Fade to Silence - dojmy z hraní
Preview Fade to Silence Článek Fade to Silence - dojmy z hraní

Fade to Silence - dojmy z hraní

Redakce

Redakce

Další pokus o zmrzlé dobrodružství, kde musíte přežít a až pak hrát.

Reklama

V rámci předběžného přístupu můžete na Steamu narazit na pořádně promrzlé RPG z postapokalyptické zimy jménem Fade to Silence. Vousatý chlapík, zahalený do prehistorických kožešin, se jmenuje Ash a býval vůdcem silného kmene. Jenže podle pozůstatků naší civilizace, např. v podobě vraků automobilů, je jasné, že se hra v historii rozhodně neodehrává. Dříve zřejmě došlo k velké apokalypse, která proměnila svět zpátky do doby ledové a sněhové, přičemž zplodila hrůzné pekelníky, kteří jsou podstatně nebezpečnější než tehdejší mamuti.

Hru pro vydání ve druhém čtvrtletí příštího roku dokončuje nově založené německé studio Black Forest Game z Offenburgu, jehož osazenstvo se rekrutuje ze zbankrotovaného podniku Spellbound. Tvůrci již pár her stačili vyrobit, vzpomenu například novodobé vzkříšení 2D hopsaček Giana Sisters či solidní strategii Helldorado, jakožto duchovní třetí díl dobré série Desperados. Nevím, ale přijde mi, že se tito vývojáři velmi inspirovali v podobném titulu Horizon: Zero Down, protože alespoň na první pohled působí Fade to Silence velmi obdobně.

Inspirace Horizonem?

Máme tu také poměrně široce otevřený a ledový svět, analogické časové údobí, kdy se lidstvo po záhubě planety vrací ke svým počátkům a třeba i tradiční možnost výroby jednoduchých zbraní a pomůcek z nacházených předmětů a surovin. Přijde mi ovšem, že hra svým zasazením rozhodně není pro každého. Mnozí tu možná ne zcela pochytí podivný a trochu hororový příběh (v tomto je Aloyno putování mnohem světlejší), kdy vaše další kroky navádí (dost často do záhuby) paní či pán korupce a smrti, takže se není čemu divit, když je hra v současné fázi celkem obtížná.

„Krajina je tónována do jednodušší barevné palety.“

A není to jen obyčejnými nepřáteli, kteří mají celkem dost dlouhou linku života, když se jedná o dost podivné kreatury vesměs něco mezi zombiemi, kostlivci, keříky, ohněm a chobotnicemi. Dost podivná směska, což? Hlavním protivníkem ve Fade to Silence totiž nejsou bestie, ale naštvaná příroda sama. Ostatně na té je celá hra doslova postavená. Dynamické počasí a sněžení vypadá moc pěkně, ale sluníčka je pomálu, a tak je skoro celá krajina tónována do jednodušší barevné palety, v níž převládají různé odstíny šedi a hnědi.

Nejdříve žít a pak hrát

Doslova na každém kroku se musíte o sebe postarat: před častými vichřicemi využít úkrytů či postavených příbytků, pro zahřátí a doplnění zdraví hledat dříví a rozdělat oheň a k tomu i žaludek dost často kručí (a to je ve hře opravdu slyšet!), takže si musíte s nasbíraných surovin ukutit nějaké zbraně na divokou zvířenu, jež se ve sněhu občas pohybuje. Alespoň zpočátku tak jde dobrodružství kupředu jen velmi pozvolna. Kolem není skoro vidět, smrťák ve vaší hlavě se vám směje, že buď umrznete nebo umřete hlady, a vy v trochu chaotickém prostředí absolutně nevíte, kam se vydat a co vyřešit dříve.

„Prvním úkolem je prostě jen přežít.“

Ano, znovu opakuji, že v této hře je prvním úkolem prostě jen přežít. Až si osvojíte základy udržení života, hra se vám již více otevře a nabídne podstatně více možností než první okamžiky. Postupně budete nacházet různé další přeživší, jimž můžete pomáhat a obnovovat si tak svůj klan, jemuž se stanete vůdcem. Svět sužuje tzv. korupce. Ale není to ta naše se šustivými papírky a podmáznutými ouřady, nýbrž neprostupná houští krvavých chapadel, jež prorůstají nemocnou zemí jako mor a která plodí právě ty podivné netvory, s nimiž bojujete.

Moc zimy a málo zábavy

Mým problémem bylo, že jsem se do Fade to Silence pustil hned po dokončení Horizon: Zero Down - Frozen Wild, kterému bohužel nesahá ani po kotníky. Kromě velmi pečlivě postaveného dynamického počasí minimálně prozatím nevidím nic dalšího, co by hru nějak více zatraktivnilo v záplavě postapokalyptických přežívaček, jichž je stále herní trh doslova přesycen. Hra je zbytečně náročná, zejména co se té zimy týká, (přitom obtížnost nejde přizpůsobit), vedlejších postav je zoufale málo, a tak je tím hlavním jen zdlouhavé putování a sběr všeho, co lze najít a využít.

Fade to Silence ale má rozhodně určitý potenciál, který snad tvůrci do vydání podstatně vyladí. Přimlouval bych se za větší porci příběhu a méně přežívání, jež tu hraje až moc velký part na úkor všeho ostatního.


Těšíme se

  • Na otevřený a nebezpečný svět zimy
  • Na více zajímavých postav, které potkáme
  • Na výrobu zajímavých zbraní a věcí

Bojíme se

  • Moc velkého důrazu na přežití
  • Malé porce příběhu
  • Nudného bloudění jednotvárnou krajinou

Shrnutí: Zatím bezesporu slibná hra působí jako solidní jadérko boje proti otravné zimě a korupci, jenže kolem dokola zatím mnoho dužniny nestačilo vyrůst. Pokud jej tvůrci do jara stačí pořádně zalít, mohla by se vyklubat další solidní apokalyptická hra, která ale jinak asi brzo zapadá sněhem.


Fade to Silence je v předběžném přístupu na Steamu od 14. prosince 2017, prodává se za 29,99€. Plná verze by měla vyjít v srpnu 2018.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama