Dojmy z hraní V Rising
Preview V Rising Článek Dojmy z hraní V Rising

Dojmy z hraní V Rising

Jakub Štolfa

Jakub Štolfa

8
Platformy Windows PC

"Vybudujte si hrad, sajte krev a získejte moc."

Reklama

Od švédských tvůrců akční battler areny Battlerite a Battlerite Royale, které se po úvodní vlně nadšení mezi hráči dlouhodobě neuchytili, přichází nový titul V Rising. Jedná se o survival hru s upíří tématikou, která staví na základech z předešlých titulů a k tomu přidává pořádný kus navíc.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 17. 5. 2022 (předběžný přístup)
  • Vývojář: Stunlock Studios
  • Vydavatel: Stunlock Studios
  • Žánr: Survival
  • Česká lokalizace: Ne
  • Steam: 19,90 EUR na Steamu

Každý si najde to své

V ohledu jak lze V Rising hrát je hra opravdu rozmanitá. Můžete hrát solo, jako vlk samotář. Osobně si ale myslím, že sólo hraní musí být poměrně rychle repetitivní. Přeci jen ve dvou nebo ve skupině až 4 upírů se to lépe táhne. Rozsáhlý PvE kontent je doplněn možností hrát na PvP serveru a dobývat sídla ostatních hráčů a klanů. Bohužel vám PvP zatím nepřinese nic jiného než dobrý pocit z toho, že máte možnost znepříjemnit ostatním hráčům život a případně získat obsah jejich inventáře. Osobně mi PvP hru zpestřilo, ale nedoporučoval bych vám PvP server, pokud nejste smíření s tím, že jednou za čas umřete a ztratíte obsah svého inventáře.

Dojmy z hraní V Rising

Jako "správný" upír

Tak jak je to u survival her běžné, i ve V Rising těžíte suroviny, ze kterých vytváříte zbraně a vybavení a také stavíte svojí základnu - v tomto případě hrad. Kromě toho ale také tyranizujete smrtelníky - ať už je konvertujete do svých řad jako sluhy, vězníte je na pozdější svačinu nebo prostě jen drancujete jejich osady, abyste je okradli o koně a suroviny.

Jste upír a vaší potravou je krev, kterou musíte víceméně pravidelně pít. Té existuje hned několik druhů a každá z nich vám dává různé bonusy podle svého druhu a kvality v procentech. Čím více procent k tím více bonusů pro vás. (například Worker vám zlepšuje těžbu surovin, Warrior, Rogue a Brute vám pomohou hlavně v boji zblízka a se zbraněmi, a Scholar posílí vaší sílu kouzel). Hra vám tímto dává možnost výběru, jaký bonus chcete využít. Pokud vám na tom zrovna nezáleží a jde čistě jen o přežití, tak se stačí napít čeho- nebo kohokoliv.

Co mi přijde jako opravdu povedené je střídání dne a noci. Hra vás díky tomu vtáhne a budete se cítit jako opravdový upír, protože budete přímo nesnášet sluneční svit, který doslova spaluje. Ve dne se pak budete plížit stíny stromů a budov, v noci pak lovit a vyhledávat boj. Samozřejmostí je také slabost na česnek a vše svaté, což dohromady dává povedenou kombinaci a za mě rozhodně zábavný mix, ve kterém mi v podstatě nic nechybí.

Gotta Kill 'Em All

Vaším “cílem” ve V Rising je v podstatě zklikvidovat postupně všechny bosse velmi podobně jako například ve Valheimu. Každý z poražených bossáků vám odemkne něco nového - recepty, upíří dovednosti a kouzla. Kouzla jsou jedna z mechanik, které si vývojáři z části přenesli z Battlerite. Těm z vás, kteří Battlerite hráli, budou leckterá kouzla povědomá.

Myslím si, že to ničemu nevadí, protože celý bojový systém je založený na tzv. “skillshotech” - tedy kouzlech a schopnostech, která je potřeba dobře mířit, a také na uhybání a blokování.

To dělá zábavné nejen bosse, ale i PvP. V obou případech vám vaše schopnost vyhnout se nepřátelským útokům a strefovat ty vaše, může pomoci porazit i "papírově" silnější protivníky.

Příjemné je také pravidlo, kdy bossové škálují podle počtu hráčů, kteří se je snaží pokořit. Může se tedy stát, že malá úderná jednotka bude mít menší potíže s poražením konkrétního bosse než velká skupina. Osobně toto velmi vítám, protože to přesně reflektuje, že máte na výběr, jestli budete hrát sami nebo ve skupině. Ať už se rozhodnete jakkoliv, tak před sebou budete mít pořád výzvu.

Technická stránka věci

Hra je v early access, ale za více jak 30 hodin hraní jsem nenarazil na jediný bug nebo problém.Také hlasový chat funguje na jedničku. Zvuk je slyšet čistě a dokonce rozpoznáte z jaké strany zvuk přichází, což není samozřejmostí u všech her s touto funkcí. Stejně pozitivně hodnotím, že na to kolik je všude po mapě staveb a jinak hráči generovaného obsahu, tak jsem během hraní nezaznamenal ani jednou problém s latencí.

Dojmy z hraní V Rising

Závěrem

Survival žánr určitě není pro všechny, pokud vás ale baví hry jako Velheim nebo Rust, tak nemůžu dostatečně doporučit V Rising. Otázkou je, co nám dalšího nabídnou vývojáři, protože hra má obrovský potenciál. Osobně mi zatím chybí něco jako late-game kontent po zdolání všech bossů. Zároveň budování a dobývání by si zasloužilo trošku pozornosti, protože z pohledu PvP potřebuje vybalancovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama