DS platforma herně neumírá, ale prodejně ano
Blogy čtenářů Článek DS platforma herně neumírá, ale prodejně ano

DS platforma herně neumírá, ale prodejně ano

Dnes bych se věnoval platformě Nintendo DS. Předchozí handheld Nintenda se řadí k jedním z nejprodávanějších herních zařízení v historii. V poslední…

Reklama

Dnes bych se věnoval platformě Nintendo DS. Předchozí handheld Nintenda se řadí k jedním z nejprodávanějších herních zařízení v historii. V poslední době je nahrazován modelem 3DS, který ho zcela nahradí. Hlavně díky podpoře starších DS her na 3DS se lidé o DS moc nezajímají.

Začátky

Je už poslední dobou velmi časté, že Nintendo svůj posun směřuje hlavně v oblasti herního zážitku. Vidíme to u Nintenda Wii nebo nastupujícího Wii U. DSko nebylo vyjímkou. Dva displeje byly nezvyklé a herní zážitek se soustředil hodně na spodní dotykový displej. Součástí bylo i dotykové pero, jelikož displej byl rezistivní technologie.

První dvě verze Nintenda DS obsahovaly Game Boy Advanced Slot, čímž od začátku byl i dostatek her z starší platformy. Nintendo je v tomhle kroku odlišné. Zatímco Xbox 360 a PS3 nepodporují své starší předchůdce a ani jejich nástupci nebudou nejspíše současné stroje, tak Nintendo na to vsází. Wii mělo podporu Gamecube her. Wii U bude mít podporu Wii her. 3DS má DS her. Zaručuje tím Nintendo jednu věc: když přestoupíte z předchozí konzole, tak si ponechejte hry, můžete si je zahrát. Zpátky k samotnému DSku. Zatímco první verze Nintenda DS úspěchu moc nedosáhla, kvůli své tloušťce, tak následující tenčí verze Lite se pochlubila navíc i velkou výdrží baterky.

DSko mělo samozřejmě i slot na svoje cartridge hry. V následujících generacích vyřadila Game Boy slot, ale místo toho jsme dostali větší paměť RAM a kamerky, micro SD slot a větší interní paměť. Baterka už nedosáhla výdrže jako DS Lite, ale byla na tom pořád lépe než původní DSko. Obě následující DSka dostali přídomek i (tedy DSi). Přibyl i bonusový software a obchod s aplikacemi DSi Ware.

Samozřejmě, že DSko doplnila občas nějaká ta limitovaná verze konzole. Mario i Zelda verze jsou již tradicí.

Novinky stále přicházejí

Ano, na DSko přicházejí nové tituly, které oplývají kvalitou. Možná, že některé se zapíšou dobrým písmem do portfólia DS her. Můžete však očekávat, že velké firmy jako např. EA a Ubisoft už DS nebudou tak moc podporovat, když mají k dispozici modernější a v současné době stoupající 3DSko. Hry bych bral od roku 2011, kdy vyšlo i 3DSko, proto bych zmínil tituly, které od té doby přišly na trh a pomohly DSku ještě prodloužit svoji životnost.

Prvním a zároveň novým titulem, které DS v roce 2011 navštívilo, byl první díl nové fotbalové RPG série Inazuma Eleven. Letos se uvedl i druhý a série je na vzestupu a stává se celkově oblíbenou. Chystá se i díl na 3DS, což znamená, že vývojáři jdou spíše k nové platformě.

Druhou, ale ještě větší vlaštovkou do sbírky DS byl nový díl Pokemon Black/White. I tenhle titul bude pokračovat letos na DS se stejným názvem, ale číslovkou 2 na konci. V Evropě by se druhý díl mohl dostat v druhé polovině roku. Teď už zpět k prvnímu dílu. Ten si odnášel devítková ohodnocení z recenzí a v multiplayeru se hraje pořád. Rozhodně jeden z nejlepších titulů na DS za celou dobu na trhu.

I růžová kulička Kirby podnikla ještě cestu do luhů a hájů DSka. Mass Attack nesbíral kdovíjaká veliká hodnocení od kritiků, ale své místo v tomhle přehledu si určitě zaslouží.

Proffesor Layton navštívil DS ještě počtvrté se svým dílem Spectre's Call. Mnoho puzzlů a znova pochvala, že ve stejnou dobu byl v Japonsku prodáván Mask of Miracle pro 3DS. Spectre's Call je zas jedním z titulů, který by měli majitélé DS i 3DSka mít u sebe na poličkách.

V roce 2012 přijde na DS ještě jeden zajímavý titul, který v Japonsku byl i na čele žebříčku prodejnosti. Jedná se o Pokemon Conquest nebo Pokemon x Nobunaga's Ambition, který zavítá v druhé půli roku i do ČR.

Přesto vemte 3DS

Pokud tady někdo přemýšlí o handheldu, tak i přesto, že DS je herně ještě živé, tak je zbytečné tenhle přístroj kupovat. Je lepší vzít 3DS, hlavně díky podpoře i 3DS a DS her, samozřejmě. Proti DS stojí i jenom o trochu nižší cena než u 3DS. Kdo má DS, tak ten ať hraje a nemusí nutně přestupovat na 3DS.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama