Dojmy z hraní UnMetal
Preview Metal Gear Solid Článek Dojmy z hraní UnMetal

Dojmy z hraní UnMetal

Corvus

Corvus

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC

Unmetal Gear Solid.

Reklama

UnMetal je 2D stealth akční adventura, jenž vzdává poctu videoherním klasikám se zdravou dávkou humoru a satiry. Hrajete za Jesseho Foxe, který rozhodně NENÍ členem elitního komanda, je zatčen za zločin, který ROZHODNĚ nespáchal, a musíte pomocí své bystrosti (a pěstí) uprchnout z tajné vojenské základny.

Uznávám, zní to stejně neobjevně jako scénář k '80 akčním filmům s Johnem 'To není moje válka' Rambem. Ale jak se na Moravě říká: "Just hold your horses!" a proč to nepropálit hned z kraje: pokud chováte vřelé vztahy k oceňované sérii Metal Gear Solid, následující řádky vás jistě potěší. Vyzkoušeli jsme demo španělského vývojáře se sídlem v Barceloně - seňora Menesese - a hladoví fanoušci Kodžimova opusu již nyní mohou začít hýkat blahem. Zatímco moloch Konami sérii MGS (dočasně) opustili, jen proto, aby značku prznili pachinko automaty, v Barceloně, v nevětraném pokojíku, vytapetovaném plakáty Snakea a Ocelota, vzniká mistrovské dílo, které je solidovštější než by se na první pohled mohlo z přiložených obrázků zdát.

Humor je koření (a to musí proudit)

Příběh začíná v roce 1972 a jak už to tak bývá, uvězněním hlavního hrdiny - Jesseho Foxe - za zločiny, které, jak s oblibou tvrdí, rozhodně nespáchal. Během svého útěku z tajné vojenské základny potkává uvězněného plukovníka Harrise, kterému má náš hrdina přinést rádio, díky kterému budou ve spojení. První pomrknutí na klasické díly MGS série (a zdaleka ne poslední). Celá hra je doslova prošpikována humorem a odkazy. Jesse v roli vypravěče svého vlastního strastiplného příběhu, se mnohdy nechává unést a barvitě popisuje události, které se ve skutečnosti odehrály trochu jinak. Ale vždy s humorem. Například první boss fight s granátometčíkem: Fox své vyprávění zpestřuje vykopaným příkopem napříč arénou, která nad to obsahuje obří chapadla, kopí a chňapající umrlčí hnáty.

Agent, kterému celou anabázi popisuje, jen suše utrousí, že ona chapadla a kostlivce atd. přece jen do svého hlášení raději neuvede. Načež vše z obrazovky zmizí a mezi naším hrdinou a granátníkem zbude jen rigol. Poté už jen stačí v inventáři zkombinovat pásku přes oko (mrk mrk) a klacek a po nepříteli metat projektily. Uranové, pochopitelně! Podobných situací je ve hře nepočítaně. Ukládání pozice hry na toaletách, vykřičníky nad hlavou nepřátel, doprovázené ikonickým metal gearovským zvukem. Nejlépe na mě osobně bezesporu fungovaly vypravěčovi piškuntálie, kdy např. Fox vejde do bloku vězeňských cel a může se v rámci vyprávění příběhu rozhodnout, zda stráž uvnitř bdí či poklimbává. Podle toho se vzápětí odvíjí samotná akce. Jindy hrdina vypráví o prostranství, které bylo zaplněné bednami a sudy, u dveří se poflakovaly stráže a vše se odehrávalo v noci. Přičemž hra vše postupně vtipně vykresluje přímo před vašima očima. Level se zaplní překážkami, přišpendlí dva vojáky ke dveřím, den se změní v noc a rozmístí se světlomety. V těchto okamžicích není možné si nevzpomenout na vykreslování úrovně v geniálním Bastion a vypravěče - mystifikátora z Call Of Juarez: Gunslinger.

Jesse v roli vypravěče vlastního příběhu se mnohdy nechává unést.

Pobaví i takové detaily jako kombinace předmětů či jejich prosté nasazování. Hra přímo vybízí ke zkoušení různých kombinací. Z legrace jsem na sobě otestoval "snakeovu pásku přes oko", načež jsem viděl jen polovičatě - polovina levelu se utápěla ve tmě. Geniální! Po nasazení slunečních brýlí hru překryje barevný filtr. Jindy vás hra vytrestá, jako v případě vyhovění prosby neznámého vězně, kterému hodíte cigarety a zapalovač. S obojím jsem se musel definitivně rozloučit, ale na hlavě mi přistál ještě kouřící nedopalek. Jsem si jistý, že jej v budoucnu v duchu MacGyvera použiji. Obdobných legrácek a detailů, které by člověk od indie hříčky nečekal, je mnoho a musím se přemáhat, abych se o ně s vámi nepodělil. Byla by to ale škoda, protože různé vtípky jsou kořením UnMetal.

Jesse Fox je liška podšitá

Humor hrou doslova prosakuje, přitom všechny solidovské triky bezvadně fungují. Ať už jde o boj, kradmý postup, lákání nepřátel, prohledávání zneškodněných npc, ukrývání těl, boss fighty, průzkum, tzv. secrety, kombinace předmětů a jejich používání apod. Byli jste postřeleni? Nejen, že za sebou zanecháváte krvavé loužičky, podle kterých vás nepřátelské síly vystopují, ale postupně skutečně hrozí vykrvácení. Lékáren, plně obnovující zdraví je poskrovnu, ale základní obinadlo vám mnohdy zachrání život. A nikdy nevíte, na co se vám bude hodit toaletní papír. Pro vězně bohužel jen jednovrstvý.

Zatímco inventář se ke hráčově spokojenosti plní více či méně potřebnými proprietami, všechny akce, především pak tichá likvidace oponentů, zaručuje přísun zkušenostních bodů. Jednou za čas, při přechodu na nový level postavy, si můžete vybrat jedno ze dvou unikátních vylepšení. Vyberete si rychlejší zneškodnění nepřátel nebo raději kvapnější pohyb po úrovni? Autor slibuje řadu schopností, minimálně 10 hodinový singlplayer, 15 bossů, 8 zbraní, stovku předmětů a především hromadu pop kulturních odkazů pro milovníky ojetých VHS s Norrisem, Stallonem a Schwarzeneggerem.

Unmetal Gear Solid

Ať už pixel art milujete nebo nenávidíte, shluk kostiček není v tomto případě na překážku. Veškeré herní mechaniky perfektně fungují. Hra umí vykouzlit patřičnou atmosféru a staromilci si jistě vzpomenou na prapůvodní Metal Gear Solid, který vypadal v šestnáctibitové éře podobně. No, abychom byli upřímní, se vší úctou ke klasice - vlastně vypadal o dost hůře. Přesto jsme tehdy byli ze špionážní akce (a jejich možností) doslova na vrcholu blaha. Francisco Meneses je srdcař, skalní fanoušek a znalec Kodžimova veledíla. Jak se budete úrovněmi prokousávat dál a dál, vstřebávat solidní akci a v pravdě geniální humor, bude se vám na tváři rozlévat úsměv. A jsem si téměř jistý, že (pokud jste tak již neučinili) po dohrání cca hodinového dema, zamíříte na svou oblíbenou platformu a přihodíte UnMetal do seznamu přání. Hra má vyjít ještě v průběhu léta, pokud do toho nehodí pandemie vidle, a já se nemůžu dočkat plné verze tohoto nezávislého skvostu. Zapomeňte na Konami, UnMetal již tluče na vrata!

Hra je plánovaná na "léto 2021", demo lze stáhnout na Steamu. Dočkat se mají také PS4 a Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama