Dungeons 2 – krok správným směrem
Recenze Dungeons 2 – krok správným směrem

Dungeons 2 – krok správným směrem

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

Podaří se vám s Hordou ovládnout svět na povrchu?

Reklama

Před čtyřmi lety k nám dorazil první díl simulátoru správce kobky Dungeons, ten se hrdě označoval za dědice Dungeon Keepera. Fanoušky ale tento nástupce moc neoslovil, přišel s celou řadou zastaralých mechanizmů, které se předloze jednoduše nemohly rovnat. Po čase tu máme Dungeons 2, které vypadá o něco lépe. Díky řadě novinek a vylepšení má velkou šanci uspět tam, kde se to jeho staršímu bratru nepodařilo. Konkurence Keeper her je skutečně široká, má tedy cenu investovat do tohoto díla?

Pohádkový příběh

Svět, v němž se Dungeons 2 odehrává, vypadá na první pohled jako by byl vystřižený z pohádkové knížky. Pod jeho povrchem se ale ukrývají temné kobky, v kterých přebývá prastaré zlo. Po řadě let od svého zrození zlenivělo a nechalo dobrodruhům prakticky volnou ruku. Hrdinové uchopili příležitost za pačesy a podzemní království naprosto vybrakovali. Tato akce si však upoutala plnou pozornost pána zla. Sebral všechny své služebníky a vydal se proti hlavnímu městu pohádkové říše. Jeho výprava však nedopadla tak, jak očekával. Odvážní rekové na něj čekali u bran a použili na něj velice silný rituál. Byl poražen a zahnán do hlubin podsvětí, z kterého ho přivedla touha po pomstě.

Kampaň vám nabídne jedenáct misí, při kterých budete pomalu, ale jistě získávat zpátky sílu, jež vám byla odebrána hned na počátku vašeho dobrodružství. V hlavním scénáři se postavíte do čela Hordy, do níž postupem času naverbujete gobliny, skřety a trolly. Krom toho tu budete mít i dvě vedlejší mapy za rasu démonů, kteří v Dungeons 2 představují chaotické zlo. Příběh se skutečně povedl, dá se označit za nejvýraznější prvek z celého komplexu.

„Volba frakce má zásadní vliv na hratelnost.“

Zásadním aspektem v Dungeons 2 je také humor, který je v tomto žánru stejně důležitý jako dobrý příběh. Podobně jako v legendárním Overlordu či Dungeon Keeperu i zde hra naráží na různá společenská témata. Dungeons 2 před vás postaví odkazy na hry, filmy, seriály a současné politické a sociální události. Úsměv na tváři mi třeba vykouzlilo první setkání s démony, při kterém si vypravěč vzpomene na bratry Winchestorovi, kteří v posledních sériích svého pořadu zápolí s démony a anděli prakticky v každém z dílů jejich rodinného dramatu.

Humor, který mi scházel ve War for the Overworld, je mi servírován v rozumných dávkách prakticky nepřetržitě. Naštěstí se Dungeons 2 podařilo zůstat v pásmu zábavnosti a nesklouznout k trapnosti či dětinskosti. Zábava jako taková tu má prostě svou úroveň.

Správce kobky

Dungeons 2 oproti prvnímu dílu přináší řadu nových mechanizmů. Jednotky již nejsou plně vázány na budovy, takže se mohou pohybovat po podzemních chodbách zcela svobodně. Stejně jako v jiných Keeper hrách, i zde máte trůní místnost a srdce kobky, pro které jsou vaši poddaní ochotni obětovat svůj život. Sál je možné vylepšovat a díky tomu se dostávat k lepším a hlavně zajímavějším budovám. Další důležitou místností je u každé z frakcí pokladnice, do níž si chodí monstra pro výplatu. Nikdo přeci jen nedělá zadarmo. Je to poslední pokoj, který má Horda stejný jako démoni. Ostatní světnice jsou pro každý národ unikátní.

Horda působí hodně lidsky. Má svůj pivovar, nemocnici, továrnu, arénu a kovárnu. Nemocnice plně nahrazuje noclehárnu, monstra v ní relaxují a regenerují. Můžete do ní dokonce umístit oživovací aparát. Továrna slouží stejně jako kovárna k vynalézání a vylepšování věcí. Aréna zpřístupňuje nové typy jednotek. Vždy máte jednu základní, která následně může evolvovat do jednoho ze dvou stádií. Trollové mají například na výběr mezi vrhačem kamenů a kolosem, ten je vybavený obřím kyjem. Vrhači kamenů fungují podobně jako tanky ze StarCraftu, i trollové se mohou rozložit. Díky tomu získají větší dostřel a výraznější poškození. Nevýhodou je snad jen to, že při větším náporu jednotek neobstojí.

„Magie funguje jen na území, které máte plně pod svou kontrolou. Na místech, kam se vaše síla ještě nedostala, je neúčinná.“

Démoni jsou naprosto odlišní od Hordy. Místo pivovaru mají léčivá jezírka. Ty jsou v dungeonu hodně žádaná, takže jejich vysoký počet bude nezbytný proto, aby se nestvůry v kobce nebouřily. Továrnu vystřídala pavoučí líheň, produkují se v ní vajíčka sloužící jako hlavní surovina k vynalézání. Pekelníci si neodpočinou v posteli, k uvolnění potřebují mučírnu pro zbavení stresu a napětí. Jejich vylepšování probíhá ve vyvolávací místnosti, která plně zastoupila arénu. Jednotky tu ale mají tři jasně dané stupně vývoje. Na posledním na vás čekají skutečně silná pekelná monstra. Nejzajímavěji asi působí malý tvoreček, vypadající jako měch, ten na své poslední úrovni dostane podobu gigantické královny svého druhu.

V továrnách lze také vyrábět pasti. Ty mají roli uvítacího výboru pro všechny nově příchozí dobrodruhy, kteří touží po vašich pokladech. Většinou jsou velmi výkonné. Takže za předpokladu, že je dobře rozestavíte, můžete klidně na půl hodiny klidně odejít a kobka bude po vašem návratu v podobném stavu, v jakém jste ji opustili. Jediným problémem jsou bardové, kteří mohou nástrahy deaktivovat. Pozoruhodnou pastí je dozajista pavoučí vejce, které se při neopatrné chůzí aktivuje a z jeho útrob se vyhrne malá armáda pavoučků.

Výlet na povrch

Většina Keeper titulů se odehrává jen v podzemí. Dungeons 2 se v tomto směru výrazně odlišuje, krom podzemních kopek, nabízí také svět na povrchu. Ten je pokrytý městy. Města obývají lidé, elfové a různé pohádkové stvoření, kteří se zlu nebojí postavit na odpor. Nesdílí totiž vaší představu světa ovládaného zlem. Jednotky poslané na sluncem zalité planiny expandují vliv dungeonu plně pod vaším vedením, což hře dodává výrazný RTS prvek. Pohádkové království se pod jejich botami pomalu, ale jistě mění na území strachu a teroru. Monstra při těchto výpravách nešíří jen zlo. Vylepšují si na nich své válečnické dovednosti, které mohou dosáhnout až jedenácté úrovně. Podobně jako bojové schopnosti, posouvají kupředu i pracovní zručnost. Ta se zlepšuje ale jen vykonanou prací.

„Krok kupředu se Dungeons 2 vskutku vydařil.“

Magie funguje jen na území, které máte plně pod svou kontrolou. Na místech, kam se vaše síla ještě nedostala, je neúčinná. Kouzla jsou různě silná, ale abych řekl pravdu, nejsou moc výrazná. Mimo to musíte magickou energii získávat z obřích podzemních krystalů. Ty jsou bedlivě střeženy skupinkou prastarých duchů. Čáry jsem při hraní používal skutečně jen ve výjimečných případech. Díru do hrdinů s nimi rozhodně neuděláte.

Problematická fáze

Ani novému Dungeons 2 se však nepodařilo vyhnout některým výraznějším nedostatkům. Hra v pozdějších fázích funguje dosti podivně. Jednotky se zasekávají a chodí extrémně pomalu. Fps na tom také není zrovna růžově. Stabilních 60 snímků by se tu dalo označit za utopii. Celkově to vypadá tak, že hra vytváří velký nápor na procesor, protože grafická karta se mi při hraní nedostala ani nad 30 % výkonu, měla tím pádem ještě velkou rezervu. Mimo to tu máme i mizející střely a další zanedbatelnější chybky. Tyto optimalizační problémy a bugy snad odstraní první patche, který se objeví po vydání.

Jen tak dál

Opuštění zasmrádlých kopek Dungeons 2 jen prospělo. Oproti prvnímu dílu se hra posunula o pár kroků kupředu. Příběh, humor a perfektní kombinace RTS se simulací správy dungeonu dělá z tohoto titulu zajímavý kousek, který by si fanoušci Dungeon Keepera rozhodně neměli nechat ujít.

Dungeons 2 vychází 21. dubna 2015 na PC, Mac a Linux. V krabici později za 999 Kč, respektive 36,99€.

Hráno na sestavě:

OS: Windows 7 (64bit)Procesor: Intel Core i5-4570Grafická karta: MSI GTX 970 GAMING 4GPaměť: 8 GB RAMRozlišení: 1920x1080

Minimální požadavky:

OS: Windows Vista (SP2) 32bitProcesor: AMD nebo Intel, 3GHz Dual-Core nebo 2.6 GHz Quad-CorePaměť: 3 GB RAMGrafická karta: Intel HD4400, NVIDIA GeForce GT 440/GT 650M, AMD Radeon HD 7750/R5 255MDirectX: 9.0cMísto na disku: 5 GB

Doporučené požadavky:

OS: Windows 7 x64 (SP1)Procesor: AMD Quad-Core @ 3.8 GHz nebo Intel Quad-Core @ 3.2 GHzPaměť: 4 GB RAMGrafická karta: AMD Radeon R7 265 nebo NVIDIA GeForce GTX 650DirectX: 9.0cMísto na disku: 5 GB

Dungeons 2 – krok správným směrem

Verdikt

Po řadě let tu máme konečně poutavou RTS s Keeper prvky. Díky cestě na povrch přináší Dungeons 2 závan čerstvého vzduchu do zatuchlých kopek tohoto žánru. Konkurence to tento rok nebude mít rozhodně lehké, tento titul totiž oproti jiným soukmenovcům vskutku stojí za nákup.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběh
humor
mix RTS a Keeper žánru
řada vylepšení oproti prvnímu dílu
bugy
optimalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama