Dojmy ze hry Pine
Preview Novinka Dojmy ze hry Pine

Dojmy ze hry Pine

Johny

Johny

Platformy Windows PC

Má své kouzlo, ale také ostré hrany.

Reklama

Při pohledu na obrázky prezentující hru, a po zhlédnutí traileru na Steam stránce hry, na mě dílo vývojářů ze studia Twirlbound, vydané firmou Kongregate, udělalo dobrý dojem. Už to, že hra neprošla stádiem předběžného přístupu a byla rovnou vydána "hotová", ve mně budilo naději. Bohužel ale po mém "dohrání" si přeji, aby hra komunitní testovací cestu zvolila.

Vizuální stránka připomínající (alespoň mě) první Fable, podobný pohyb a ovládání, či soubojový systém jsou víceméně jediné "zábavné" části hry. Tomuhle nepomáhá ani její optimalizace pro myš a klávesnici, a vlastně i optimalizace pro samotné počítače - jedinou platformu, kde hru můžete (zatím) nalézt. Trochu si teď postěžuji, ale všímám si, že dnes spousta her (alespoň tedy těch menších), které vychází pouze na PC, kde je primárním vstupem klávesnice a myš, kašle na optimalizaci pro tento vstup a jsou tak skoro nehratelné bez ovladače. Ani třeba pořádné nastavení ovládání v menu nenajdete.

V této akční adventuře v otevřeném světě hrajete za mladého kluka jménem Hue. Hue a jeho národ lidí, kteří jsou teď pravděpodobně jedinými zástupci lidské rasy, žijí na vrcholu skal ve světě Albamare. Lidé v tomto světě nejsou na špičce potravního řetězce a nejsou zrovna oblíbeni mezi dalšími rasami. Proč tomu tak je, nevím. Tak daleko jsem se bohužel ve hře nedostal. Narazil jsem totiž na bug, který mi zablokoval další postup v příběhu a tím i postup ve hře. Jak jsem řekl v úvodu, hra si měla projít vícero testováním. Už třeba v prvních několika dialozích jsem narazil na chybějící text. To nikdo netestoval?

Ve světě Albamare kromě lidí žijí tyto humanoidní rasy:

  • Cariblin - sobi žijící převážně v horách bojující dřevěnými kladivy
  • Litter - ještěrky plivající své jedovaté sliny
  • Fexel - vychytralé a zákeřné lišky specializující se v technice a alchymii, pozor na jejich bomby
  • Krocker - spirituálně naladěni, ale strašidelně vypadající krokodýli
  • Gobbledew - nabubřelí nelétaví ptáci, hlavně jim záleží na vzhledu a postavení

Tito všichni byli kdysi v minulosti spojenci. Něco se ale stalo, a teď nemají lidi v lásce. Vašim úkolem je proto získat si zpět jejich přízeň a najít lidem nové místo k žití. A o tom je vlastně prvních 5 - 10 hodin hraní. Více prozrazovat z příběhu nebudu.

Většinu času ve hře strávíte sbíráním surovin a jejich darováním vybraným rasám, což vám zlepšuje vaše vztahy, avšak nemůžete si spřátelit všechny rasy. Alespoň mě se to nepovedlo. Při zlepšování vztahů u jedné rasy se vztahy u ostatních zhoršují.

Suroviny, které ve hře všude možně najdete, se dají použít k vytváření zbroje, zbraní, různých nápojů a svitků, které vám mohou dále pomoci se vztahy - navíc lze suroviny použít při prodeji. Systém peněz v tomto světě neznají. Na craftění je nutné znát recepty, které lze zakoupit u obchodníků ras, nebo je lze najít různě po světě v truhlicích - případně je můžete i získat jako odměnu za splněný úkol.

Jak již bylo naznačeno výše, svět je celkem velký a otevřený. Fauna a flóra je zde taky celkem dost rozmanitá, alespoň na tu velikost mapy. Zvířata, které si později ve hře můžete ochočit, mají i svá využití. Alpafant slouží k rychlejšímu přesunu. Takový kůň s chobůtkem. Bleeker, který je spíše místním predátorem, vám zase může pomoct svými elektrickými schopnostmi. Waddletooth, menší mrož, vám také může pomoci v boji, ale dokáže vám i vyhrabat zakopané suroviny. To všechno taky můžete zabít a využit to k doplnění výdrže a zdraví, craftění a samozřejmě ke zlepšení vztahů. A tuto činnost, společně s běháním sem a tam, budete vykonávat spoustu času.

Ačkoliv Pine teď nezní z mého popisování jako úspěšná a zábavná hra, pořád bych ji doporučil těm, kteří nemají co hrát a vystačí si s málem. Pořád totiž musím uznat, že mě hra něčím poutala a rád jsem se k ní vracel. Dokud jsem nenarazil na bugy nebo hra nespadla. Teď mi akorát zbývá začít hrát od znova a modlit se, že nenarazím na stejný bug. Každopádně ale nemůžu říct s čistým svědomím, že si hra zaslouží 20€. Počkejte na slevu a opravy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama