Fifa 11- Dočkali jsme se zlepšení?
Blogy čtenářů Recenze Fifa 11- Dočkali jsme se zlepšení?

Fifa 11- Dočkali jsme se zlepšení?

Tomáš Kameník

Tomáš Kameník

Ahoj, njedříve bych se měl asi představit, jsem Tomáš-na internetu znám jako Draq  (draq2(3,555)) a někde třeba jako killer 1568. Na mém blogu bych…

Reklama

Ahoj, njedříve bych se měl asi představit, jsem Tomáš-na internetu znám jako Draq  (draq2(3,555)) a někde třeba jako killer 1568. Na mém blogu bych rád rozebíral všechny možné hry. Od těch nejmladších po téměř staré (ale pořád dobré), všech možných žánrů a všemi možnými pohledy. Recenzuju hry na počítač, mopžná se někdy dostanu k hrám na iphonu a málokdy taky na PSP. Možná někdy budu mít subjektivní názor a třeba semnou nebudete souhlasit. Nechci někomu vnucovat svůj názor, ale tohle je pro mě taková zpovědna. Vždycky jsem chtěl někde vyjádřit svůj názor, jenže na založení svého webu sem byl moc líný :). Samozřejmě mě potěší jakákoliv reakce a tak névahejte a zanechávejte komentáře. PS: Na číselné hodnocení her neberu stejný metr, když vyjde pro mě nejlepší hra ve svém žánru, má u mě velké hodnocení...

 

Fifa

-Tak jako dobrej hokejovej trenér musí žvejkat, mi na novou fifu nemusíme dlouho čekat.

 

Ano je to už zažité pravdil, že jednu z nejlepších fotbalových her vytváří luxusní pobočka EA SPORTS v Kanadském Vancoveru. Uznejte sami, že pracovat zde je sen každého začinajícího programátora.

 

Ne nadarmo je značka Fifa zarytá v paměti skoro všech hráčů PC her. Taky první díl serie FIFA international soccer vyšel již v roce 1993, znamená to tedy, že se nám do ruky dostává 17 díl. Nemůžeme upřít znatelný rozdíl.

 

Konečně změna?

Hned po zapnutí hry vás vyleká osobnost Realu Madrid, Kaká. Projdete tunelem a hle! Už hrajete? Co to? Ano, menu je mírně překopané, dostanete se na plácek kde si můžete vybrat hráče se kterým střílíte na bránu. Povedená věcička, jenže po nejáké chvíli kdy budete muset mačkat znovu esc. v menu začne otravovat. Ovšem loadování zápasu, kdy se z tréninkového hřiště přemístíte plynule na stadion je určitě povedené. Bohužel zmiňovana next-gen verze si vzala své úroky a když na vás v menu začnou koukat čudlíky od Xboxu místo od pořítače, nemáte dobrý pocit. A co byla největší chyba, že vás hra nepustí změnit si ovládání, hru musíte vypnout a pomocí programu si nastavit k jakému čudlíku od xboxu dáte klávesu. Nevidíte tedy co které tlačítko znamená, což je velká (a řekl bych že zbytečná komplikace).

Když jsme se úspěšně prokoplay k zápasu, můžeme začít hrát. Hned po výkopu poznáte rozdíl. Řeknete si Ono to půjde a né že né!. Ve hře je opravdu změna, najednou nejste omezeni do 8 směrů, souboje tělo na tělo jsou daleko reálnější a ostřejší. MYslíte si že s jedním hráčem si protivníka v pohodě obejdete? JSte na omylu! Fotbal je drsná hra a soupeři se s vámi nebudou něják mazlit. Kolikrát jsem volal alespoň po faulu, ale rozhodčí řekl že ne. Rozhodčí taky doznali změn. daleko lépe dostane taky žlutou kartu a musíte si dávat pozor. Rozhodčí jsou schopni počkat s udělením karty i přes udělenou výhodu. Mě osobně taky zaujalo to, že rozhodčí nedávají karty jen v animacích, ale i když máte pohled, ve ktereém hrajete.Také přímé kopy jsou jiné a pro mě rozhodně těžší, abych se přiznal, tak jsem se je zde nenaučil a narozdíl od starších serii mi buď balón k brance nedoletí, nebo vystřelim na galerii.

 

Český dabing je další věc, kterou se Fifa ráda chlubí. Již několik let vychází český dabing. MYslel jsem si, že se moc nemění, ale opak je pravdou. Když mi byl v tomto ročníku Jarda Bosák schopen převyprávět celou základní sestavu Slávie a Sparty, byl jsem udiven. Ovšem velice mě naopak zklamalo, když neznal Tevéze z Citizens. Komentátoři se bohužel taky někdy nestrefí přesně do situace a pochvíli budte znát hlášky nazpamnět. Přesto si myslím, že se jedná o kvalitní dabing.

 

Herní módy

Sice už trošku odbočuji od hratelnosti, ale tato část určitě stojí za zmínku. Na výběr tentokrát máte manžerský mód, be a pro a klasický turnaj.

 

Údajně dostalo nakupování v manažerském módě nový rozměr, jenže já sem do této části fanatik a byl jsem celkem zklamán. Nepochopil jsem, proc byl zaveden platový rozpočet, díky kterému jsem nemohl hráče kupovat. Také nejde přasypávat peníze z jednoho rozpočtu do druhého. Vždť tak se dali trhnout největší sumy. Naslibujete volnému hráči hory doly, on k vám přestoupí a za půl roku ho prodáte za daleko vyšší peníze. Jiné rozdíly jsem bohužel v nakupování nenašel a to pro mš bylo zklamání. V dřívějších ročnícíh šlo upravovat si formaci podle svého, taky mě mrzelo že toto chybělo.

 

 

Také jsem chtěl zkusit jaké je to být legendou ve formě hráče. Navolíte si počáteční úrovně, ale dejte si potzor jakou si dáte pozici, v průběhu hry už nejde změnit, i když třeba budete trénovat jen útočení. Hra vás zezačátku šoupne do B-týmu, což mi bylo celkem líto, protože jsem musel nějáké to utkání čekat. Smutné bylo, že rozdíl mezi hraním za "A" a "B" byl opravdu jen minimální. Samotné hraní ale bylo celkem pěkné a když jdete sám na brankáře, opravdu jste napjatí jestli dáte nebo ne. Tohoto módu se dalo využít daleko lépe, třeba udělat nějáké platy, komunikace s trenérem, domlouvání s jinými týmy atd. atd.

 

Sme spokojeni?

Z vělkévětšiny ano, hra přinesla inovace jak slibovala. Jenže jsme zase u klasického sporu, proč mají konzolisté zase něco navíc. Be a goolkeeper a Personality+. Proč tyhle 2 věci nemohla zahrnovat fifa i na pc? Škoda, ale stejně, pokud ste na fifu zanevřeli, dejte ji ještě jednu šanci tímto dílem!

 

Fifa 11- Dočkali jsme se zlepšení?

Verdikt

Další ze série od EA. NA počítače se určitě jedná o nejlepší fotbal který kdy byl. Můžeme jen doufat, že příští rok se rozdíli mezi PC a konzolemi srovnají úplně.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Next-gen
Lepší animace
Licensovaní hráči
Muzika, kvalitní dabing
Nevyužitý potencial herních módů
Opět pozadu oproti konzolím
Ovládání není pro klávesnici
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama