F.E.A.R. 3 – máte strach?
Preview Článek F.E.A.R. 3 – máte strach?

F.E.A.R. 3 – máte strach?

Jiří Markvart

Jiří Markvart

6

Tři mušketýři. Třikrát a dost. Tři sestry. Tři prasátka. Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček… Trojka je dobré číslo. Pokud se něco osvědčilo již dvakrát, není důvod, aby se to neujalo i potřetí. S touto myšlenkou přichází i třetí pokračování hororové FPS F.E.A.R. a my se podíváme, jestli je na co se těšit.

Reklama

Počátek

K tomu, abychom se mohli ponořit do děje F.E.A.R. 3 (na plakátech a promo obrázcích často prezentováno jako F.3.A.R.; oddělení marketingu by si mělo uvědomit, že číslice 3 na místě písmena E je už okoukaná záležitost), je nezbytná alespoň základní znalost prvních dvou dílů. Dopřejme se tedy krátké resumé.

V prvním díle máte možnost ujat se role Point Mana, syna Almy, dívky s nadpřirozenými schopnostmi. Alma vystupuje coby vládní experiment, který se (jak již tomu bývá) poněkud vymkl kontrole a ve vašem zájmu je, aby se vše dalo zpět do pořádku. K dobru máte několik zděděných schopností po své matce, takže disponujete například perfektními reflexy, které vám umožňují vyhýbat se letícím kulkám (bullet time, který znáte např. z Matrixu nebo akce Max Payne).

Vašim úhlavním nepřítelem je Paxton Fettel, váš bratr, který se ze všech sil snaží vysvobodit šílenou matku z výzkumného centra v Armachamu. Musíte ho zastavit. To se vám nakonec podaří díky efektnímu prohnání kulky Fettelovo hlavou.

Na konci druhého dílu se Almě ovšem podařilo ovládnout vojáka Michaele Becketta a donutit ho oplodnit ji. V pomyslných přesýpacích hodinách začínají přepadávat zrnka písku odpočítávající čas, kdy bude porozen démon se silou, jež by zničila celý svět.

Nepřátelská spolupráce

Uplynulo 9 měsíců. Porod se blíží. Co čert nechtěl, stojí Point Man po boku Paxtona Fettela a společně se vydávají do Armachamu. Není ovšem jasné jestli, za stejným účelem. „Ale jak je to možné? Fettel je přece mrtvý,“ aktivně vykřikuje pozorný čtenář. Fettel zde ale vystupuje coby duch, což mu garantuje širokou škálu nadpřirozených schopností, které si rozebereme o několik odstavců níže. Rázem se nám rodí velice zajímavá kooperace dvou znepřátelených postav.

F.E.A.R. 3 tak trochu vybočuje z řady klasických hororových stříleček a dá se předpokládat, že úroveň strašidelnosti a četnost momentů překvapení se rapidně sníží. To se zdá být celkem logické, když vezmete v potaz, že hráči budou jen málokdy stát na stejném místě a dívat se stejným směrem. Navíc ve dvou se člověk zkrátka bojí méně a je už jedno, jestli ten druhý sedí vedle vás a užíváte si splitscreenu, nebo spolupracujete přes internet. Vystrašit nás bude opravdu těžké.

Kouzla a čáry

Zatímco Point Man disponuje pouze již zmiňovanými superrychlými reflexy (k dobru mu budiž přidána ještě premiérová možnost krytí se za zdmi a předměty), jeho bratříček má rovnou několik mnohem zajímavějších schopností. Vedle klasických dovedností jako vystřelování fireballů nebo eliminace nepřátel pomocí tlakových vln je tu novinka – posedlost. Ta umožní Fettelovi vniknout do těla protivníka a přivlastnit si jeho schopnosti. Využití posedlosti je velice široké, ale neobejdete se bez komplikací. Zatímco obyčejného vojáka si mrtvý bratr podmaní snadno, silnější soupeři budou vyžadovat mnohem více praxe, takže jejich mysli se budete moci ujmout až v pozdějších fázích hry.

Jedinečnost kooperativní kampaně a vlastně i celé hry spočívá ovšem v rozdílnosti cílů obou postav. Bratři nestojí bok po boku z důvodu, že by si snad odpustili nebo oba bojovali za stejný cíl, ale jen kvůli tomu, že jeden bez druhého nemají šanci své úsilí dotáhnout až do zdárného konce. V závěru kampaně stojí před oběma hráči velké rozhodnutí. Buď se jedna z hlavních postav podvolí a pomůže té druhé k dosažení společného cíle, anebo si každý půjde tvrdě za svém. V případě singleplayeru lze očekávat tu komplikovanější variantu.

Vzájemné nesympatie se ovšem budou projevovat během celého příběhu. Hráči se budou muset několikrát vydat každý jinou cestou, po které nasbírají různé informace. Neznamená to ale, že je poskytnou nezměněné i svému „kolegovi“. Fettel tak může například odlákat svého bratra do pasti a obdobně i naopak. Je pouze na hráčích samotných, zda si budou škodit, nebo pomáhat.

Vzestup zla

Výzkumné středisko v Armanachu již není tím, čím kdysi bývalo. Stopy zla jsou patrné všude, ať už se jedná o krví potažené stěny, rozesetá mrtvá těla či zmateně pobíhající vojáci jednotek F.E.A.R. (First Encounter Assault Recon). Na scénu přicházejí i mutanti v rozličných podobách, kteří vám dávají na pamětnou, že Alma opět získává svojí sílu a začíná si opět pohrávat s těly mrtvých. Z nebe začínají šlehat blesky. Znamení začínajících porodních kontrakcí. Se sílícími elektrickými výboji se objevují další a další hordy mutantů, se kterými se musíte vypořádat.

F.E.A.R. 3 však přilévá olej do ohně tím, že jsou všechny tyto akce generovány náhodně, a tak ani při opětovném hraní kampaně nevíte, kdy se objeví nepřátelské skupinky vojáků nebo projev další kontrakce doprovázený tuctem krvežíznivých mutantů. To se navíc týká i některých herních prostředí, takže se z každého opětovného hraní může stát zcela nový zážitek.

Mechanický arzenál

Nesmíme zapomenout ani na mechy – roboty, které budete moci ve hře využívat. Autoři slibují rovnou dva druhy. Těšit se můžeme na Power Armor, což je malý a hbitý mech vhodný zejména do stísněných prostor. Druhým typem je Enhanced Power Armor, obrovské neohrabané monstrum, které na druhou stranu disponuje ohromnou ničivou silou. Mechy budou moci ovládat obě postavy, Fettel však pouze v případě, vtělí-li se do některého vojáka.

Už teď nám může být jasné, že se máme na co těšit. F.E.A.R. 3 bude hrou napínavou od začátku do konce, nepočítaje nesčetné zvraty a důležitá rozhodnutí, která na nás čekají. Datum vydání pro PC, XBOX 360 a PS3 je pro tuto chvíli stanoveno na druhou polovinu března 2011.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama