Enslaved: Odyssey to the West
Blogy čtenářů Recenze Enslaved: Odyssey to the West

Enslaved: Odyssey to the West

Jan W

Jan W

Ptáte se někdy sami sebe, co potřebuje titul splňovat aby vás oslovil? Určitě ano a určitě se shodneme že základními pilíři takového titulu je…

Reklama

Ptáte se někdy sami sebe, co potřebuje titul splňovat aby vás oslovil? Určitě ano a určitě se shodneme že základními pilíři takového titulu je epičnost, chytlavý příběh který vás u obrazovky drží až do titulků či originalita..? A co když Vám řeknu že takový titul tu opravdu je?

Zjevil se a oslnil mě...

Jakožto herní nadšenec, jsem na portálech které se zabývají herní tematikou skoro jako štangast v hospůdce. Denně vídám novinky kde velká vývojářská studia informují hráče že už se chystá 12.titul jejich oblíbené hry, pouze s tím detailem, že tento rok vyjde teprve 9.díl. Studia na nás chrlí vývojářské deníčky, novinky kolik DLC se na nás chystá a jiné "hity" dnešní doby.

Občas se ale stane menší zázrak, a to že vyjde mediálně nemasírovaný titul, nad kterým srdce hráčovo slintá blahem. A takovýmto dílem se stal (alespoň u mě) i Enslaved: Odyssey to the West.

Bylo nebylo, v jedné nedaleké budoucnosti...

Já furt tvrdím že teď roboti umí udělat kafe, ale date tomu nohy a máme tu problém.

Enslaved je toho důkazem. Příběh začíná ve né až tak vzdálené budoucnosti, zhruba za 150let. Země je krásně pokrytá zelení, města vypadají že se v nich odehrály poslední díly serie Call of Duty MW(2) dokonce i nějaký ten ptáček zde ještě lítá a nikde není ani náznak lidské nohy. Že to zní jako konec lidské rasy? No ono to tak vcelku i je...

 

Error...?

Na zemi se prohání desítky mechů, kteří mají jediný úkol, pochytat zbytky lidské civilizace. A tato činnost se jim daří. Podaří se jim zajmout i Vás, svalovce který si říká Monkey. Příběh začíná na otrokářské lodi, kde jste uvězněni s dalšími chycenými, do kterých spadá i mladá pohledná hackerka Trip, která na lodi vyvolá díky svému umění menší zmatek. Díky této situaci se Monkeymu podaří se dostat z "cely". Menším problémem bohužel je, že loď na které se nacházíte padá a tak není mnoho času se rozhlížet, ale jednat.

 

Umřu-li já, vezmu si tě s sebou...

Po epickém (pro začátek) útěku z padajícího vraku, co se probudíte z menšího bezvědomí a vydechnete si že už je všemu stresu konec, Vás zaskočí ta sexy čelenka. Po seznámení s Trip naneštěstí zjistíte že až tak sexy není. Jelikož je propojená z srdcem Trip a umře-li ona, či neposlechnete co po Vás milá mladá slečna chce, jste kapůt. Jediná možnost jak se tohoto "šperku" zbavit je pomoci mladé hackerce se dostat do jejího rodného města.

 

Kecama mecha nesložíš...

Říkáte si čím se za 150let budeme midlit? Monkey v tom má jasno, na to co nejde vyřešit slovně má teleskopickou tyč se kterou umí dělat divy. Ať to jsou chvaty které by mu záviděl nejeden nadšenec do tohoto sportu, tak jako bonus tyč disponuje energií díky které muže vystřelovat shluky energie, které podle typu způsobují poškození, či omráčení. O "epicky-komické" finální pohyby se stará zpomalená kamera s Monkeyho grimasy. Vylepšování těchto vlastností i chvatů je řešeno výměnou za bodíky které sbíráte po úrovních.

 

Jedna cesta, která dá pocit více uliček...

Máte rádi otevřený svět? Svět kde vás nikdo nedrží a nevodí za ručičku, svět ve kterém si cestu najdete sami? V Enslaved se tohoto bohužel nedočkáte, ale hra ve Vás tento pocit nabudí. Lokace jsou řešeny tak bravůrně, že mi někdy až nepřišlo že jsem vlastně veden po předem dané cestě. Je zde volnost kterou hráč dnes mnohdy vyžaduje a do ní je systematicky a logicky vsunuta ta jedna hlavní.

Ani grafikou se Enslaved stydět nemusí. Lokace mnohdy působí epicky, Vše do sebe krásně zapadá a mnohdy jen čekáte kde se Moneky chytí. Někteří mechové vypadají vskutku hrozivě jiní zase komičtěji.

 

Vzdejme jim hold. Jsou to machři!

Ninja Terory se povedlo něco, co jsem už osobně dlouho nezažil. Vytvořilo hru která na Vás dýchá něčím neotřelým, něčím chytlavým, něčím co Vám podrazí kolena a nepustí dokud nezjistíte PROČ?

 

Závěrem snad jen musím potvrdit Filova slova "Tohle je jedna z her kde pokud mate Xbox360 nebo PlayStation3 muste tuhle mít ... a konec vám vyrazí dech!"

 

PS: Omluvám se fandům Pigsyho že jsem se o něm nezmínil :]

Enslaved: Odyssey to the West

Verdikt

Enslaved: Odyssey to the West je důkazem toho že né vždy velká mediální kampaň zaručuje kvalitní hru. Ninja Terory se to povedlo i bez ní. Příběh chytne a nepustí, grafika posadí na zadek a následný humor Vás složí na zem :]

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Epický příběh
Kouzelná atmosféra
Příjemné ovládání
Dabing postav
Místy trocha ani konzole nestíhá fps
Šlo by tam vyskočit, ale proč nejde?
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama