Entwined – transcendentální hra
Entwined Recenze Entwined – transcendentální hra

Entwined – transcendentální hra

Filip Němec

Filip Němec

6

Ani ryba, ani rak. Tedy pardon, pták. Ani to ne, je to drak! V Entwined budete levou rukou ovládat rybu a pravou ptáka a někdy oběma rukama draka. Trochu jsme se do toho zamotali, ale nebojte, v následující recenzi to hezky rozpleteme.

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Jistě se najde poměrně velká množina hráčů, která neustále remcá na poměrně velkou koncentraci indie titulů na PlayStationu 4. Na druhou stanu minimálně tolik hráčů naopak výskyt nezávislých her na své konzoli s povděkem kvituje. Nechci vynášet soudy, jestli je to dobře nebo špatně, ale díky tomu, že ve mě kolují velmi čerstvé pocity z hraní Entwined, jsem tentokrát velmi rád, že se tento zajímavý nezávislý kousek dostal až ke mně.

Musím přiznat, že podobné pocity jsem měl naposledy při hraní Journey a to je panečku hra s velkým H. Psát tuhle recenzi Freud, asi by začal něco o vědomí a předvědomí, já zůstanu pouze u skromného konstatování, že Entwined se vám dostane pod kůži. Těžko se to popisuje, ale pokud jste hráli něco z ranku, kam spadá již zmíněné Journey, ale také například Flow či Flower, dozajista víte, o čem tady mluvím. Neříkám, že Entwined je skvělou hrou (k tomu se dostaneme později), ale zasahuje určitou část mysli, kam se většina dnešní produkce bohužel nedostane. O to víc je zarážející, že za hrou stojí velmi mladičký tým, který se sestává z bývalých studentů dvojice amerických uměleckých škol, kteří jsou údajně tak nadaní, že je Sony vzala pod svá křídla. Přesně tak vzniklo vývojářské studio Pixel Opus, které má hru na svědomí.

„Jádro hry čerpá z čínské mytologie, odkud pochází také dvě stvoření, které ve hře ovládáte – ryba a pták.“

Pokud si předem o hře nic nezjistíte, po jejím dohrání patrně nebudete o nic moudřejší, než jste byli na začátku. Leda že byste byli obeznámení se starověkou čínskou mytologií, ze které právě Entwined čerpá. To je trochu škoda, protože zápletka (řečeno velmi nadneseně) je poměrně zajímavá a poetická a alespoň za pár řádek textu či mluveného slova by stála. A kdo ví, možná byste si pak hru užili ještě více. Dost ale tajností. Jádro hry čerpá z čínské mytologie, odkud pochází také dvě stvoření, které ve hře ovládáte – ryba a pták. Přestože se oba tvorové velmi milují, není jim souzeno být spolu. S vaší pomocí se jim ale podaří projít devíti životy a konečně se spojit v jedno – velkého draka.

Zběsilá arkáda

Ale zpět do reality. I přes vskutku mytologickou až romantickou zápletku je hra především rychlou arkádou, která prověří vaše smysly. Vše stojí a padá na systému ovládání, kdy simultánně ovládáte jak rybu, tak ptáka. Každá z bytostí se může pohybovat pouze po jedné polovině obrazovky a stejně tak každé přísluší jeden analog. Vyjma závěru každé úrovně probíhá celá hra v tunelovitém prostředí, přičemž oba tvorové se pohybují pouze po obvodu, takže analogové páčky máte vždy vybočené maximálně do strany a pouze kroužíte nahoru či dolů. Jakkoli se to může zdát krkolomné a takhle textově těžce popsatelné, stačí se podívat na naše záběry z hraní a ihned vám vše bude jasné.

Entwined si totiž může hrát na cokoli, ale na složitou hru určitě ne. Aniž byste prošli nějakým složitým tutoriálem, okamžitě budete vědět, jak hra funguje a co máte dělat. To částečně pramení z její jednoduchosti, hratelnost mi ale okamžitě připomněla stařičké video hry, kde jste ve vysoké rychlosti letěli se svou raketou a museli se vyhýbat různým překážkám, nebo naopak sbírat určité předměty. Obdobně funguje i Entwined, kdy musíte prolétávat zvýrazněnými branami a sbírat zlaté a modré orby. Zlaté pro rybu, modré pro ptáka. Ve chvíli, kdy se vám naplní ukazatel v horní části obrazovky (ryba i pták má svůj vlastní), zmáčknete tlačítka R1 a L1 a začne probíhat proces spojení. Pokud i během něho budete správně prolétávat branami, úspěšně se spojíte v draka.

„Obtížnost není nijak nesnesitelná a nepotřebujete reflexy rytíře Jedi, abyste hru dohráli, zadarmo to ale nebude.“

Hra tak rozhodně není složitá, alespoň co se týče herních mechanik, které jsou velmi intuitivní. Jenže co se týče samotné obtížnosti, to už je jiná písnička. V pozdějších úrovních začnou brány utvářet různé útvary, které je nutno proletět, aniž byste některou z bran minuly. Pokud se tak stane, hra vám odebere část nasbírané energie s orbů. V těch složitějších úrovních to pak vypadá kupříkladu tak, že levou páčkou kmitáte nahoru a dolů, abyste proletěli všechny zlaté brány, zatímco s rybou na pravé straně jemně kroužíte nahoru. S přibývajícími úrovněmi obtížnost opravdu strmě stoupá, musím ale uznat, že je poměrně vyvážená. Hra po vás rozhodně nechce žádné akrobatické kousky s ovladačem a většina bran je poskládána pomocí určitého schématu, který je většinou jednoduchý a samozřejmě se opakuje. Přesto nepochybuji o tom, že mnoho hráčů vysoká obtížnost, která navíc nejde změnit, naštve. Entwined se totiž prezentuje jako oddychová hra s přesahem. Obtížnost není nijak nesnesitelná a nepotřebujete reflexy rytíře Jedi, abyste hru dohráli, zadarmo to ale nebude.

Za málo peněz málo muziky

Na druhou stranu se vám po úspěšném projití každého levelu dostaví opravdu velmi uspokojující pocit satisfakce a okamžitě vyrážíte zkusit úroveň další. A další a další a další. Až pak nakonec zjistíte, že příběhový režim nabízí jen devítku úrovní. Poslední tři úrovně, kde už je obtížnost poměrně vysoká, vám zaberou nějakých deset minut (záleží čistě na vaší šikovnosti), ale ty předchozí není problém zvládnout i do pěti minut. Možná už jste si tedy sami spočítali, že pokud máte obě ruce zdravé, Entwined se dá s klidem projít za jednu hodinu. V hlavní nabídce naleznete ještě výzvy, které nabízí pětici již známých úrovní. V těch jde o nasbírání co největšího skóre, které pak můžete porovnávat s kamarády. Ve výzvách už máte životy pouze tři a za každou minutou bránu se vám jeden odečte, takže nemusím říkat, že až výzvy jsou opravdovou, no… výzvou.

Na Storu se dá Entwined koupit za zhruba 220 Kč, což jistě není mnoho, ale v porovnání s jinými tituly v této cenové kategorii je herní doba tristně malá. Jistě se tu dá mluvit o znovu hratelnosti, ale pouhá devítka příběhových úrovní vás zkrátka nedokáže udržet na dlouhou dobu. Pokud budete za ony dvě stovky chtít muziky co nejvíce, jistě vás potěší, že Entwined je součástí Cross-buy programu. Bohužel v současnou chvíli je hra přístupna pouze pro PlayStation 4. Vývojáři se ale dušují, že PS3, potažmo PS Vita verze už jsou ve vývoji a dočkáme se jich brzo. Optimalizace pro malé a díky tomu nepřesné analogy Vity asi bude docela oříšek.

Co si rozhodně zaslouží slova chvály je grafické zpracování, které ke hře skvěle pasuje. Samotné prostředí sice není přeplněné různými efekty, které by vám položily čelist, ale hra dokáže svým abstraktním prostředím chytnout za duši podobně jako Journey. Každá úroveň je navíc úplně jiná a hýří jinými barvami. K vizuálnímu zpracování zkrátka není co dodat, snad jen závěrečné minuty každé úrovně, kdy se s drakem můžete pohybovat po volnějším prostranství, by si zasloužily trochu více detailů.

Ještě lépe je na tom originální soundtrack, který patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co si u podobných her můžete poslechnout. Skvěle dotváří herní zážitek a v závěrečných okamžicích, kdy jsou dva tvorové propojeni, si dokáže pohrát s vašimi emocemi. Technické zpracování je na začínající vývojáře na dobré úrovni. Jediná, zato ale opravdu velká výtka směřuje k pravidelnému zasekávání hry, kdy se vám přeruší spojení obou tvorů. V takový moment se hra zasekne na dobré dvě sekundy a to bohužel vždy, nejedná se o ojedinělou chybu.

Entwined je jednou z těch her, které byste měli mít ve své sbírce, abyste se k nim za dlouhých deštivých dní, jednou či dvakrát do roka, mohli vracet. Překvapuje velmi dospělým zasazením, které vás dozajista chytne za duši a jen tak nepustí. Hratelnost je příjemně vyvážená a i ty nejtěžší úrovně se dají s trochou trpělivosti dokončit. Ovládání dvou tvorů zároveň je navíc příjemným zpestřením a bez debat také dobrým cvičením pro váš mozek. Pokud vaše drahá polovička často pronáší, že jen ženy mohou dělat dvě věci naráz, dejte ji vyzkoušet Entwined.

Entwined
PlayStation PlayStation 4
PlayStation PlayStation 3
PlayStation Vita Vita

Verdikt

Jestli se vám alespoň trošku líbí „jiné“ hry jako je Journey, Flower či Flow a rádi si otestujete své rychlé reflexy, Entwined si prostě musíte zahrát. V opačném případě budete nejspíše remcat nad trestuhodně krátkou herní dobou a k tomu neadekvátní cenou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

graficky působivé abstraktní prostředí
originální ovládání dvou tvorů zároveň
velmi krátká herní doba
pravidelné zasekávání hry
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama