu, nicméně navrhnout si ho budete moci podle svých vlastních představ. Ať už se jedná o výšku, barvu, nebo dekorace, máte zde volnou ruku. Hra samozřejmě myslí i na mnou podobné, méně umělecky založené, a má na výběr i předpřipravené návrhy.

Právě monumenty, chrámy a zahrady dodávají skvělý nádech už do tak výborné estetiky. Musím zde opravdu pochválit práci designéra a to do takové míry, že jsem byl místy dokonce nespokojený s malou mírou přiblížení. Prozkoumat jednotlivé detaily zahrad, domů, ale i vyskakujících rybiček z řek, dá Vašemu oku zabrat (obzvláště, pokud hrajete na menších monitorech). Častokrát jsem se přesto kochal svými výtvory a žasnul nad tím, jak pestré dokáže období starověké Mezopotámie v podání hry Nebuchadnezzar být.

Právě monumenty, chrámy a zahrady dodávají skvělý nádech už do tak výborné estetiky.

Ačkoliv se nacházím za polovinou kampaně, musím přiznat, že Nebuchadnezzar je velice zábavný titul a pro milovníky budovatelských strategií a starých klasik bude tento titul skvělou volbou. Dobře navržený tutoriál zajisté pomůže i těm začínajícím. Posledním, ale určitě důležitým aspektem, který musím zmínit, je plná podpora modů v době vydání. Hráči budou moct vytvářet vlastní budovy, zboží, monumenty nebo i celé mise a kampaně. Samozřejmostí je také plná podpora pro lokalizaci modů.

Hra oficiálně vychází s českou lokalizací 17. února na platformách Steam a GOG.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama