Escape Dead Island – novinky z ostrova mrtvých
Escape Dead Island Recenze Escape Dead Island – novinky z ostrova mrtvých

Escape Dead Island – novinky z ostrova mrtvých

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

7

Pomalu k nám kráčí Dead Island 2, možná proto se nám vývojáři ze studia Fatshark rozhodli osvětlit události mezi prvním a druhým dílem.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Od vydání původního Dead Island již uplynula řádka let. Příběhy našich hrdinů sice skončily, ale i přesto zůstala spousta prostoru. Podaří se 3rd person akci Escape Dead Island toto místo úspěšně zaplnit?

Vyšetřování začíná

Informace o ostrovu smrti se pomalu, ale jistě roznáší do světa. Proto se nemůžeme divit, když se po této novince začali pídit nezávislí senzace chtiví novináři. Jedním z nich je také Cliff Calo. Ten se na Banoi vydal s partou přátel, kteří jsou stejně žízniví po pravdě jako on. Po připlutí na místo ale rychle zjistí, že na skutečnosti, které najdou, ještě nejsou úplně připraveni.

Krom zombie problému, má Cliff i jiné potíže. Trpí totiž psychickými problémy, díky nimž občas vidí věci, které nejsou zas tak reálné jak si myslí. Celkově se příběh odehrává šest měsíců poté, co hrdinové z minulého dílu přežili počáteční zombie epidemii. Díky tomu se setkáte s některými z původních postav příběhu a poznat jejich osud poté, co jste je opustili.

Jak již bylo řečeno, ocitáte se znovu na souostroví Banoi, když budu víc specifický, tak na ostrově Narapela. Ten se z otevřeného světa smrskl na řadu koridorů. Lokace mají hodně pěkný design a atmosféru, ale absenci otevřeného světa jejich originalita jednoduše nevynahradí.

Další výrazná změna se týká grafického stylu, do něhož je hra zasazena. Z FPS se totiž stala komiksová 3rd person akce, která grafickou stylizací připomíná hodně Borderlands.

Vyfoť si svého zombíka

Na začátku dobrodružství má vaše postava po ruce jen fotoaparát, takže si zombie můžete maximálně vyfotit. Zbraně, které najde, jsou později sice pěkné, ale je jich proklatě málo. Na celou hru máte totiž k dispozici jen sedm zbraní. Oproti původní hře naprosto zmizela možnost vyrábět, upravovat či vylepšovat své hračky, což je celkem škoda. Dead Island se přeci jen vyznačoval svou hravostí a celkem slušnou paletou předmětů, kterými jste mohli své nepřátele likvidovat.

Zombie od samotného začátku katastrofy prošly celkem slušnou evolucí. Za šest měsíců se jejich řady značně rozšířily. Už nepotkáváte jen obyčejné nemrtvé, ale i jejich zmutované bratry. Ti mají vždy jiné dovednosti. Občas dostanou rychlost, jindy zas jed či odolnost, už to ale nejsou ty pomalé ořezávátka, které jste znali. Autoři si v některých názvech a modelech monster asi vzali za vzor oblíbený Left 4 Dead.

Smyslný stealth

Soubojový systém je v Escape Dead Island hodně jednoduchý. Sice se musíte víc pohybovat, ale zombíky kosíte s grácií. Postupem času sice začíná přituhovat, ale i s tím se vaše sekera či meč dokáží vypořádat. Zajímavé je, že se tvůrci rozhodli vložit do hry stealth.

Popravdě tohle je asi jedna z mála her, u které si nemohu stěžovat na špatný stealth anebo dementní AI, protože většinu času stojíte proti postavám, jejichž mozek už je dávno po smrti, i přesto ale reagují na podněty a plížení lépe, než nepřátelé v jiných hrách. Kdyby se však jednalo o živé protivníky, asi bych nešetřil kritikou. Protože když se plížíte přímo proti nemrtvému a následně se mu dostanete do zad, je to hodně podivný moment. Ale jak jsem již řekl, jedná se o tlející těla, takže v tomto směru jsem klidný. I přesto má stealth v této hře své místo. Díky němu se vám podaří vyhnout řadě situací, které byste silou vyhrát nemohli, a bez této možnosti by skončily smrtí.

Smrt zde má zajímavý nádech v podobě bolesti hlavy. Po pár úmrtích se vám hra pokusí trápení trošku usnadnit. Aby procházení nehostinným světem nebylo tak těžké, vloží vám do ruky náboje do střelných zbraní. Ty jsou přeci jen na lov zombílů účinnější než sekera či meč.

Stereotypní škobrtnutí

Ani nový Dead Island se nevyhnul menším chybám. Nejvýraznějšími z nich je rozhodně stereotyp, krátká herní doba, koridor a hodně omezená paleta zbraní. Oproti minulému dílu se nás autoři rozhodli zavřít do stoprocentních koridorových lokací, kde běháte jako králíci sem a tam. Mizí motivace v podobě zkušeností a určitého vývoje, takže postupem času začnete jednotlivé lokace jen probíhat, protože nebudete mít důvod své nepřátele zabíjet. To výrazně přispívá k tomu, že se ze zábavného titulu postupem stává stereotypní nuda.

Ani zbraně na tom nejsou o moc lépe. Když si vzpomenu na desítky palných a sečných zbraní, valí se mi do očního koutku slza, protože zde je dokážu skoro spočítat na prstech jedné ruky.

Sami vývojáři uváděli, že vaše postava nebude mít žádné super-schopnosti, a tím pádem se bude muset vypořádat s krutým životem po svém. Ve hře se ale sliby rozplynuly. Cliff je na tom podobně jako vojáci v Call of Duty, ti také chytají rány z těžkých kulometů a stále jsou dále schopni boje. Je to škoda, systém regenerace je totiž hodně jednoduchou cestou.

Hra má jeden z nejlepších příběhů, jenž sem za poslední dobu měl možnost okusit. Problém je to, že projit hlavní linii trvá asi 5-6 hodin. Ono by to nebylo zas tak špatné, kdyby se cena hry pohybovala v nízkých hodnotách. Když se ale titul dostane na hranici 40 euro a nemá multiplayer, čekám minimálně osm až deset hodin kvalitní zábavy.

Slušný datadisk

Co říci na závěr? Nový titul ze světa Dead Islandu je hodně povedený. S tak dobrým příběhem jsem se již delší dobu nesetkal. Škoda jen, že celkový dojem kazí skutečně krátká herní doba a jistá míra repetitivnosti.

Escape Dead Island

Verdikt

Nový Dead Island je celkem povedený titul. Škoda jen, že převzal všechny chyby od svého předchůdce a pár svých ještě přidal.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

perfektní příběh
různorodost zombií
pěkné atmosférické lokace
výborná hratelnost
konečně normálně optimalizovaný titul
absence craftingu
omezená paleta zbraní
stereotyp
koridor
krátká herní doba vs. cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama