E3 2013 ve znamení nové generace
Speciály Článek E3 2013 ve znamení nové generace

E3 2013 ve znamení nové generace

Denis Rus

Denis Rus

35

E3 se nám pomalu ale jistě blíží a my ji hodláme přivítat s otevřenou náručí. Ostatně, kdo by dokázal říct ne tisícovkám her na jednom místě? <strong>Co nás čeká a nemine</strong>.

Reklama

Kruťte si hlavou na nesouhlas, ale podle mě připadá jedna opravdu vydařená E3 na několik šedivě průměrných. Tento rok ovšem patří k těm, ve kterých od výstavy očekávám po všech stránkách nadupanou šou. A můžou za to převážně next-gen hry, respektive samotné next-gen konzole od Microsoftu a Sony. Obě společnosti své systémy už představily, teď je na čase předvést se vší parádou co Xbox One a PlayStation 4 dovedou. Pochopitelně však nepůjde jenom o ně, do Los Angeles totiž míří celá řada společností, které hodlají během tohoto videoherního svátku předvést, na čem v poslední době až do úmoru dřely. Vzhledem k tomu, že na E3 bude vystavovat svoje produkty na dvě stě firem, není v našich silách, abychom se v tomto článku věnovali úplně všem. Proto se zaměříme na ty nejdůležitější a podíváme se, co od nich můžeme v průběhu E3, běžící od 10. do 13. června, očekávat.

Microsoft

Jako první mohykán bude mít svou konferenci gigant z Redmondu, a to už v pondělí 10. června od 18:30 našeho místního času. Microsoft si je vědom, že si proti sobě květnovým oznámením Xbox One, na němž byly představeny všechny možné (televizní) funkce konzole, jen se tak nějak zapomnělo na hry, poštval řadu hráčů. Pokud však dodrží své slovo, televizi nechá odpočívat v obýváku a na E3 se bude věnovat výhradně hrám, pak podle mě Microsoft udělal to nejlepší, co mohl.

Během konference bychom se měli dočkat novinek o již oznámené Forze Motorsport 5, která vyjde při startu samotné konzole. Finští Remedy snad osvětlí, jaký mají přesně záměr s tajemně se tvářícím thrillerem Quantum Break, jenž má být podobně jako nedávná Defiance úzce spjatý se seriálem. Způsob hraní má mít přímý vliv na události v seriálu, takže se nechme překvapit, co z toho nakonec vyleze. Chybět určitě nebudou nové informace o dalším dílu nekonečné série Call of Duty s podtitulem Ghosts. Microsoft se zřejmě zmíní i o sportovních hrách, konkrétně FIFA 14, NBA Live 14, Maddenu 25 a UFC. Zbytek line-upu už tak jistý není. Mluví se o tom, že by mohl Crytek dovézt svou first-person řežbu ze starého Říma, Ryse; oznámení by se mohlo dočkat i pokračování Fable. Nepochybně se také dozvíme o celé řadě her pro stávající Xbox 360, který má velkou hráčskou základnu a tedy silný marketingový potenciál a Microsoft jej hodlá ještě několik let podporovat. Hlavní slovo však bude mít Xbox One a jeho funkce.

Microsoft se určitě vytasí s datem vydání, a když budeme hodní, třeba přihodí i cenu zařízení.

Electronic Arts

V pondělí ve 22:00 našeho času vystoupají na pódium zástupci společnosti Electronic Arts a přispějí svojí troškou do mlýna. Velké slovo bude mít čtveřice next-gen sportovních titulů zmiňovaných v předchozí kapitole. Ty, stejně jako všechny nové hry od EA Sports pro PS4 a Xbox One, poběží na novém enginu Ignite. Ten nabídne mimo jiné propracovanou umělou inteligenci, realističtější fyzikální model, lepší animace a plynulejší pohyby hráčů. Tvůrci ze švédského studia DICE potvrdili, že na E3 přivezou Battlefield 4, jenž pohání nový engine Frostbite 3. Doufejme, že budou sdílní hlavně co se multiplayeru týče. Na Frostbite 3 poběží i nové Need for Speed: Rivals, které vyvíjejí švédští Ghost Games ve spolupráci s ostřílenými Criterion Games. Fanoušci čekají jako na smilování na pokračování Mirror’s Edge, které se nedávno dokonce objevilo na oficiálních stránkách Electronic Arts. Snad se EA rozhoupou a Mirror’s Edge 2 nám oznámí. Po akvizici LucasArts společností Disney bylo vytvořeno partnerství právě s EA, takže je dost možné, že některé z interních studií oznámí nové hry z universa Star Wars.

Ubisoft

Přesně o půlnoci z pondělka na úterý bude mít svou tiskovku další z velkých vydavatelských domů, Ubisoft. Ten přiveze celou řadu skvěle vypadajících titulů, na které nás lákal v průběhu celého roku. Neoddiskutovatelně nejzvučnější jméno má série Assassin’s Creed, která se v pokračování nazvaném Black Flag bude věnovat pirátské tématice, a vydáme se v něm do vod karibského moře. O novinky se s námi podělí i tvůrci akční adventury z otevřeného světa - Watch Dogs. Poměrně dobře informovaní jsme i o Splinter Cell: Blacklist, ale Ubisoft nám hru, která vychází už v létě, během E3 i tak připomene. Do Los Angeles zavítá i několikrát odložený Rayman Legends, původně exkluzivní titul pro Wii U, kterého se nakonec dočkají i vlastníci PS3, X360 a PS Vita. Chybět nebude ani RPG South Park: The Stick of Truth od Obsidianu. Ubisoft nicméně přiveze i dosud neoznámené tituly, z nichž jedním má být závodní hra The Crew. Tu mají na starosti Ubisoft Reflections, kteří jsou známí například sérií Driver. The Crew má být něco mezi Gran Turismem a Forzou, takže se nechme překvapit, s čím se Ubisoft předvede.

Sony

Sony, jejíž konferenci si můžete zapnout v úterý ve 3:00 ráno, má oproti Microsoftu jeden výrazný rest – čeká ji odhalení vzhledu PlayStation 4. Dosud známe pouze design nového DualShocku, ale to se příští týden změní. Sony samozřejmě doveze i nějaké ty hry, abychom viděli, co nová mašinka dovede. Určitě nás nemine roztomilá plošinovka Knack, stejně jako třetí díl série Infamous nazvaný Infamous: Second Son. Z Británie dorazí tvůrci MotorStormu, studio Evolution, a s ním závodní DriveClub. Hratelnou ukázku hry Destiny předvedou vývojáři z Bungie, Guerrilla nám připomene next-genový Killzone: Shadow Fall i Killzone: Mercenary pro PS Vita. Vita by mohla ukázat i plošinovku Tearaway.

Ale vydejme se zpět na PS3, tam se toho také chystá velká spousta. David Cage by měl ukázat něco z Beyond: Two Souls, závodní duše snad uspokojí Gran Turismo 6 a užijeme si možná i originálně vypadajícího Puppeteera. Pro fanoušky survival hororů je připravena The Last of Us, která se hned nato přesune na poličky obchodů. A když už jsme u The Last of Us, Naughty Dog mají údajně pracovat na nové third-person akční adventuře pro PS4. Že by pokračování Uncharted? Na stránce E3 Insider se nedávno objevila zmínka o The Last Guardian, ale vzápětí byla smazána. Zda se dlouho odkládané hry od tvůrců z Team Ico na letošní výstavě skutečně dočkáme, je tedy nejasné.

Takže Sony, zajímají nás hlavně hry, u PS4 pak kromě funkcí i datum vydání a cena konzole.

Nintendo, Konami, Capcom a Square Enix

Pokud na seznamu předvádějících hledáte třetí stranu v konzolové válce, Nintendo, pak můžete klidně přestat. Produkty japonské firmy na výstavě samozřejmě chybět nebudou, ale vlastní tiskovku letos Nintendo nepořádá. Pokud pravidelně sledujete zprávy ze světa her, pak vám jistě neunikly tzv. Nintendo Directy, jejichž prostřednictvím společnost informuje své zákazníky o novinkách, které chystá. „Étrojkový“ Nintendo Direct je naplánován na úterní šestnáctou hodinu našeho času. Ale teď už k hrám.

Na Wii U se pochopitelně podívá celá řada her s Mariem. Kromě tradiční 3D hopsačky jsou to například nový Mario Kart nebo Super Smash Bros., o kterých uslyšíme právě v Directu, a první dvě zmíněné si budou moci návštěvníci výstavy dokonce zahrát. V hratelné podobě respektive na nových videích či obrázcích by se mohly ukázat Pikmin 3, HD verze The Legend of Zelda: The Wind Waker, The Wonderful 101, Rayman Legends, Bayonetta 2, Batman: Arkham Origins, Watch Dogs, Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut či zatím bezejmenné RPG od Monolithu. K tomu připočtěte hry pro 3DS a na šťavnatý line-up je zaděláno.

Pokud máte v hledáčku firmu Konami, měli byste zbystřit. Ta totiž chystá další ze svých pre-E3 šou, která poběží už dnes od 19:00. A slibuje, že ukáže velké věci. Jednou z nich je zcela nepochybně Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Dozvíme se konečně, jak to s ním vlastně bude a jestli půjde o jednu hru nebo dva samostatné tituly? Snad. Dozvíme se, jestli Kojima a Hayter celou dobu mlžili a ze Snakeových hlasivek se bude i nadále linout stejný hlas, na jaký jsme zvyklí? Podle Hayterova Twitteru zcela určitě. Dále nás čeká nový trailer na Castlevania: Lords of Shadow 2 a informace o fotbálku Pro Evolution Soccer 2014, který bude pohánět Fox Engine. Z překvapení by nás určitě potěšil nový Silent Hill.

Capcom je na informace poněkud skoupý, ale letos 11. června oslaví kulaté třicátiny (na oficiální stránce už běží odpočet), takže doufejme, že hráčům nadělí hromadu dárků. Rozbalit bychom snad mohli nějaké hry pro stávající i novou generaci konzolí. Vše je ovšem zatím otázkou spekulací; před nedávnem proběhla médii zpráva, že na E3 dojde k odhalení Resident Evil 7, ale později byla zdrojem blízkým Capcomu dementována. S jistotou nemůžeme tvrdit ani to, že uvidíme nebo uslyšíme o fantasy Deep Down. Ta nejistota je poněkud ubíjející, takže nezbývá než spoléhat na Lost Planet 3 či Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies.

Jako poslední zmiňme Square Enix. Jejich hrám, jež budou na E3 k vidění, nepřekvapivě vévodí hned několik RPG a dokonce jedno MMO. Tím je Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. A se značkou Final Fantasy nekončíme, ke slovu se dostane Lightning Returns: Final Fantasy XIII a HD remastery dílů X a X-2. Postavičky od Disneyho se přiženou v Kingdom Hearts HD 1.5 Remix, vlastníci Wii U se pak dočkají Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut. Mezi tyto tituly se pak v tichosti vkrade Thief a teprve před nedávnem oznámená detektivka Murdered: Soul Suspect.

Jak sami vidíte, otřeli jsme se pouze o zlomek firem, které na E3 přijedou a už tak toho je dost a dost. Pokud jste v článku nenašli své oblíbence, neznamená to, že bychom je ignorovali, prostě se na ně dostane během samotné výstavy. Na ní nebude chybět Bethesda s Wolfenstein: The New Order a The Evil Within, Bohemka s ArmA 3 a DayZ, stejně jako celá řada dalších vystavovatelů. Těšte se s námi, bude toho spousta a my vám budeme ještě zatepla přinášet čerstvé články.

Kromě novinek pro vás s týmem Indian TV připravujeme česky komentované reportáže, rozhovory s tvůrci a v neposlední řadě také přímý přenos t konferencí, které pro vás bude Indian komentovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama