Dojmy z hraní The Finals
Preview The Finals Článek Dojmy z hraní The Finals

Dojmy z hraní The Finals

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Kombinace zničitelného prostředí a dynamické akce funguje.

Reklama

Herní trh už nějaký ten pátek ovládá skupina stříleček, které do jisté míry znemožňují díky svému pojetí prorazit konkurenci, protože zkrátka zahrnují vše, po čem hráči touží. V průběhu víkendu nám však byla dána možnost vyzkoušet FPS The Finals, v jejímž případě proběhla otevřená beta a je nutno říci, že stála za to.

The Finals nám nabídlo tři váhové kategorie

Zatímco v jiných střílečkách tvůrci sází na jasně definované specialisty, či úplnou volnost v rámci výstroje. V případě The Finals se studio rozhodlo vydat cestou váhových kategorií, s nimiž je následně spojeno i vybavení a pomocná výstroj. Na jednu stranu to může vypadat trošku divně, avšak po chvíli pochopíte, že tato myšlenka dává úplný smysl. Korpulentnější bojovník totiž kupříkladu jako jediný může po bojišti běhat s těžkou výstrojí včetně kladiva, lehkého kulometu, plamenometu a řady jiných hráček vážících nějaké to kilo. Jeho tělo pak má možnost posloužit k prorážení nepřátelských řad, nebo krytí společníků před projektily.

Odlišná je též určitá část podpůrné výstroje. Na rozdíl od vojáka ze střední třídy disponuje třeba raketometem, zatímco o stupínek lehčí bojovník má namísto něj po ruce označovací pušku. Výbavu má pak složenou z brokovnicí a útočných pušek, k nimž si jako speciální schopnost může vzít například automatickou věž. Nejlehčí varianta specialisty je pak vyzbrojená převážně pistolemi, lehkými brokovnicemi a meči, a také vystřelovacím hákem, který se jí dost hodí, protože svět The Finals je plný míst, kam se je možné vystřelit.

Trošku mě popravdě překvapilo, že u každé ze tříd byla dostupná ze startu pouze dvojice zbraní a jen malá část veškeré výstroje. Vše pak čekalo za hradbou plateb spojených minimálně v tento moment čistě s herní měnou. Čekal bych totiž, že dá hráčům v betě The Finals přístup ke všemu. Trošku se z dlouhodobého hlediska obávám toho, že po vydání by tento model mohl odradit od hraní příležitostné hráče, jimž by byla dána pouze část z toho, co je ve hře dostupné. Je však možné, že dojde ještě k zásadní úpravě, která na hrající zbytečně nebude tlačit a většinu nutných transakcí přesune pouze do sféry kosmetických úprav, kterých jistě nebude ve finální verzi málo.

Tvůrci sází na tempo a destrukci

Dost už ale bylo o postavách. The Finals je především o akci na jasně vymezených mapách, které prezentují různá místa. Zavítat je díky tomu možné na náměstí menších měst, nebo na střechy mrakodrapů. Tvůrci hodně sází na vertikální design úrovní, takže se můžete těšit na hodně šplhání a skákání mezi stříškami domů, jejichž útroby se od sebe liší pouze minimálně, což ale nelze považovat za něco, co by vám vyloženě narušovalo celkový dojem z hraní. Důvodů proč vyplnění interiérů moc neřešíte je více. Jedním z hlavních je skutečnost, že když už se kolem nich začne bojovat, jen málokdy vydrží stát dostatečně dlouho na to, abyste mohli přemýšlet nad tím, proč je v rohu stejná krabice jako v sousedním baráčku.

Druhým faktorem, proč neřešíte to, co místnosti obsahují, je tempo. Herní tempo je totiž v The Finals nebývale rychlé. Rozhodně to není něco, nač by si nezkušený hráč hned zvykl. Výměny jsou rychlé a velmi často končí smrtí celého týmu, který se rozpadne na hromadu mincí, jež může v režimu Bank It konkurence sebrat a hodit v určitých režimech do bankomatů transformujících každý dolar do vítězného scóre. Zajímavé je pak, že když z týmu umře jeden, stále je možnost se „rychle“ vrátit. Když však padne celý tým, čeká ho společné obnovení, což mu může vzít čas nutný k realizaci vítězství. Celkově jsem byl ale za sebe s tempem spokojen, podpořeno navíc bylo AI moderátory, s nimiž nemám větší problém.

Střílečka The Finals má bezpochyby co nabídnout

I na nesmírně přecpaném trhu stříleček podle všeho bude mít The Finals šanci prorazit. Jedná se totiž o FPS s velkým potenciálem spojeným s herním tempem, chováním zbraní, kreativně navrženou výstrojí, a především plně zničitelným prostředím, které se vám často doslova rozpadá pod nohama. Samozřejmě se nejedná o zcela bezchybný kus, aktuální nedostatky jsou ale něčím, s čím se mohou tvůrci ještě vypořádat. Tak doufejme, že se jim to podaří, protože by stálo za to, kdyby současná esa tohoto žánru dostala pořádnou konkurenci schopnou nejeden konkurenční titul poslat do zapomnění. The Finals dorazí na PC, PS5 a Xbox Series X/S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama