herni-klenoty-child-of-light
Blogy čtenářů Recenze Herní klenoty: Child Of Light

Herní klenoty: Child Of Light

SeriozniSam

SeriozniSam

Child of Light je mix skákačky a tzv. JRPG od studia Ubisoft Montreal. Hra je vytvořena na enginu UbiArt Framework, na které mimo jiné byly vytvořeny…

Reklama

Child of Light je mix skákačky a tzv. JRPG od studia Ubisoft Montreal. Hra je vytvořena na enginu UbiArt Framework, na které mimo jiné byly vytvořeny hry Rayman Origins a Rayman Legends. Vše ve hře (až na postavu, kterou ovládáte) je ručně malované a působí to na vás dojmem, že uměleckým dílem se může stát i hra. Je to v podstatě rozpohybovaná malba. Nejen grafické zpracování je špičkové, ale i zvuky a hudba. Soundtrack je prostě úžasný. Sice zní jednoduše, ale za to krásně doplňuje svět, který je místy tak kontrastní ač se zprvu zdá, že by se k sobě vůbec nehodily, např. rozkvetlý strom mezi starými, zarostlými sutinami rozbořené budovy. Vyšla 30. dubna 2014 pro PC, PS3 a PS4, Wii U, Xbox 360 a One.

 

Hra vás zasadí do kůže Aurory, dívky z roku 1895 v Rakousku, která trpí nemocí, která ji uspí. Po probuzení se Aurora ocitne v mýtickém světě Lemurii, které bylo slunce. měsíc a hvězdy ukradeny Černou Královnou (Black Queen). Aurora má za úkol navrátit nebeská tělesa a nakonec se znovu shledat se svým otcem, vévodou.

 

Umělecký styl v Child of Light je inspirován světově uznávaným Studiem Ghibli a Yoshitakou Amanem a herní stylem podobný hrám jako jsou Vagrant Story, Final Fantasy VIII a LIMBO. Mnoho lidí z týmu Far Cry 3 pracovalo na této hře, což se dá také poznat podle velmi podobného zpracování "skill-tree".

 

Child of Light v sobě kloubí aspekty klasické skákačky, podobné již zmíněnému Raymanovi a elementy RPG, jako levelování, zvyšování atributů a upravování dovedností. Bojový systém je tahový, ale hlavní roli v něm hraje jakási časová linka, na které jsou zobrazeni nepřátelé a vy. Podle toho kdo se dostane k hranici první je na řadě s útokem/buffem/obranou. Velkou roli zde taky hraje váš pomocník Firefly, který může nepřátele zpomalovat, když na nich podržíte levé tlačítko myši.  Díky tomu můžete takto útočit i dvakrát po sobě, pořád se ale hraje podle pravidel tahových soubojů. Místo klasického útoku mečem můžete používat kouzla, která si odemykáte na onom "skill-tree". V průběhu souboje taky lze použít nějaké ty lektvary, ať už na manu, zdraví či temporární zvýšení atributů. Místy mi přišly souboje podobné se South Park: The Stick of Truth. Hra se dá hrát v kooperativním módu pro dva hráče. Jeden ovládá Auroru a druhý Fireflye. To se hodí obzvlášť, když hrajete s mladším sourozencem či potomkem. Dialogy mezi postavami a jednotlivé "repliky" postav jsou taktéž zajímavě zpracovány. Rozhovory jsou udělané pomocí veršů. Často je užívaná forma uhlazenější a vznešenější angličtiny, které by nemusel leč třeba zkušený angličtinář rozumět. Ovšem i přes tohle si užijete výborně a geniálně vymyšlených rýmů.

 

Hra dostala výborná hodnocení od mnoha herních serverů a magazínů. Metacritic udělil 80/100 PS4 verzi a 90 PS3 verzi, 75 PC a 82 verzi na Xbox One. Vince Igenito z IGN hře dal 9.3/10a chválil úchvatné vizuální zpracování, bojový systém.

 

Za sebe musím říct, že jsem byl uchvácen již při tom co jsem se dostal do hlavního menu. Hudba přímo líbezila mému uchu. Osobně se moc v JRPG žánru neorientuji a fanouškem bych se taktéž nenazval, ale FF jsem si zahrál a něco na tento způsob už jsem dlouho nehrál. Tím chci naznačit, že Child of Light vás může zabavit a zaujmout i když vám tahové RPGčka nevoní. A když už vás nebudu bavit hraní, usedněte do křesla a kochejte se výborným soundtrackem.

 

 

 

 

 

Herní klenoty: Child Of Light

Verdikt

Mistrovské dílo od Ubisoft Montreal. Půvabná skákačka s prvky z japonských tahových RPG. Nízká cena (na Steamu za 14,99 USD) je jen dalším důvodem proč si hru okamžitě a bez rozmyslů koupit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Vizuální zpracování
Soundtrack
Bojový systém
Rozhovory formou veršů
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama