Flashback: Runescape SD, 2007 - čas sekvencované hudby
Blogy čtenářů Článek Flashback: Runescape SD, 2007 - čas sekvencované hudby

Flashback: Runescape SD, 2007 - čas sekvencované hudby

Anonymní

Anonymní

V dnešní době předstihů a skvělou grafiku skoro zapomínámé na staré, kvalitní tituly. Pravda, Minecraft je pecka, ale na to nechci navazovat. World of…

Reklama

V dnešní době předstihů a skvělou grafiku skoro zapomínámé na staré, kvalitní tituly. Pravda, Minecraft je pecka, ale na to nechci navazovat. World of Warcraft je také stará hra, ale po té hromadě datdisků šla grafika, hratelnost, a všechno s ní razantně nahorů - pecka! Ale já bych radši zavzpomínal na ty staré časy - proto jsem si vybral hru RuneScape. V současné době jí hraje něco kolem 120-130 milionu hráčů, což je pěkné číslo. Vrátím se ale o čtyři roky nazpět , kdy se toto číslo pohybovalo okolo, tuším, 50 milionu hráčů ,RS byla trochu jiná hra a já byl součástí tohoto kolotoče. A dle mého názoru lepšího. Podle některých po vypuštění HD vzniklo RS 3 (neplést s Ressistance 3), což je fajn. Celé HD je fajn, ale RS 2 byla v tom připadě lepší, a možná i trochu hra.

 

V ČEM SE RS2 LIŠIL ?

 

 

Hlavní věc je rozhodně grafika. Tehdejší čtercová grafika mě uchvacovala, nynější vyladěná tolik ne. Důvodem jsou lepší grafické hry, příkladem WoW, HoN či Aion. Postupem času se vše vylepšovalo, hra mě začala nudit a přešel jsem k právě zmiňovaným titulům. Poté jsou tu gameplay styly, když při Miningu jste tehdy jenom lineárně zvedali krumpáč nahoru a dolů, teď vám dá docela zabrat, aby vaše postava do toho kamene vůbec kopla. Stejně tak Fletching. Agility. Cooking. Všechno zvedání věcí. Všechno působilo hezky Old-school, ale dnes se RS počítá mezi těmi, jako já, jen jako průměrná klikačka. Ano, je to "Destkop hra" , ale už podporuje i FullScreen, takže pokud chcete podobnou a lepší hru, hrajte WoW či Aion. Shrnu to - RS 2 byl super oldschool hra. RS 3 je jen velmi malá konkurence těch větších titulů. To je můj názor. Jagex také chce co nejvíc vydělat a snaží se nám za každou cenu nacpat Membership. Ano, je to dobrá věc a velmi se toho získá, ale tenkrát to bylo více "z říše nepředstavitelna" . Také hunty na bossy vypadali jinak, bez žádné Gran Exchange se vydělávalo celkem těžko a každý druhý buďto používal makro, nebo byl scamer či hacker. A  tahle atmosféra byla skvělá. Vánoce byly, když jste někoho potkali s Full Dragon. Dnes je to rutina.

 

ZMĚNA RUNSCAPE ZA 4 ROKY

 

... se vážně změnil k nepoznání. Grafika je asi jako rozdíl SD/HD všech her, gameplay taky. Questy, kvalita dialogů, bugy, Grand Exchange, a tak dále, a tak dále, to všechno se změnilo. Když tenkrát byl combat lvl. 70 rád za to, že ubere 17, dnes si dává hrdě klasicky 300. Přibyly tzv. Achievment Diary, systém běhu se také velmi rozvinul, hra se také o něco usnadnila nováčkům. Tutorial Island zmizel z mapy a nahradil ho quest. Rune, už jen adamanite brnění bylo free hráčovým snem z důvodů absence Grand Exchange,  dnes již klasicky prodáte pár inventářů uhlí a máte vyděláno. Expení bylo v té době také o dost složitější, jelikož jste si dražší věcičky museli vyrobit buďto sami, nebo koupit ještě dráž od jiných hráčů. Prodávání do General store moc nevydělávalo a věc, ke které se většina hráčů shylovala, byla makro. Program , který nahraje a zopakuje nahranou činost znovu a znovu. To Jagex sice ukončil tzv. Random Events, ale já si pořád vzpomínám na chlapíky s zelenými oblečky, pleškou a holou bradkou, úplně jako TehNoobShow. Zezima byl náš bůh a lvl 99 sedmé nebe. Václavské náměstí jsme překomolili na Lumbridge's main castle. A pořád jen klikali. Pořád. Průměřý herní den. Dnes přirovnávat k RS závislost je jako přirovnávat Mafii II k původnímu dílu. Nic moc, lidi, nic moc.

 

ABYCH NEBYL JENOM KRITICKÝ A "OUT"

 

 

 

Dobrá, upustím nachvíli od porovnávání a kratiky a zhodnotím RS dnes. Je to dobrá hra, to se musí uznat. Se slušnou grafikou, animacemi, celý herní svět je rozmanitý, spousta questů, bossové, skilly... membership je vážně super a hra s ním dostává nový nádech. Můžete se zaměřit na cokoliv, ale nemusíte to dělat... a nic se nestane! Vážně nic. Je tam ta volnost, která dává skvělý pocit, ikdyž to je "jenom klikačka". RSko je skvělé a každému, kdo ještě nehrál, doporučuji. Skillů, které můžete trénovat, je celkem 22 a každý je zaměřený na něco jiného. RSko, jak se snažím trochu narazit, je zadarmo a nabízí středně velký svět plný možností. aždý si však může upgradovat svůj účet na "Member" , a s porovnáním ve volností ve free světě... jako porovnávat rozlohu Prahy a poté celé České Republiky. Member svět nabízí o DOST větší svět, o DOST více questů a o DOST více možností. Boss hunty jsou skvělé, 8 "Member only" skillů si oblíbíte a Lumbridge vám bude připadat jako vesnička. Takže, shrnutě, v současné době je to skvělá hra, ale oproti Sanboxové sestřičce to je promě možná i trochu pod úrovní...

 

OLD SCHOOL VS. FULL HD

 

Pro mě ta Sandboxová verze byla prostě lepší. Old School hra. Skvělý. Někdo má rád prostě dobrou grafiku, někdo tu starší. Neradbych urazil někoho z RS hráčů, proto říkám- RS je vážně dobrá hra, ale já měl radši RS 2. Ikdyž se tam o "až tak zase takový rozdíl" nejednal, tehdy jsem se k ní radši vracel. Bylo to pořád to samé RS, jenom v jiném kabátě a s jinými zvyky. A to se mi líbilo, nehledě na to, že se celý článek opakuji. Je to jen moje nostalgická vzpomínka. Jagex se nedávno rozhodl vrátit do RS Wilderness a Free Trade limit. Kdyby přidal i jenom obyčejnou možnost přepnout si na staré nastavení, byl by tenhle článek o něčem jiném.

 

Abych to shrnul. RS v součastnosti je dobrá hra. RS 2 bylo SKORO to samé, jen v jiném obleku. A právě ten oblek byl pro mě lepší na pohled. A tím bych se vrátil do součastnosti. Nehledě na moje názory, jdu se lognout.

 

EDIT: V průběhu psaní tohodle článku se mi RS zase začalo líbit. Ano, já vím, že jsem ho skoro celý článek kritizoval. Můžu s tím nesouhlasit, můžu proti tomu i protestovat, ale to je tak asi všechno, co s tím můžu udělat. Nehledě na to, je to hra vážně skvělá.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama