Dojmy z hraní plné verze Triangle Strategy
Preview Triangle Strategy Článek Dojmy z hraní plné verze Triangle Strategy

Dojmy z hraní plné verze Triangle Strategy

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Platformy Nintendo Switch Switch

Rýsuje se příjemné překvapení na poli taktických RPG.

Reklama

Začátkem příštího měsíce vychází další titul, spadající do mého oblíbeného žánru taktických RPG. Přitom u mne nejde o vášeň nijak dlouhodobou, protože prakticky první hrou, která mi dala okusit hloubku příběhu, kombinovanou s promyšlenými souboji, byla až Stella Glow na 3DSku. Pojďme ale zapomenout na minulost a hleďme raději do ne příliš vzdálené budoucnosti. Přeci jen, březen je tu co nevidět a nám se na konzoli Switch dostane další počin od Artdinku v podobě Triangle Strategy. Takže jak to s tímto pixelartovým zážitkem prozatím vypadá?

Hra Triangle Strategy je spíše strategická, než RPG, což ale bude dobře známo všem, kteří se setkali s čímkoliv ze žánru taktických RPG. Ve velkém množství podobných her má nezastupitelný vliv na vývoj příběhu rozhodnutí vaší postavy, tedy vlastně vás, a od toho se také odvíjí další pokračování příběhu. Dá se říct, že s touto skutečností vás Triangle Strategy nemilosrdně seznámí hned v úvodu. Počítejte s tím, že lidé budou kvůli vašim činům umírat, ale myslet byste měli spíše na to, co se děje v rámci globálního konfliktu. Situace se prostě bude měnit v závislosti na tom, co budete považovat za správné. Trošku to tomuto nádhernému pixelartovému RPG přidává další promyšlenou dramatickou úroveň, kterou od podobné grafiky skoro nečekáte.

Nechci prozrazovat moc podrobností o příběhu samotném, tak jen v krátkosti. Na kontinentu Norzelia najdete tři království, Glenbrook, Aesfrost a Hyzante, které mezi sebou udržují křehký mír a víceméně vedle sebe přežívají bez šarvátek, i přes pokračující boj o zdroje soli a železa. Zemi můžeme v klidu přirovnat k sud střelného prachu, kdy se čeká na jiskru v podobě konkurujících si těžařských podniků.

Zemi můžeme v klidu přirovnat k sud střelného prachu, kdy se čeká na jiskru v podobě konkurujících si těžařských podniků.

Hlavní hrdina hry Triangle Strategy je Seronoa Wolffort a pochází z království Glenbrook. Patří k významnému rodu, který byl vždy z všech okolností k trůnu loajální. Poté, co jeho otec onemocní, je mu svěřeno velení, což se stává ve chvíli, kdy ze sousedního království dorazí jeho snoubenka Frederica Aesfrost a začne řešit svatbu.

Triangle Strategy odvádí skvělou práci na poli obsazení postav už při jejich představování. Serenoa je na svůj post navíc příliš mladý, ale pro lidi udělá cokoli. Frederica pak do tohoto vztahu vstupuje trochu nešťastně, protože v jejím novém domovu žije národ, který je tak trochu rasově nesnášenlivý a vůči ostatním používá moc často jedovaté poznámky. Vypíchnul bych ale i další postavy. Třeba prince Roland který doslova nesnáší lidi, kteří neváhají umřít při jeho ochraně. Koruna s sebou přináší i tíhu zodpovědnosti a hra se vám nebojí vnutit velmi obtížná rozhodnutí.

Příběh hry prozatím působí dostatečně uceleně a o dramatičtější momenty nebude nouze. Problémem mohou být postavy, které jsou všechny zobrazeny jako 2D portréty, poskládané z hromady pixelů. A podle mne ne příliš seriózně působící anglický dabing.

Na druhou stranu právě zmíněný scénář od Tomoya Asany je skutečným důkazem vypsané ruky a touhy odvyprávět o trochu dospělejší příběh, než na co jsme třeba zvyklí u série Bravely Default, se kterou jsem hru na začátku povědomě srovnával. Víceméně budete stále očekávat, kam se vyprávění posune díky vašim rozhodnutím a je mi již teď jasné, že to bude chtít druhé hraní, abych některé změny náležitě ocenil.

Scénář od Tomoya Asany je skutečným důkazem vypsané ruky a touhy odvyprávět o trochu dospělejší příběh.

Pokud se podíváme na soubojovou část, přináší Triangle Strategy řadu vítaných změn v herních mechanismech, bez kterých se po chvíli nedokážete obejít. Při přesouvání jednotky jste třeba hned upozorněni, která políčko vám zajistí bezpečí před nepřátelskými útoky a která vás naopak vystaví nebezpečí.

Často se ale musíte odvážit a přiblížit se ke svým protivníkům, abyste mohli způsobit trochu větší škody a vyhrát. Ale jindy se jako lepší strategie jeví držet se zpátky, dovolit nepřátelům se přiblížit a přitom na sebe aplikovat buffy a vytvořit účinnější strategii. Akce, kdy je na druhé straně protivníka váš spojenec, spustí kombo. Tato akce zohledňuje i útoky na dálku, takže rozmístění jednotek je s postupem bitevního času stále důležitější. Každá postava má navíc zvláštní schopnost, třeba použití předměty na delší vzdálenost, takže plánování při rozmisťování všech vašich jednotek, je jednoznačně důležité.

Výše jsem již mluvil o vašich volbách, ale počítat musíte s vlastním přesvědčením. Někdy prostě víte, že danou situaci nejlépe vyřeší “toto” rozhodnutí, ale budete s ním váhat kvůli vlastnímu přesvědčení. Vládci se občas na okolí obrací s prosbou o pomoc a to vás může zavést do pozice, která by mohla rozhodnout o životě nebo smrti celého království. Každá hlavní postava má navíc hlas, kterým vás může podpořit nebo naopak ne a tak počítejte s dialogy, při kterých je musíte přesvědčit a přetáhnout na svou stranu jako spojence. Pak se přidají k jakékoli věci, kterou považujete za správnou.

Každá kapitola hry Triangle Strategy má víceméně klasický scénář a dělí se tak na dialogové scény, postup na mapě, souboje a další doprovodné aktivity. Ale pokud zůstane scénář a postavy stejně poutavé, dokáže možná tato hra posunout žánr taktických RPG o kus dopředu. Postavy jsou skvělé, souboje nabízí dostatek prostoru pro manipulaci (až na trochu neposednou kameru) a budování světa vypadá prozatím dokonale.

Navíc je Norzelia plná kouzel a mýtických stvoření a lidé, kteří tento kontinent nazývají domovem jsou vystaveni společenským bojům, které jsou až příliš reálné. Hry tohoto žánru vytváří často výstřední dojem, ale ne tak Triangle Strategy, takže už toto je nemalý úspěch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama