Dojmy z hraní Vivat Slovakia
Preview Vivat Slovakia Článek Dojmy z hraní Vivat Slovakia

Dojmy z hraní Vivat Slovakia

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

12
Platformy Windows PC

Slovenské GTA potřebuje ještě hodně času.

Reklama

Hernímu průmyslu se nadmíru daří, díky čemuž vznikají různorodá díla. Jedním z projektů, jejichž vývoj byl touto dobou umožněn jest též městská akce Vivat Slovakia, která nedávno vstoupila do předběžného přístupu a dle některých má dokonce představovat slovenskou obdobu GTA. Jak na tom v současnosti je, vám nastíní následující řádky našich dojmů z hraní.

90. léta jsou ve Vivat Slovakia divoká

Série GTA má řadu charakteristických prvků. Jedním ze zásadních je skutečnost, že hráče bere do divokých ér, v čemž se Vivat Slovakia od svého vzoru nechce příliš odlišit, díky čemuž se skrze tuto akci lze podívat do 90. let, která představovala v bývalých zemích Východního bloku impozantní dobrodružství. Hlavním hrdinou tohoto vyprávění je tajný policista Milan, do jehož kůže se hráč vtělí v momentu, kdy se věnuje práci "taxikáře" starajícího se o obyčejný lid i speciální případy.

Dojmy z hraní Vivat Slovakia

Vyprávěný příběh je dle mého jedním z hlavních tahounů tohoto díla. Tvůrci vás totiž vezmou do temného světa vykreslujícího danou etapu v těch nejsyrovějších barvách. Celkový dojem z příběhu v případě Vivat Slovakia podporuje dabing, jenž k této hře rozhodně sedí více než kdyby disponovala anglickým jazykovým pokrytím.

Herní svět do něhož je vyprávění tohoto díla zasazeno, je bohužel jen těžko uvěřitelný. Lidé tu sice chodí po ulicích a auta křižují po cestách, avšak nedá se říci, že by si člověk připadal jako součást tohoto prostoru, což umocňuje fakt, že na něj okolí reaguje pouze minimálně nebo rovnou vůbec. Svou károu tím pádem můžete brázdit napříč Bratislavou jako zvíře. Opravdu aktivně začnou policisté reagovat až v momentu, kdy dojde ke střelbě. Práce se zbraněmi je tu však hodně jednoduchá, takže vás jen těžko vtáhne do akce.

Dojmy z hraní Vivat Slovakia

Auta jsou jen špičkou ledovce na poli problémů

Pokud čekáte, že dojem zachrání práce s autem, asi vás zklamu. Jízdní model je v případě Vivat Slovakia na průměrné úrovni. Asi bych se dokázal smířit s tím, že auta jezdí po silnici tak jak jezdí, kdyby ovšem hra nebyla zaplevelená neskutečným spektrem různorodých bugů, které dokáží potrápit takřka kdykoliv. Hned v úvodu jsem kupříkladu jel pro novou várku pasažérů s mým taxi. Vypadalo to, že se nemůže stát nic zlého, když tu najednou jedna z postav začala posouvat mou káru svým vlastním tělem. Auto se díky tomu vzneslo do vzduchu a dvojice potenciálních klientů se točila na místě až do momentu, než je zabil kolem projíždějící řidič.

Bugů jsou tu hromady a aby toho nebylo málo, katastrofická je taktéž optimalizace, která vůbec neodpovídá tomu, jak Vivat Slovakia vypadá. Grafická stránka se v tomto případě šeredně nepovedla, kvůli čemuž bych se nebál jí označit za vyloženě zastaralou. Jediné co v tomto případě stojí trošku za řeč je zpracování aut, jenže ani ta nejsou v úplně nejlepším stavu a oproti tomu jak vypadají v jiných městských akcích, vyhlíží jako něco co tu mělo být už minimálně před dekádou.

Dojmy z hraní Vivat Slovakia

Kdyby byl komplet pouze škaredý, avšak jel by bez obtíží, pravděpodobně bych přemýšlel zda kritizovat. Problém je v tom, že fps tu skáčou jako hopík bez ohledu na sestavu. Samozřejmě beru v potaz, že je hra v předběžném přístupu, avšak ani tak by neměla jet tak příšerně. Zatímco optimalizace možná projde proměnou, v případě vizuálu příliš nepracuji s možností, že by mohlo dojít k razantnímu vylepšení, takže při vydání hráči dostanou ještě o kapku zastaralejší kus.

Vivat Slovakia má k přijatelnosti daleko

Do předběžného přístupu nedávno vstoupivší akce Vivat Slovakia je bezpochyby hrou se špetkou potenciálu. Problém však je, že do této fáze vývoje vkročila v těžko akceptovatelném stavu po technické stránce, která je na otřesné úrovni. To ovšem není jediný nedostatek, jímž tento kus trpí. Dalším je bezpochyby fakt, že vizuálně nezáživné město je statické a svět jakožto celek na hráče výrazněji nereaguje.

Střelba pak taktéž nepředstavuje nic, z čeho by měl fanoušek akce radost. Jediné co bych aktuálně dal do popředí jest to, jakým způsobem je tu zpracován děj a dabing, protože právě tyto dva prvky představují hlavní tahouny Vivat Slovakia. Ve zbytku se bohužel jedná o značně nezáživnou a také ošklivou záležitost, u níž nejsou šance na proražení i vzhledem k cenovce příliš vysoké. Je ale možné, že během vývoje dojde k nějaké brutální transformaci. Osobně v ní však moc nedoufám.

Akce Vivat Slovakia je dostupná v předběžném přístupu na PC skrze herní klient Steam, kde je po ní možné sáhnout od 18. dubna 2024.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama