Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským
Recenze Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským

Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským

Ylbirda

Ylbirda

12

Jak moc musí být člověk dobrý, aby se dostal do nebe? Na tuto a další otázky vám odpoví námi recenzovaná hra.

Reklama

Joe Richardson je vývojář, který vytváří bláznivé hry. Své nejnovější dílo označuje jako Monkey Island zkombinovaný s Monty Pythonem a Hieronymusem Boschem, což je kombinace, která mu vynesla ocenění za celkově nejlepší hru na Game Jolt’s Adventure Jam 2016. Díky sbírce na Kickstarteru mohla být vytvořena plnohodnotná hra, kterou vám v dnešní recenzi představíme.

„Své hříchy jsem spáchal hlavně kolem Norimberku a Lübecku. A chtíč skoro v každém přístavním městě na jih od Osla.“

Jak se zbavit hříchů?

Premisa Four Last Things je velmi jednoduchá. Spáchali jste všech sedm smrtelných hříchů a pak máte najednou vidění. Musíte se ze svých hříchů vyzpovídat. Vydáváte se proto do blíže neurčeného kostela ve Vlámsku a chcete žádat o odpuštění. Problém je v tom, že jste se hříchů dopustili mimo působnost kostela, a tak vám hříchy nemůžou být odpuštěny. Kněz vám ale dává tip. Spáchejte všechny hříchy znovu zde, a pak vám mohou být odpuštěny i ty předchozí. Musíte se tedy vypořádat s leností, obžerstvím, hněvem, závistí, lakomstvím, pýchou a chtíčem.

V průběhu dvou až tří hodin budete bloumat malým městečkem kdesi v severní Belgii, povídat si s místními a hřešit. Některé hříchy nevyžadují příliš námahy, třeba v případě lenosti by se námaha vyloženě minula účinkem. Pak je tu ale chtíč nebo obžerství. Ty už od vás vyžadují logické uvažování a mnoho menších kroků, které k hříchu povedou. Chce to především bystré oči, abyste něco nepřehlédli a trochu fantazie, abyste vykoumali, co se po vás vlastně chce. Rychlost občas taky nebude na škodu. Velkým problémem bude například neoblomný lékař, podle kterého jste naprosto zdráv a není tak ochotný se s vámi dělit o léky (a jedy), které ale nutně potřebujete. Takže co s tím? Dají se nějak zfalšovat výsledky? Nebo snad zvládnete nějak doktora okrást? Nebo uplatit? A pak je tu nepříjemná chůva, která hlídá pohlednou dívku a vás k ní rozhodně nepustí. A i když se dostanete přes chůvu, bude o vás mít ta krasavice vůbec zájem? Ruku na srdce, hlavní hrdina není zrovna krasavec.

Pokud se vám tedy podaří všech sedm smrtelných hříchů spáchat, budete vpuštěni do kostela a smíte se vyzpovídat před Svatým Petrem. Může vám být odpuštěno, nebo jsou vaše hříchy příliš závažné? Opravdu se chcete polepšit? A existuje vůbec svobodná vůle?

Návrat do renesance

Veškeré postavy ve hře pochází z obrazů renesančních malířů, které nejsou chráněny copyrightem. Někdy jde o celou postavu, někdy, jako třeba v případě hlavního hrdiny, jenom o hlavu. Vzniká proto velmi neobvyklý grafický design, na který si možná budete muset nejprve trochu zvyknout, ale jistě se vám zalíbí. Ve hře se nachází také galerie, ve které většinu postav a krajinek znovu naleznete a dozvíte se, od kterého renesančního malíře pochází. Samozřejmě v galerii musíte být potichu, kritici nemají rádi lidi, kteří narušují klid.

V renesančním duchu se také nese hudba. Skoro v každé scéně potkáte violoncellistu nebo loutnistu. A jelikož je hlavní hrdina, co se hudby týče, vzdělaný, je schopný vám také vždy říct, co který muzikant hraje. Nosí u sebe loutnu, a pokud budete mít štěstí, taky vám na ni zahraje. Označuje se jako loutnový purista, pokud ho tedy budete chtít slyšet, budete muset najít dalšího loutnistu. I v případě hudby, stejně jako u maleb, jde o díla, která nejsou chráněna autorskými právy. V pozadí pak občas zaslechneme lidské hlasy, na mluvené slovo však nenarazíme. Veškerá konverzace se odehrává pomocí textů, vždy máte na výběr několik možností.

Je to pro mně?

Four Last Things je dost specifická adventura a tak se možná nezalíbí každému. Grafika může působit na první pohled zvláštně a chvíli bude trvat, než si na ni zvyknete. Hra není přehnaně těžká, ale najdou se místa, kde budete dlouho dumat, než přijdete na to, co se po vás chce. V tomto ohledu je ale počet lokací vhodně zvolený, nemusíte se bát nekonečného pobíhání mezi scénami. Každému pak také nemusí sednout autorův humor, který dokáže renesanční malby zkombinovat s narážkami na seriál Ally McBeal.

Pokud si nejste jistí, zda si chcete tuto hru pořídit, můžete zkusit prototyp. Ten je volně dostupný a představuje ve zkratce celý příběh a herní mechanismy. Musíte ale být opatrní, přece jen se dozvíte, jak to celé skončí, a možná si pak konečnou verzi tolik neužijete. Budete mít ale dobrou představu o grafice a atmosféře hry.

Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským

Verdikt

Four Last Things nabízí zajímavý nápad a neotřelou grafiku. Když však od toho odhlédneme, zůstane nám relativně krátká adventura, která už nemá moc čím překvapit. A pokud nejste fanoušky Monty Pythonů, možná se ani nebudete bavit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

humor a narážky na moderní kulturu
grafická stránka hry
malé bugy
nemožnost libovolného ukládání hry
délka hry
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama